Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Prvi put je u Partizan došao pre 11 godina i tada napravio pometnju u srpskoj sportskoj javnosti, podeljenoj uglavnom na Crvenu zvezdu i Partizan. Sada odlazi nekako poluprimetno.

Od momka koji je tvrdio da ni za kakve milione ne bi prešao u Partizan, dok je branio u Zvezdi, prešao je čudan put do tog istog Partizana i, po mišljenju mnogih navijača kluba iz Humske – idola crno-belih.

PROČITAJTE JOŠ:

Navijači crveno-belih su ga osudili za „izdaju“, napali su ga, on im je odgovorio majicom „oprostite mi moju ružnu prošlost“ i na sebe svalio gnev koji ne jenjava već više od deset godina.

Sve to je Vladimir Stojković, koji je na terenu posle zauvek presečene veze sa Zvezdom u više navrata pričao da mu uvrede ne smetaju, delovalo je čak kao da ga motivišu.

Kome je tačno pokušavao da kontrira nije jasno. Paralelno sa tim je gradio svoju reputaciju kao jedan od najpouzdanijih golmana reprezentacije Srbije.

Ma koliko ga navijači Zvezde ne voleli, uglavnom nisu mogli da ga izbegnu kada bi hteli da gledaju Srbiju.

Sve i da se potpuno zanemari privatni život, Stojković je u više navrata na terenu i karijeri pokretao kontroverze zbog kojih je privlačio pažnju.

Zato ostaje čudno to što je nekako u senci prošla vest da je napustio Partizan i otišao u Al Fajhu kod Vuka Rašovića.

Ok, klub mu je posvetio dve, tri objave na društvenim mrežama, bilo je tu i suza na oproštaju i osim toga, prošlo je u javnosti nekako „ispod radara“.

Možda delom i zbog toga što se taj odlazak poklopio sa okršajem sa Dunajskom Stredom, a brže-bolje smo mogli da vidimo i napise – „Partizan ima novog Stojkovića“. Iako realno nema, bar ne još uvek.

Oproštaj Vladimira Stojkovića Foto: Peđa Milosavljević/Starsport
Oproštaj Vladimira Stojkovića Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Mladi Aleksandar Popović je dobio šansu među stativama, čak je odbranio penal protiv slovačkog tima u revanšu, kada su crno-beli overili prolaz u treće kolo kvalifikacija za Ligu konferencija.

Stojković je pre toga otišao iz kluba koji je poprilično zadužio za prethodnih desetak godina. Partizan je zato golmanu uzvratio tako što mu nije stajao na putu da kao slobodan igrač ode u Saudijsku Arabiju.

Prvi put je Vladimir u Humsku stigao 2010. posle Svetskog prvenstva u Južnoj Africi kao pozajmljen igrač Sportinga iz Lisabona.

U to vreme ga je slavila čitava Srbija zbog onog odbranjenog penala Lukasu Podolskom u meču sa Nemačkom na Mundijalu.

Foto: EPA-EFE/DOMINIK ANGERER

Stojković je održao nadu naše reprezentacije i veru u plasman u nokaut fazu takmičenja. Nažalost, protiv Australije u sledećoj utakmici nije mogao mnogo toga da uradi i „orlovi“ su zaustavljeni u grupi.

I dok je u reprezentaciji bio standardan, u klubu nije sve išlo kao po loju.

Zato se odlučio da prihvati ponudu Partizana i zauvek sebe targetirao među navijačima Zvezde i dobio razna pogrdna imena, od kojih se jedno izdvojilo.

Čak su ga i fizički napali oktobra 2010. u Italiji, kada su reprezentativci Srbije odbili napad huligana dok su udisali dim od baklji u autobusu našeg nacionalnog tima.

Pozajmica iz Sportinga se pretvorila u četvorogodišnji boravak u Humskoj kada je Partizan igrao i Ligu šampiona.

Bio je u LŠ najbolji pojedinac Partizana i povrdio je to priznanjem za igrača sezone nešto kasnije. Bio je i deo idealnog tima Superlige.

VLADIMIR STOJKOVIC
Foto: Tanjug/Andrija Vukelic

Zanimljivo je da je svojoj statistici tih godina dodao i jedan pogodak protiv BSK iz Borče. Sa penala i u meču koji je završen sa 7:0 u korist Partizana.

Posle izleta u Ergotelisu usledila je selidba u Makabi Haifu i Notingem Forest, ali nigde Stojković nije branio kao u Srbiji.

U Partizan se 2017. vratio na još četiri godine i baš u tom periodu su ga mnogi sportski novinari označili kao jednog od ključnih igrača, posebno u kvalifikacijama za evropska takmičenja.

Crno-beli su zahvaljujući njegovim odbranama imali stabilnost u zadnjoj liniji, čak i kad igrači ne bi blistali.

Tako je i prethodni trener Zvezde Vladan Milojević morao da pohvali golmana Partizana posle derbija u avgustu 2017.

„Spasao ih je večeras“, rekao je tada Milojević posle nekoliko sjajnih odbrana Stojkovića, a onda dodao „Nemam šta da krijem, Stojković je uveo Partizan u Ligu Evrope. Da ga nije bilo ne bi igrali tamo“.

Aludirao je na odbrane protiv Videotona, kada je Stojković bio junak prolaska Partizana u grupnu fazu drugog po snazi evropskog takmičenja.

Miroslav Đukić, tadašnji trener Partizana je samo prokomentarisao da je Stojković pokazao zašto je doveden.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kako su godine odmicale, on je manje-više uvek bio u sličnoj formi i na sličnom nivou.

Umeo je i da kiksne, pa prizna grešku kao iz meča protiv Malatije 2019, kada je istrčao nesmotreno i omogućio gol turskog kluba.

„Tražio sam da uđem ekstremno u tu intervenciju kako bih digao samopouzdanje i da bi me držalo celu utakmicu. Tražio sam je na silu, nije trebalo i moja je greška. Svaka greška i svaki neuspeh je preduslov za uspeh. Time sam se vodio do kraja utakmice i drago mi je da nisam poklekao, da me nije uzdrmalo, kao i da se sve završilo povoljno po Partizan“, rekao je doskorašnji golman Partizana.

Ta impulsivnost često ga je koštala i kritika. Tako je svojevremeno rekao da ga je sramota što je Srbin i da će se odreći srpskog pasoša.

Ova izjava je bila posledica priznatog pogotka Zvezde u 158. večitom derbiju, kada se većalo da li je lopta prešla gol-liniju ili nije i kada je golman Partizana bio ubeđen da ju je izbacio na vreme, pre nego je celim obimom prešla gol-liniju.

Znatno skorije Stojković je pred meč sa Zvezdom u finalu Kupa poručio: „Na svoja leđa primam sve, mene silujte ako ne osvojimo Kup“.

Zvezda je uzela pehar Kupa posle penala, a Stojković je u penal-seriji ušao u sukob sa mladim napadačem Nikolom Krstovićem.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Iako bi trebalo da pokaže iskustvo, nikad nije do kraja ovladao svojim temperamentom i nekom vrstom prkosa koji mu je jedan od pokretača na terenu.

Sada sve te osobine nosi u Al-Fajhu gde odlazi prilično tiho sa punih 38 godina života. Stojković je i u martu ove godine, sa tri vezane odbrane za nekoliko sekundi meča sa Vojvodinom pokazao da nije još za „staro gvožđe“, bez obzira na godine.

Pitanje je hoće li Stojković karijeru završiti tamo gde je proveo najviše vremena, ali će navijačima Partizana ostati dovoljno dugo u sećanju kao da nije ni odlazio.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare