photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Bilo je ove sezone previše grešaka i premalo uspeha, a trener Miloš Milojević je na teškom ispitu na kom ne sme da napravi grešku

Oliver Mijušković Foto: Nova.rs

Fudbaleri Crvene zvezde imaju velike planove koje na terenu ne potvrđuju. Ušli su u sezonu sa namerama da budu konkurentni bar u grupnoj fazi Lige šampiona, a samo nekoliko meseci kasnije ispali su iz sva tri evropska takmičenja.

Pod vođstvom Dejana Stankovića crveno-beli su doživeli pomalo i neočekivan poraz od Makabija iz Haife u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Stanković je nakon toga odlučio da ode i okuša sreću u Italiji, dok je na vruću stolicu seo Miloš Milojević, koji je prethodno otpušten iz Malmea zbog poraza od Žalgirisa takođe u kvalifikacijama za elitno evropsko takmičenje.

PROČITAJTE JOŠ:

Prvi šešir u izvlačenju grupa za Ligu Evrope nije zvučao nimalo loše kada je Zvezda u pitanju, ali je izvlačenje kuglica znatno otežalo posao.

Beogradski tim dobio je veoma teške rivale u vidu Ferencvaroša, Monaka i Trabzona, ali je i pored toga sanjao prvo mesto, proleće u Evropi, pa čak i završnicu nekog velikog takmičenja.

Poraz, dva remija i jedna ne tako laka pobeda u prva četiri meča Milojevića na klupi Zvezde pripisivala su se nedovoljnoj uigranosti, promeni sistema, navikavanju na novu situaciju, a bilo je više nego evidentno da Zvezda ne izgleda ubedljivo i dominantno. Od tada viđene su i dve serije od po pet pobeda Zvezde u nizu, ali Milojevićev tim i dalje nije pokazao svu silu i pun sjaj.

Uprkos promenljivoj formi i teško izvojevanim pobedama u prvenstvu (protiv Napretka, Radničkog 1923, Vojvodine i Radničkog iz Niša), Zvezda je u Superligi i dalje prva, a u Ligi Evrope je mogla da ode dalje da protv Monaka nije deklasirana sa 4:1.

PROČITAJTE JOŠ:

Imao je Milojević vremena da spremi ekipu za presudan meč u Evropi, da smisli taktiku i svakom igraču pronađe odgovarajuću ulogu, ali umesto toga viđeno je potpuno rasulo.

Da je Zvezda slavila u Monaku, bez dileme bi Milojević prirastao srcu navijačima, a trenerski kvalitet bio bi neupitan. Sada, nakon poraza, ipak mora još da se dokazuje kao glavni trener.

Malo ko je pre konferencije za medije u Monte Karlu mogao da pretpostavi da će Zvezda izaći u formaciji 4-1-4-1 sa Kangom kao zadnjim veznim i Ivanićem kao njegovim glavnim pomoćnikom na sredini. Milojević je imao hrabrosti da izvede tako ofanzivnu postavu na teren, ali mu se to brzo obilo o glavu. Daleko od toga da je u ovakvom meču bilo pogrešno rizikovati, ali je ovoga puta to izgledalo nedovoljno uigrano, spremno, pa je i igra bila „bleda kao duh“.

Miloš Milojević, Foto: Starsport

Mogao je Milojević u prvenstvu protiv Kolubare da uigra tim za Monako, ali je umesto toga odabrao da kombinuje sastav, neke igrače skroz odmori, pruži šansu mladima… Zvezda jeste rutinski savladala Kolubaru sa 2:0, ali je protiv Monaka izgledala poprilično raštimovano i nepovezano.

Poredeći sa Stankovićem, čini se da Milojević još nije pronašao pravu formulu, a do sada nije ustalio ni sa kojih 11 počinje utakmice. Često do promena dolazi u odbrani i veznom redu, sa Ivanićem se luta, Bukari je nekonstantan, Kangva je od velikog pojačanja postao rezervista… Mnogo se tu nagomilalo problema i nedoumica, a Milojević nije pokazao, bar zasada, da ima rešenje za sve.

Foto: Starsport

Voz za Evropu je već prošao, a titula je prioritet i ispit koji Milojević mora da položi ukoliko želi da ostane na klupi srpskog velikana.

Zasada Zvezda ima sedam bodova prednosti u donosu na Partizan u prvenstvu i dovoljno vremena da se pripremi za napad na duplu krunu.

Crveno-beli do pauze zbog Mundijala imaju tri meča, a rivali će biti Mladost (6. novembar), Čukarički (11. novembar) i Radnik (13. novembar). Ta tri duela mogla bi da posluže Milojeviću da oproba sve što želi, pronađe startere i svakome dodeli ulogu u kojoj bi mogao da „pliva“.

Nakon toga sledi pauza do 4. februara i duela sa Vojvodinom, pa će Milojević imati više od dva meseca da razradi planove i posloži kockice kako treba.

BONUS VIDEO Turci divljaju na Marakani, navijači bacaju baklje i stolice sa tribina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar