Foto: Shutterstock

Verovatno ste do sada hiljadu puta surfujući internetom ili listajući društvene mreže naleteli na sportske terene i stadione na egzotičnim destinacijama tik pored mora.

Oliver Mijušković Foto: Nova.rs

Bar na nekoliko sekundi zamislili ste sebe na tim terenima, a na jednom takvom sada igra Crvena zvezda i to ne bilo kakav meč.

Crveno-beli izborili su se za tu čast da u Monaku odlučuju o svojoj sudbini, pa bi ih pobeda protiv francuskog tima odvela bar u Ligu konferencija na proleće. Monako i Zvezda odmeriće snage na stadionu „Luj Drugi“ u četvrtak od 18.45, a u igri su tri mogućnosti – Liga Evrope, Liga konferencija i totalni „potop“, tačnije ispadanje iz Evrope.

Dom Monaka nalazi se tik uz obalu Mediteranskog mora, a ne može se reći da navijači u tom predelu francuske važe za vatrene. „Luj Drugi“ prima tek nešto više od 18.500 hiljada ljudi, ali uz miris mora ovoga puta neće ići neki lagani koktel, već žestoka borba za Evropu.

Stadion, koji se inače nalazi u naselju Fonvejv, postojao je još od kraja tridesetih godina prošlog veka, ali je 1979. princ Renije Treći započeo rekonstrukciju. U nju je uloženo mnogo novca i materijala, kako bi se pređašnjeg, siromašnog stadiona, napravio jedan od najlepših sportskih centara u Evropi. On je zvanično otvoren 1985. godine, a nosi ime po knezu Luju Drugom.

Sa jedne njegove strane nalazi se devet ogromnih olimpijskih lukova, oko fudbalskog terena nalazi se atletska staza, a to nije sve kada je u pitanju sportska namena. Kompleks „Luj Drugi“ opremljen je i Centrom za vodene sportove princa Alberta Drugog, kao i olimpijskim bazenom.

Foto: Nova.rs

Deset metara ispod nivoa mora/puta, nalazi se sportska hala „Gaston Medecin“, dom košarkaškog kluba Monako, koji će u petak od 21 sat takođe odmeriti snage sa beogradskim crveno-belima (o tome nešto više u četvrtak i pred utakmicu). Pored toga u okviru kompleksa su i administrativno sedište kluba, njihov centar za obuku, veliki parking, džudo klub…

Foto: Nova.rs

Zanimljivo je da je stadion često bio na meti kritika, upravo zato što se u „podrumu“ nalaze parking i košarkaška hala, pa je to navodno uticalo i na kvalitet travnate podloge. Problemi su rešeni sistemom „Mobile Lighting Rig“, koji reprodukuje sunčevu svetlost i optimizuje kvalitet travnjaka. Mada, kada se pogleda šira slika Zvezdi verovatno ni to nikada ne bi smetalo, s obzirom na činjenicu da je veliki broj terena u Srbiji trenutno u veoma lošem stanju, te se ne održava na pravi način, ali to je već za neku drugu priču…

Foto: Nova.rs

Novinarski posao često ume da bude težak i naporan, u Srbiji su kritike i osude svakodnevni deo posla, ali jedna od mnogih lepih činjenica u vezi sa ovim poslom je ta da sam dobio priliku da stadion „Luj Drugi“ vidim noću. Ako nekada budete prolazili pored njega, samo na trenutak zamislite da ne znate čemu on sve služi. Njegov spoljašnji izgled savršeno se uklapa u arhitekturu okolnih građevina, a potrebno je da vam se posreći i da su svetla na njemu upaljena. Kada je osvetljen tokom utakmica, može da obasja veliki deo Monaka i nemoguće je da vam ne privuče pažnju bilo da ste ljubitelj fudbala ili ne.

Foto: Nova.rs

E upravo za ta blještava svetla i evro scenu igraće oba tima, odlučna u nameri da pobede i obezbede toplo proleće. Činjenica je da je u Srbiji trenutno nešto hladnije nego u Francuskoj, ali se u Zvezdi nadaju da će malo toplote poneti odavde i osigurati nokaut fazu drugog po jačini evropskog takmičenja.

Ukoliko se to desi (a verujem čak i plasman u Ligu konferencija), možemo i mi novinari, a i svi u Zvezdi da popijemo po jedan koktel uz pogled na skupocene jahte i obalu mora, jer je to najmanje što zaslužujemo nakon dobro odrađenog posla. Ali, prvo treba da ga odradimo, a igrački će sigurno biti teži nego naš sa tribina.

Foto: Nova.rs

BONUS VIDEO Poslednji trening Zvezde pred Monako

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar