Foto: EPA-EFE/Fredrik Varfjell

Fudbalska reprezentacija stigla je pred vrata raja, nokautirala je Norvežane na kišom okupanom "Ulevalu" posle produžetaka 1:2, i izborila plasman u finale baraža, gde će 12. novembra ugostiti Škotsku.

Generacija predvođena kapitenom Aleksandrom Kolarovim, liderom Dušanom Tadićem, gol-mašinom Aleksandrom Mitrovićem i lucidnim Sergej Milinković-Savićem, sada ima zicer protiv relativno slabijeg rivala.

PROČITAJTE JOŠ

Ali, ko su ustvari „suknjice“ i s kakvom „artiljerijom“, odnosno igračkim kadrom raspolažu?

Trenutno su 49. na FIFA rang-listi, predvodi ih selektor Stiv Klark, i logično je da kao zagovornici ostrvske škole fudbala forsiraju „duge lopte“ i ratoborni stil igre.

Sušta suprotnost u odnosu na Srbiju, koja je daleko bolje tehnički potkovana, i koja ima fudbalere koji znaju da „stanu na loptu“, gurnu rivalu kroz noge, upute savršen završni pas i praktično se ušetaju rivalu u gol.

Ipak, u modernom fudbalu ne smete nikoga da potcenite, jer bi to moglo da vam se i te kako obije o glavu. Nisu tek tako Škotlanđani stigli do finala baraža za odlazak na Evro.

Poslednja reprezentacija koju su poslali kući na putu ka finalu bio je Izrael, koji je pao tek posle penala, u regularnom toku nije bilo golova. Kao ni posle 120 minuta igre.

Sam taj meč jasan je putokaz da igraju tvrdo, s malim brojem golova i da su izuzetno disciplinovani, svesni svojih vrlina i mana.

Prva zvezda „suknjica“ je Skot Mektomini iz Mančester junajteda. Skromni 23-godišnji vezista iz Lankastera prilično je limitiran u kreiranju napada, to mu nije jača strana, ali ga krasi izuzetna borbenost, siguran kratak pas, i to je ono što oslikava kompletnu igru Škotske.

Foto: EPA-EFE/Matt Dunham / POOL EDITORIAL USE ONLY

Sami Škoti su svesni da je Srbija kvalitetniji rival, da su štoperi njihova najslabija karika.

U srcu odbrane su Deklan Galager iz iz Madervela i Lajam Kuper iz Lidsa. Obojica imaju po 29 godina.

Jasno je da će pomenuti dvojac imati vraški težak zadatak da izađe na kraj s Aleksandrom Mitrovićem, koji je napadač svetske klase.

S druge strane, Škoti apostrofiraju da njihov napadač Lindon Dajks teško može da se naigra protiv Nikole Milenkovića, koji je uspeo bez problema da izađe na kraj sa strašnim Erilngom Bratom Holanom.

I dok su oni deficitarni sa špicevima, konstatacija s Ostrva glasi da Srbiji jedan Luka Jović iz Real Madrida sedi na klupi, i da to dovoljno govori o razlici u kvalitetu.

Škoti su protiv Izraela forsirali formaciju 4-3-3, ali su i pored toga bili neefikasni. Pomenuti Dajks, Mekbrni i Mekgregor nisu uspeli da zatresu mrežu gostiju.

Izvesni Ričard Vilson, koji se na Tviteru predstavlja kao fudbalski ekspert, naveo je selektora kao jedini plus za Škote?!

Ostaje nejasno kako je došao do tog zaključka, ali je u Tvitu naveo da je Stiv Klark bolji od Ljubiše Tumbakovića, koji nije loš i koji je otišao s mesta selektora Crne Gore jer nije želeo da igra protiv takozvane selekcije Kosova, što ga je preporučilo da posle Krstajića sedne na klupu Srbije.

Ipak, jasno je da ukoliko izabranici Ljubiše Tumbakovića ponovo izdanje kao u Oslu, da limitirani Škoti, neće imati apsolutno šta da traže na stadionu „Rajko Mitić“ 12. novembra, a da će im odlazak na Evro i posle 22 godine ostati nedosanjani san.

Jer, i Srbija čeka predugih 20 godina da ode na završni Kontinentalni turnir, a prema kvalitetu nema sumnje da joj je tamo i mesto!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare