Foto: Starsport

Moglo se naslutiti da crveno-bela kola nisu krenula u dobrom pravcu, ali nije sve tako tragično

Crvena zvezda je nakon dve sezone igranja u nokaut fazi Lige Evrope, ovoga puta ranije ispala, pošto je grupnu fazu završila kao četvrta.

Nastavio se Zvezdin niz poraza na tlu Francuske gde nikada do sada nije uspela da izađe kao pobednik. Ovoga puta Monako je bio bolji sa 4:1 i time izbacio Zvezdu iz svake kombinacije za evropsko proleće.

PROČITAJTE JOŠ:

Imao je tim sa Marakane lepu šansu da igra u Ligi šampiona ove sezone, a onda je sve prosuto protiv Makabija iz Haife u Beogradu. Tokom grupne faze Lige Evrope bilo je svetlih momenata, ali oni nisu potrajali, pa je trener Milojević bačen u razmišljanje – šta dalje?

PROMENA TRENERA U NEZGODNOM TRENUTKU

Bez obzira na to što je Milojević 2019. radio kao pomoćnik u Zvezdi, čini se da menjanje Dejana Stankovića nije bio bezbolan proces.

Milojević je dobio već oformljen tim koji je bio u teškoj i fizičkoj i mentalnoj situaciji nakon neuspeha sa Makabijem, a ni do danas nisu zalečene sve rane i pokrpljene sve rupe.

Ipak, za neke rezultate je potrebno vreme, a prema dosadašnjem razvoju situacije i atmosferi u crveno-belom taboru čini se da Milojević ima poverenje uprave.

Cilj je svakako titula u Superligi, a tokom zimske pauze Milojević će morati da zbije redove svog tima i pokaže da zaslužuje da bude trener Crvene zvezde.

PROČITAJTE JOŠ:

MISTERIJA „KULIBALI“ I PROBLEMI U NAPADU

Aleksandar Pešić je neposredno pre dolaska u Zvezdu istakao kako trenutno nema kvalitet da igra u crveno-belom dresu. Da li se šalio ili ne ostavljamo vama da procenite, ali je po dolasku dugo kuburio sa formom. Ipak, uspeo je da pokaže kvalitet, postigao je pet golova na četiri utakmice, a svojim zalaganjem na terenu i učešću u igri potvrdio je status prvog napadača.

Za ritam takmičenja u Evropi i sve jačoj i zahtevnijoj Superligi, ipak je potrebno da tim poseduje više napadačkih opcija, pre svega u samom špicu. Milan Pavkov, miljenik navijača, kao i Ohi Omoihuanfo, jedan od najefikasnijih napadača u Evropi prošle sezone, odlučili su da je vreme za promenu sredine, a umeso njih doveden je kao grom iz vedra neba visoki Kalifa Kulibali.

Za mnoge navijače, pa čak i poznavaoce fudbala, Kulibali je bio prava nepoznanica, a sa 31-godinom i ne baš tako zavidnim brojkama odmah su se postavljala pitanja čemu će on služiti i koliko će imati toga da pruži. Ispostavilo se da su sumnje bile opravdane. Kulibali je postigao tek jedan gol za više od dva meseca, a mnogo više vremena je presedeo na klupi nego što je bio na terenu.

Foto: FK Crvena zvezda

I dalje je misterija kako je i zašto Kulibali u Zvezdi, a sada nije pokazao ni minimum za koji bi „mogli da se uhvatimo“ i kažemo da će biti bolje.

Osim toga ostala je nerazjašnjena situacija i sa Ohijem koji nije imao loše brojke ili previše problema na terenu, a situacija iz svlačionice ostala je uglavnom nepoznata. Kada neko dođe kao veliko pojačanje, a ode zato što ne igra, onda bi valjalo da se sve to objasni.

Što se tiče Pavkova, on je godinama unazad usrećio mnogo navijača bez broj puta. Bilo je tu golova za pobedu, majstorija protiv Liverpula, neverovatnih skokova, ali se završilo neslavno. Postigao je gorostasni napadač autogol protiv Makabija u Beogradu i time direktno izbacio Zvezdu iz Lige šampiona. To mu je ujedno bio i poslednji meč u crveno-belom dresu, pa se postavlja pitanje zašto je uopšte ulazio u igru?

Sve u svemu za napad na Ligu šampiona moraće da se dovede valjano pojačanje u napadu, kome su priritet golovi, jer Zvezda odavno nije imala takvu „mašinu“.

BEKOVI VETERANI, A ZAMENE NI NA VIDIKU

Zvezda je letos prodala Milana Gajića u CSKA iz Moskve i tako je ostala samo na Marku Gobeljiću na poziciji desnog beka. Mesecima se očekivalo pojačanje, ali su i ljudi iz uprave i trener tvrdili da je Gobeljić dovoljan. Pokušavalo se i sa Erakovićem na toj poziciji, ali je on daleko bolji na poziciji štopera, gde i kao mlad često dominira, uostalom zbog toga ga traže i gledaju mnogi evropski klubovi.

Crvena zvezda vs Monako Foto:Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

Gobeljić jeste imao nekoliko dobrih partija ove sezone (asistencija protiv Ferencvaroša i dva gola protiv Spartaka), ali je očiglendo da sa svojih 30 godina ne može da bude prvo i jedino rešenje na desnom beku. To se najbolje pokazalo u meču sa Monakom, gde je odigrao ispod svakog nivoa, te ostavljao previše prostora rivalima da rade bukvalno šta su hteli.

Manji problem nije ni sa leve strane, gde je za sada standardan Milan Rodić. Nikako ne treba osporiti sve ono što je iskusni levi bek dao Zvezdi tokom prethodnih pet godina, ali trenutno je u 32. godini života i neretko se vidi da nije ni u najboljoj fizičkoj formi. Rodić često ne može da iznese teret koji mu se stavlja na leđa, pa se ne može očekivati ni da bude prvo rešenje u napadu na Ligu šampiona.

Ne treba zaboraviti ni to da cilj nije samo ući u Ligu šampiona, već tamo biti konkurentan, a opšte je poznato koliko se danas fudbal igra po krilima i kakvi sve igrači igraju na tim pozicijama.

Dovela je Zvezda nedavno zamenu za Rodića, na Marakanu je stigao 20-godišnji Irakli Azarovi, ali je on do sada odigrao tek nešto više od 160 minuta i to nije izgledalo baš najbolje. Pred njim svakako jeste veliki rad, ali Liga šampiona, a ni Superliga nemaju vremena za čekanje.

KO ĆE SA KANGOM?

Na početku sezone činilo se da je Stanković pronašao pravi tandem na sredini terena kada je upario Gelora Kangu i Kingsa Kangvu, iako se znalo da nijedan od njih dvojice nije previše defanzivno orijentisan. Nije smeo Stanvković da rizikuje protiv Makabija u drugoj utakmici, pa je Kangvu za početak ostavio na klupi, a izgleda da ni Milojević ne preferira igru sa obojicom pomenutih igrača u veznom redu.

FK Crvena zvezda, Gelor Kanga
FK Crvena zvezda, Gelor Kanga; Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Umesto Kangva šansu je dobijao češće Slavoljub Srnić, ali je on imao nekoliko kikseva (penali protiv Makabija i Monaka najupečatljiviji), dok Sekua Sanoga gotovo mnogo manje viđamo na terenu, iako je bio stub na sredini terena u proteklim sezonama.

Kanga je i pored svih svojih ispada ipak postao miljenik navijača, a i na terenu je često motor tima, te je pokazao da je gotovo neizostavni deo Zvezdne slagalice. Kangva jeste kvalitetan i fizički spreman, ali šansu će uglavnom tražiti sa klupe. Zato Zvezda mora da potraži nekoga ko bi bio dobro defanzivno rešenje, a u isto vreme da se uklopi sa Kangom koji je sposoban da kreira, ali i da postiže golove.

MNOGO KIKSEVA ZA JEDAN VELIKI TIM

Zvezda je ove sezone, pogotovo u Evropi, primila mnogo naivnih golova, te je previše puta dozvolila da ispašta zbog olakih grešaka i nedovoljno ozbiljnog pristupa. Srnić se opekao na skrivljenim penalima, Kanga je imao problema sa ponašanjem, Borjan i tri iskusna defanzivca su napravila početničke greške protiv Monaka…

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Previše je sebi Zvezda dozvolila da bi narednog proleća igrala u Evropi.

ČESTO MEŠANJE POSTAVA

Od dolaska Milojevića na klupu, crveno-beli su skoro svaki meč igrali u različitoj postavi, a „dobitna formula“ i dalje nije napravljena. Katai i Ivanić više ne funkcionišu kao švajcarski sat, vezni red je daleko od skladnog, dok u odbrani od trojice kvalitetnih štopera neko stalno mora da „ispašta“.

Ono što je pozitivno da mladi, poput Stefana Mitrovića, Jovana Mijatovića, Stefana Lekovića, Nikole Stankovića i ostalih dobijaju priliku da se pokažu u prvom timu, ali i za njih treba naći pravo vreme i mesto.

Stefan Mitrović
Stefan Mitrović; Foto: Pedja Milosavljevic

Važno je i dobro imati adekvatnu zamenu na svakoj poziciji, ali mora da se zna ko su starteri, ko glavni „džokeri“, a ko se kada i na koji način razigrava.

LOŠA TAKTIKA PROTIV MONAKA

Milojević je protiv Monaka u odlučujućem meču sezone izveo veoma ofanzivnu ekipu na teren, ali se opekao već u petom miinutu kada je primljen prvi gol. I ne bi sve bilo tako loše, da je Zvezda sa takvom postavom napala, a ne umesto toga bila u potpuno podređenoj ulozi na terenu tokom većeg dela meča.

Igrači su izgledali kao da nikada pre nisu igrali zajedno, u trenucima kada je trebalo da se završi akcija grešilo se, bilo je mnogo bezidejnih okolišanja. Jednostavno rečeno, za velike mečeve potrebno je više i bolje pripreme, a mečevi u Superligi često nisu najbolje merilo, kako je i sam istakao Mirko Ivanić.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Stoga Zvezda mora da ima jasan plan i taktiku kada će nešto isprobati u Evropi, te kada treba da rizikuje, a kada da odigra pametno i strpljivo.

Zvezda treba da zna da prvenstvo još nije osvojeno, te da Partizan sa sedam bodova manje i te kako ima šta da ponudi i čemu da se nada.

U istorijskom sezoni za srpski fudbal videćemo ko će biti hrabriji i odlučniji, te kakve će promene oba tima doživeti u narednim periodima, pre svega na zimskoj pauzi.

BONUS VIDEO Turci divljaju na Marakani, navijači bacaju baklje i stolice sa tribina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar