jedvaj
Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Hrvatski reprezentativac Tin Jedvaj, član Bajera iz Leverkuzena na pozajmici u Augzburgu, za Nova.rs priča o tamošnjem fudbalu, poređenju Dinama sa nemačkim klubovima, a citirao je i Nemanju Vidića.

Savezna kancelarka Angela Merkel je posle sastanka koji je u četvrtak imala sa premijerima nemačkih država, najavila je da će 6. maja doneti jasne odluke o tome pod kojim će uslovima biti omogućene određene sportske aktivnosti, što znači da će nemački fudbal bar još nekoliko dana čekati datum kada će, a pre svega da li će, aktuelna sezona uopšte moći ponovo da se zakotrlja.

Do tada igračima ostaje da treniraju i nadaju se povratku na teren, gotovo je izvesno bez gledalaca na tribinama, ali sa TV kamerama.

“Naravno da smo se uželeli fudbala. Ali, sigurno da je zdravlje na prvom mestu”, smirenim tonom za Nova.rs kaže Tin Jedvaj, hrvatski reprezentativac i prvotimac Augzburga, na pozajmici iz Bajer Leverkuzena, dok istovremeno u svom stanu odrađuje jedan deo treninga.

PROČITAJTE JOŠ

Drugi je na terenima bavarskog kluba, takođe u specifičnim okolnostima.

“Treniramo u grupama od šestoro do osmoro ljudi, jer znate kakva su pravila. Vodi se računa o bezbednosti ne samo nas igrača, već svakog pojedinca.”

Bundesliga veruje da će tračak nade koji se pojavio otvaranjem klupskih trenažnih centara, prerasti u svetlo igranja utakmica.

“Sve je do Vlade koja treba da proveri uslove, od sanitarnih pa nadalje i donese konačnu odluku.”

Jedvaj nema dilemu da će, kakva god bude, odluka biti u interesu svih. Nema ni strah da će, ako se sezona nastavi, sigurnost aktera biti na prvom mestu.

“Lično, kod mene ne postoji nikakva rezerva da igram. Ako može, već sutra bih bio na terenu. Međutim, nekolicina saigrača su nedavno postali roditelji, pa postoji njihova zabrinutost. Ne treba da budemo sebični, već da vodimo računa o ostalima.”

PROČITAJTE JOŠ

Razume i deo javnosti koji se pita zašto je važnije da fudbal ima prednost prilikom dobijanja testova na virus u odnosu na stanovništvo.

“Bez obzira što je u pitanju moj profesinalni posao koji ne možemo da obavljamo bez testova, treba da se pomogne ljudima koji su ugroženiji, jer bez zdravlja ne možete ništa.”

S druge strane, Jedvaj, za razliku od mnogih, ne smatra da bi nastavak sezone doneo benefit samo igračima i klubovima, čak iako bi se mečevi igrali pred praznim tribinama. Vidi širu sliku.

“Znate kakva je situacija. Ljudi mnogo vremena provode kod kuće, gledaju vesti, analiziraju, pod stresom su šta će biti. Ovako bi, bar bi na dva sata koliko traje jedna utakmica, mogli da skrenu misli, opuste se. Kvalitet mečeva verovatno neće biti onaj na koji su navikli, jer će pauza sigurno ostaviti traga, ali sama činjenica da ćemo igrati, ako zaigramo, indirektno će pokazati da se život polako vraća u normalu. Uz to, otvoriće se hoteli, aerodromi… ”, objašnajav Tin, koji igra u Augzburgu kao pozajmljen igrač iz Leverkuzena.

Ipak, na ovim prostorima, kako to obično biva, uvek će biti smatran detetom kluba u kome je ponikao, a to je zagrebački Dinamo koji je u poslednje dve decenije lansirao ne mali broj igrača u evropsku orbitu i za koji je i danas vezan.

Nemanja Vidić i Dragan Mrđa proslavljaju gol u dresu Crvene zvezde Foto: REUTERS / Ivan Milutinović

“Znate kako je (Nemanja) Vidić rekao: ‘Zvezda je san, a Mančester dokazivanje, profesionalizam’. Tako i ja smatram za Dinamo. Da su okolnosti drugačije i da naši klubovi mogu da se finansijski bore sa velikima, ne sumnjam da bi svi mi iz regiona celu karijeru proveli u omiljenim klubovima. Ovako, kada dođe prilika, ostaje nam da odemo u inostranstvo i našim transferima im pomognemo da nastave da ulažu u razvoj igrača, ali i igranjem za druge ekipe pokažemo koliko su naše škole dobre.”

Dinamo se tu pokazao kao ubedljivo najjači.

“Nije to slučajno, jer mnogo sredstava ulažu u mladi pogon. Izuzetno brinu o talentima koje skautiraju već u 11, 12. godina. Skauting služba je neverovatna, retko ko može da im promakne. Taj renome su gradili godinama, a grade ga i danas. Znam kako su nas svi ostali gledali na silnim turnirima u Evropi na kojima smo učestvovali. Veliko samopouzdanje vam uliva i saznanje da ćete dobiti pravu šansu u seniorskom timu, ako imate kvalitet.”

Da je ulaganje u mlade, bez obzira koliko novca ima klub, izuzetno važno, Jedvaj navodi primer i nemačkih ekipa.

“Naravno da ćete uvek kupiti dobrog ili talentovanog igrača, ali pogledajte primera radi, koliko se Nemci oslanjaju na svoj mladi pogon, čak i najjači klubovi. Slično rade kao Dinamo. Možda je jedina specifičnost Dinama ta što smo od prvog dana kada smo došli imali priliku da treniramo tik uz prvi tim. Znate li šta znači za nekog dečaka mogućnost da vidi uživo svog uzora, razmeni s njim koju rečenicu? To vam da ogroman dodatni elan da nastavite vredno da radite…”

Dodatni elan za radom Jedvaj je ove godine našao u Evropskom prvenstvu, zbog čega se prošlog leta odlučio da se uputi u Augzburg, na pozajmicu.

Foto: Nikola Gladović / SD Production

“Uz jedan san o kom smo pričali, svaki igrač ima i drugi, da igra za reprezentaciju na velikim takmičenjima, a ispred nas je Evro. Da bih što spremniji, u dobroj formi, dočekao poziv selektora, izabrao sam odlazak na pozajmicu, naravno uz borbu za tim čiji dres nosim, jer to se nikad nije dovodilo u pitanje.”

Na kraju, Evro 2020 je ipak pomereno za sledeće leto, pa će Tin po okončanju sezone, kakvo god da bude, za “zelenim stolom” ili na “zelenom tepihu”, pravo put Hrvatske. Ne krije destinaciju.

“More. Dobar deo detinjstva sam proveo na moru, u Opatiji, zaljubio se u ronjenje. Ma koliko nekome čudno izgleda, mene takav vidi odmora prilično opušta. Od jednog do drugog ostrva… Još ako nema gužve, a nažalost po našu privredu, zbog ove situacije ne verujem da će je biti… Ali, hajde da odradimo posao koji je ispred nas i da ostavimo priču o odmoru kada (mu) dođe vreme…”, završava Jedvaj.

Sastavite i vi idealnih 11 Partizana i Crvene zvezde!

Sportska redakcija Nova.rs je pripremila serijal u kom će pokušati da, uz pomoć vas i navijača večitih rivala iz raznih oblasti društvenog života, dođe do najboljih timova u istoriji dva najveća srpska kluba. U komentarima na vest nam šaljite svoje najbolje timove ili na email [email protected], pa će i vaši izbori na kraju uticati na konačan izgled najboljih sastava večitih rivala.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar