Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Crvena zvezda obavila je prozivku na "Marakani" za predstojeću sezonu, a generalni direktor Zvezdan Terzić odgovorao je na brojna pitanja novinara.

S obzirom na to da nije bilo dozvoljeno prisustvo medijima zbog pandemije koronavirusa, Terziću su pitanja postavljena putem Vajbera, a on je na ista odgovarao putem Zvezda TV.

Jedno od prvih bilo je pitanje Nova.rs, a šta je Terzić odgovorio možete pročitati ovde.

PROČITAJTE JOŠ

Kakva je situacija s pojačanjima?

„Znate da je stil Zvezde da ne govori o potencijalnim pojačanjima, imamo četiri špica – Tomanea, Boaćija, Krstovića i Pavkova. Nema potrebe da se dovodi špic. Realno je da prvo odu Boaći ili Pavkov, čini se da su malo zasićeni. Imamo spisak potencijalniih špiceva, donećemo najbolje rešenje. Očekujemo 10 miliona od transfera. Ne znamo kako će se ponašati tržište. Znate da je 23. maja trebalo da se završi prvenstvo, sedam dana su imali obavezu da igrači dobiju slobodno, a sve je poremetila korona“.

Da li Crvena zvezda planira da pozajmi Filipa Stankovića, Dekijevog sina?

Foto: Starsport

„Videćemo, u ovom momentu imamo Borjana, Vasiljevića, maloga Katića, najmlađeg Marka Ćopića. U slučaju da neko od golmana ode, verovatno bismo doveli Filipa Stankovića. To nije tema, ali ostavljamo otvoren prostor da dovedemo Filipa Stankovića u Crvenu zvezdu“. 

Da li je tačno da ste kandidat za mesto u Izvršnom odboru UEFA? Ukoliko jeste kako je došlo do toga, koji su vam motivi, da li vas to neće sprečiti da obavljate posao u Crvenoj zvezdi?

„Ne bih komentarisao, generalno ne volim da pričam o sebi i o nekim stvojim planovima. Izbegao bih ovo pitanje“.

Kako komentarišete proširenje Superlige sa 16 na 20 klubova?

„Crvena zvezda je najkvalitetniji tim u Srbiji, može se bez problema prilagoditi na svaki sistem takmičenje. Od 12 do 20 klubova. Možda je bilo i najracionalnije da se Superliga proširi, dugoročno nije dobro za razvoj klubova. Najbolji je trokružni sistem s 12 klubova. Dugoročno to treba biti model takmičenja u Srbiji, Superliga sa 12 klubova, za to ćemo se u narednim godinama boriti“.

Kakva je situacija sa Kanjasom? Došao je Katai, da li ste razgovarali sa Aleksandrom Prijovićem i da li će doći neki štoper?

Kanjas
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

„Što se tiče Kanjasa, trener Stanković ne računa na njega, tražimo rešenje da sporazumno raskinemo ugovor. Sa Prijovićem nismo razgovarali, imamo četiri kvalitetna napadača. Ponosni smo na našu odbranu, četiri vrhunska štopera, Degenek, Milunović, Pankov i Babić, zaslužuju poverenje. Dolazi i Strahinja Eraković, dete Crvene zvezde, tu je od petlića, oseća Crvenu zvezdu, imaće mnogo prostora da igra. Eraković kao peti štoper može biti deo standardnog tandema štopera.

Da li je pandemija koronavirusa poremetila planove oko izgradnje novog stadiona?

„Pandemija je uticala na ceo svet. Sigurno da su u ovom momentu sve investicije stale. To nije tema, da sačekamo da vidimo kakav će biti epilog cele ove krize“.

Da li će Crvena zvezda pokušati da ispiše istoriju i da osvoji četvrtu uzastopnu titulu?

„Naš je cilj, i to smo rekli igračima šampionska titula. Nikada u istoriji 75 godina Zvezde, nismo osvojili četiri uzastopne titule. Ovo će biti velika šansa, učinićemo sve da to i ostvarimo“.

Hoće li igračima biti smanjene plate?

„Koji je povod za smanjenje plate – pandemija i svetska ekonomska kriza. Ja vam kažem, neće biti kao što je bilo. Tokom marta meseca, rekao sam da će kriza ostaviti nesagledive posledice i na fudbal. Od januara meseca minimalni prihodi, rashodi ostali isti. Četrdeset do pedeset odsto ostvarujemo od transfera, ako tržište stane… Ako budemo igrali bez publike, mnogo manje prihode ćemo ostvari ako budemo igrali bez publike. Nemamo prihode od TV prava, moramo se prilagoditi novonastaloj situaiciji. Ne možemo da trošimo više nego što zarađujemo. Za šest godina koliko sam ovde, osvojili smo četiri šampionske titule. U ogromnom finansijskom smo plusu. Biće tu bolnih rezova. Smanjili plate 20 odsto svim zaposlenima, na čelu sa mnom. Tri meseca igračima 50 odsto bile smanjene plate. Sigurno da će biti smanjen igrački kadar, sigurno da će biti smanjenje plata. Igrači moraju da shvate da to nije ničiji hir, to je potreba da bi klub opstao. Ima sigurno osam ili devet igrača koje smo mi zvali i podigli smo im plate. Zbog njihovih dobrih igara. Kao što su shvatili i prihvatili veće ugovore, moraju da prihvate i da dele sudbinu kluba. Razgovaraćemo sa igračima“.

Da li je Lindzi Rouz zamena za Garsiju?

„Ja ne znam ni ko je Lindzi Rouz, a možda Garsija ode“.

Danilo Pantić je pojačao Čukarički i rekao da klub ima ambiciju da osvoji titulu, nešto slično je pričao i Lalatović o Vojvodini, da li mislite da se smanjila razlika i da neko može da se umeša u trku večitih?

Terzić
Foto: Crvena zvezda/YouTube

„Mnogi već godinama ili decenijama najavljuju pohod na titulu. Voleo bih da se pojavi neko ko može da ugrozi Partizan ili Zvezdu. Vojvodina je ozbiljan klub s tradicijom, iz velikog grada. Čukarički ima izvanrednu organizaciju. Kažem, voleo bih da to bude ili Radnički iz Niša. Ali budimo realni, uvek će Zvezda i Partizan biti favoriti za osvajanje titule. Mora mnogo stvari da se pomeri, pre svega ulaganje klubova. A iskreno biih voleo da se neko umeša, onda bi i Zvezda bila bolja, igrači bi se razvijali brže, uloliko bismo imali kvalitetniju ligu“.

Kako komentarišete rezultate ekipe na kraju sezone. Poraz u polufinalu Kupa Srbije bez datog gola Partizanu?

„Mi smo svesni da pobeda u derbiju navijačima Crvene zvezde znači mnogo. Ne prija poraz od 1:0. Ne prija ni Liveprulu poraz od Sitija 4:0 kada su već osvojili titulu. Bacio je senku. Ukoliko se osvoji titula sa 14 bodova prednosti, onda moramo biti zadovoljni. To ukazuje na rezultat jednog kvalitetnog rada Crvene zvezde. Ovi uspesi će biti zlatnim slovima upisani u istoriji Crvene zvezde. Videćete s neke druge vremenske distane kakve je uspehe Zvezda ostvarila u nekom proteklom periodu, a sada razmišljamo da je to normalno i očekivano. Da sam nekome kada sam došao, tada rekao, da ćemo narednih šest godina osvojiti četiri titule, dve Lige šampiona i Ligu Evrope, rekli bi da nisam normalan“, zaključio je Zvezdan Terzić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar