Foto: FSS

Ako neko poznaje Sergeja Milinković-Savića, momka o kojem priča fudbalski svet, onda je to Milan Kosanović, srpski stručnjak poznat po uspesima sa mladim igračima.

Srpski vezista nije više mlad, stasao je u istinskog asa koji je to konačno potvrdio i u dresu nacionalnog tima.

Magični potezi Sergeja Milinković-Savića doneli su Srbiji veliki trijumf (2:1) u Norveškoj, za plasman u finale baraža za Evropsko prvenstvo.

Tamo Srbija nije bila 20 godina, a tamo joj je i te kako mesto.

Fudbaler Lacija je lucidnim lobom u 102. minutu rešio pitanje pobednika u Oslu – uradio je nešto što niko nije očekivao.

PROČITAJTE JOŠ

Ako nekome nije stran ili čudan potez koji je izveo SMS, to je svakako Milan Kosanović. Na neki način ga je „izmislio“ u Vojvodini, jer ga je brusio u mlađim kategorijama, u ključnom periodu fudbalskog razvoja. Bio je i deo stručnog štaba U20 reprezentacije Srbije koja je 2015. na Novom Zelandu osvojila Svetsko prvenstvo, a bio je i deo svih uspeha Crvene zvezde pod komandom Vladana Milojevića.

I on je bio oduševljen igrom Srbije jer reprezentacija „100 godina“ nije odigrala – tako.

„Jeste, stvarno, sve je pogođeno sa taktikom, bilo je jasno da smo tražili dubinu u igri protiv norveškog sistema 4-4-2. Odaljili smo ih od gola, jer dvojice napadača nema u defanzivi, i onda smo sa našom širinom u formacijom 3-6-1 ili 3-4-3 držali sredinu. Imali smo česte izlaske i napade koje ne mogu da brane, jer se pravi velika širina koja ne može da se blokira. Odigrali smo jedno sjajno poluvreme i da smo vodili 3:0 ne bi bilo nezasluženo“, počinje Kosanović priču za Nova.rs.

Odmah se prebacujemo na Sergeja – imperator, mađioničar, lucidni veseljak o kojem opet bruji fudbalska planeta. Onakav lob, u takvom trenutku, levom nogom sa leve strane, to mogu samo istinski majstori.

„Teren je bio mokar i sigurno da bi bar 10 igrača u tim situacijama gledalo da šutne jako u golmana, pa ako prođe-prođe ili je neko skrene u mrežu. Ono što je Sergej uradio u ekipi može da uradi samo još Dušan Tadić, njih krasi ta lucidnost. Radio je to i kao mlađi, nesvakidašnji potez zaista, sa mnogo osećaja. To je njegov kvalitet koji retko ko ima, to je bilo od presudnog značaja, malo ko bi to uradio kao on“, kaže Kosanović i dodaje:

„Pa, mnogi nisu ni videli da je lopta u golu, mislili su da je promašio… Sam izbor udarca je u stilu velikih majstora. Golmani tada najčešće idu u telo i brane se rasponom ruku, i često se dešava da odbrane. A i razdaljina nije bila velika, pa je Sergej tačno izveo potez sa video igrice“.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

A to je samo jedan u moru kvaliteta koji ima visoki vezista, jer srpski stručnjak otkriva i po čemu se posebno razlikuje od drugih.

„Jednom sam ga bio odveo na testiranje za opažanje prostora, gde se meri ko prvi vidi nešto. Postavio je najbolji rezultat ikada sa loptom, jer vidi prostor sekundu pre prosečnog sportiste, a zna se koliko sekunda u fudbalu znači. Zato su njegovi potezi takvi, u smislu kreativnosti sa neophodnim fizički karakteristikama za današnji fudbal“.

Dugo se čekalo da SMS u reprezentaciji prikaže deo raskošnog potencijala, prvi pogodak u Oslu mu je ujedno i prvi gol u dresu Srbije. Imao je maestralne partije u Laciju, procenjivan je na 100 miliona evra, pa potcenjivan, ali neosporno je koliko dobro zna fudbal.

Kosanović povređen

Kosanović prati Vladana Milojevića i kao pomoćnik u stručnom štabu Al Ahlija, sa kojim su stigli do četvrtfinala Azijske Lige šampiona, a sada se spremaju za prvenstvo UAE.

„Pukla mi je neka koščica u nozi i sada me čeka period oporavka, videću da li ću morati čizmu da nosim ili nešto drugo. Bili smo 25 dana na Ligi šampiona i nisam odmah rešio taj problem… Kreće prvo kolo sledeće nedelje i sada čekam da mogu da se priključim ekipi“, rekao je Kosanović.

„To je cela nauka, da li je neko igrač od 100 miliona ili nije, koliko se plati za njega, toliko vredi. Na to utiču kriterijumi koji se traže, brzina, jačina tela, stabilnost, pas, udarac… A on to sve nadograđuje mogućnošću da vidi stvari pre drugih, ta milisekunda odlučuje da se u njegovim očima dogode stvari pre nego kod drugih. Vidi brže od svih i ima više vremena da donese odluku pre svih“.

Nije Kosanović štedeo reči hvale na račun cele ekipe, ali i na račun stručnog štaba predvođenog Ljubišom Tumbakovićem.

„Svi su dali doprinos, ranije se dešavalo da neko podbaci, a sada su svi bili na baš visokom nivou. Stručni šta je zaslužio najviše ocene za pripremu i postavku igre. Norvežani uopšte nisu bili spremni za nas, delovali su često izgubljeno na terenu. Mi smo diktirali tempo sve vreme, čak i u produžecima kada je mogao možda da se očekuje pad, a odigrali smo toliko zrelo i kvalitetno. Odlične izmene podigle su kvalitet, imamo sada kvalitet više, sa klupe nismo računali ranije na podršku“.

I zaista je sve funkcionisalo kao retko kada. Znalo se ko, šta i gde radi, „orlovi“ su ličili na pravi tim, iako je bilo novih lica u startnih 11.

„Na to utiču dobar izbor i profila igrača. Primer Mihaila Ristića, on upravo igra na toj poziciji (levog krilnog beka) u Monpeljeu, u kontaktu sam i sa Le Talekom, pa ih gledam i znam kako igraju. Ristić je pokazao da je taktički obučen, da ume da prepozna dešavanja na terenu, išao je nazad kad treba, napadao je kad treba. Odigrao je besprekorno i baš ozbiljno izgledao na terenu. Postoje igrači za određene sisteme što mi ne razumemo najbolje, zato je izbor stručnog štaba oko taktike i postavke toliko bitan. Teško je za dan ili dva spremiti utakmicu, mnogo je to zahtevno i zato reprezentacije često nisu na visokom nivou, ne samo naša“.

Foto: EPA-EFE/Stian Lysberg Solum

Zato se Kosanović posebno osvrnuo na Holana, toliko dominantnog napadača Borusije Dortmund. Taj čudesni Norvežanin bio je nevidljiv protiv srpske odbrane u Oslu.

„Videli smo koliko jedan Holan zavisi od načina igre. U Nemačkoj se igra visoka tranzicija i presing, a protiv Srbije bio je odaljen od gola, nemoćan na 30-40 metara, jer u klubu vreme najviše provodi u kaznenom prostoru. Milenković je pokazao da je stub odbrane, zajedno sa Kolarovim i Stefanom Mitrovićem koji je odigrao vrhunsku partiju bez greške“, ističe srpski stručnjak i dodaje:

PROČITAJTE JOŠ

„Ta formacija sa trojicom pozadi omogućila je da Lazović i Ristić naprave širinu, a Gudelj i Maksimović su bili neprimetni možda u organizaciji napada, međutim, lopta je toliko brzo išla na bok gde smo imali stalno prednost. Ulaskom Tadića i Đuričića u sreidnu pravili su međuprostore i dovodili bekove Norveške u problem, a Mitrovića su uvek dvojica čuvala. Sve to je uticalo da ne pamtim kada je Srbija imala toliko centaršuteva i šansi, sa četvoricom-petoricom igrača u završnici napada. Jednostavno, iznenadili smo ih postavkom“.

Utakmica godine je arhivirana, sledi meč veka, 12. novembra u Beogradu protiv Škotske – poslednja prepreka za plasman na Evro sledećeg leta.

„Biće potpuno drugačija utakmica zbog načina igre Škotske. Razlikuju se od Norveške, nemaju dobre individualce kao Norvežani koji nisu bili uklopljeni u tim. Biće potrebno da i mi preuzmemo određene faze igre, i prilagodimo se zatvorenom stilu protivnika. Ne bih potcenjivao Škote, srčani su i disciplinovani, mogu da odigraju na 0:0 i da se ništa ne desi. Evidentno je da teško pobeđuje ali i teško gube“.

Za kraj, Kosanović veruje da će stručni štab opet spremiti „orlove“ na pravi način da se domognu Evropskog prvenstva posle 20 godina.

„Treba očekivati i neke druge igrače, možda još jednog veznog, ali znaće stručni štab šta treba i kako. Tih mesec dana do utakmice je dosta, može da bude i uspona i padova u formi, pa i neka povreda ne daj bože, ali očekujem da ćemo biti pravi i da idemo na Evro. Fali taj uspeh srpskom fudbalu, da bude pravo osveženje i nešto lepo posle korone da se desi“, završio je Kosanović za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar