Foto: Srdjan Stevanovic / Starsport

Pre čak 13 godina je otišao u Norvešku, tada kao reprezentativac Srbije, a u državi na severu Evrope se nalazi i dan danas.

Bojan Zajić je ostavio dubok trag u srpskom fudbalu, nastupajući za Napredak i Obilić, a po dobru ga se sećaju i navijači Partizana, kluba čiji dres je nosio tokom sezone 2006/07.

PROČITAJTE JOŠ

Rođeni Kruševljanin je po završetku karijere u ekipi Sandnes Ulf ostao u Norveškoj, a u tom klubu sada radi kao pomoćni trener.

„Dobro nam ide, šesti smo u drugoj ligi, imamo za sada mesto koje vodi u baraž za plasman u elitni rang takmičenja, ali i nekoliko ekipa iza nas koje pretenduju na to mesto. Moramo da pobeđujemo da bismo održali kontinuitet“, rekao je Zajić za Nova.rs.

Utakmica između Srbije i Norveške u Oslu je bila prilika da se velika srpska dijaspora ponovo okupi i da bodri nacionalni tim svoje zemlje, nažalost iz domova, s obzirom na to da je na stadionu „Uleval“ moglo da bude svega 200 gledalaca.

„I sada se osećao pozitivan naboj, svi smo bili nervozni pred početak utakmice, svi smo razmišljali o tome šta će biti, kako će biti… Bilo je lakše kako je utakmica krenula“.

A kada je krenula…

„Celu utakmicu smo bili bolji, dominirali smo, imali posed lopte, šanse… Nismo ih koristili, mislio sam da će to da nam se obije o glavu, ali izgleda da sam bio jedini koji je verovao da ćemo da prođemo, pošto su bila jako podeljena mišljenja“.

U tamošnjoj javnosti je mnogo kritika izrečeno na račun selektora Larsa Lagerbeka, ali je on govorio i o tome da je upravo javnost potcenila ekipu Srbije, a precenila svoj nacionalni tim.

„Lagerbek je respektovao Srbiju, rekao je da očekuje težak meč i da su šanse 50-50. Možda je hteo da nas opusti, da nas podigne, da možda napravi atmosferu u kojoj bismo mi labavije ušli u utakmicu… Znao sam da mi te utakmice znamo da igramo, da iz inata umemo da reagujemo kada nas svi otpisuju. To smo i uradili“.

Srpski tim je furiozno krenuo u utakmicu, visokim presingom i agresivnim pristupom prema gotovo svakom igraču Norveške.

„To me je iznenadilo, mislio sam da će u prvi nekoliko minuta biti potpuno drugačije stanje na terenu, da će Norvežani da krenu u presing… Mi smo ipak preuzeli inicijativu i bili oni koji su diktirali tempo. Mislim da su se Norvežani time iznenadili“.

Naš sagovornik je bio iznenađen i ekipom koju je Lagerbek izveo na teren.

„Video sam da taj sastav Norveške ide na ruku ili na nogu našem timu, da nam odgovara taj tip igrača sa suprotne strane. Osim Holana, ja nisam video nijednog igrača koji je brz, koji može da ima doda tempo u igri. Začudilo me je što je Edegor zaigrao, on nije igrao u poslednje tri, četiri utakmice, možda je selektor dao i više rispekta Johansonu, koji je spor, a igrao je po krilu. Da je tu bio od starta King ili neko od drugih igrača, sa tempom, sa brzinom, možda bi to bio problem za Srbiju. Mnogo sporih igrača je imala Norveška, Henriksen je bio povređen, Reginiusen je spor, Ajer je spor…“.

Prema njegovim rečima, Srbija je odigrala fantastično i da ima potencijal za to se videlo u prethodnim utakmicama protiv Rusije i Turske, iako ni u jednoj srpski tim nije pobedio.

„Video se pomak, videlo se da to liči na nešto… Sinoć je to bilo dosta dobro, mnogo šansi i na kraju Sergejeva magija.“

Tokom utakmice Zajić je dobijao mnogo komentara svojih norveških prijatelja i dodao je da ishod utakmice ništa nije mogao da promeni u njihovom odnosu jer se na kraju krajeva radi samo o fudbalu, igri koja je tu da spaja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare