Sva evropska čuda Milana Borjana u dresu Crvene zvezde
Foto: Starsport

Ko ako ne on? Kad, ako ne - uvek. Milan Borjan sada već može da se smatra jednim od najboljih golmana u istoriji Crvene zvezde.

I ne radi se samo o utakmici sa Gentom i sačuvanoj pobedi (2:1) odbranom u poslednjim trenucima meča 3. kola L grupe Lige šampiona.

PROČITAJTE JOŠ

Mnogi rekli da je na Marakani „samo“ četiri godine, ali je Borjan za to vreme imao mnogo, mnogo takvih odbrana u situacijama kada su zvezdaši strepeli. Kada su već videli loptu u mrežu i mislili da će se san o evropskoj pobedi ili uspehu raspršiti.

Kapiten je u pravom smislu te reči, ne nosi traku samo da bi je nosio… Od prve do poslednje sekunde svake utakmice, bilo da se igra u Surdulici ili Minhenu, komanduje ekipom, stalno priča, usmerava saigrače, deli zadatke.

Iskusni golman ispisao je istoriju kluba kao deo najbolje generacije u ovom veku, bez premca. I nisu u pitanju samo pobede, titule, nezapamćeni uspesi u Ligi šampiona (dve grupne faze), proleće u Ligi Evrope, već i spremnost da iskoči u prvi plan – kad je najteže.

Tako je bilo i protiv Genta… Crveno-beli su vodili 2:1, igrao se četvrti minut sudijske nadoknade i centimetri su delili goste iz Belgije da stignu do boda. Kapiten srpskog prvaka nešto lošije je procenio centaršut sa desnog krila, lopta je odletela na drugu stativu gde se sa tri metra Roman Jaremčuk „poklonio“ i glavom hteo da matira Borjana, ali je Zvezdina „hobotnica“ uspela da se vrati i u svom stilu sačuvala mrežu.

Toliko puta je spasao Zvezdu, još od Krasnodara, sa kojim je sve u suštini i počelo. I scena protiv Genta neodoljivo podseća na tu sa ruskim timom. Isto su se igrali poslednji trenuci meča, na istoj strani, ispred južne tribine.

Borjan je sačuvao mrežu i tada i sada, i zaokružio nestvarne partije počevši još od leta 2017. godine.

Sva evropska čuda Milana Borjana u dresu Crvene zvezde
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

„Krasnodar, Salcburg, Liverpul, Kopenhagen… Stvarno neverovatne utakmice. Zato ne mogu ni da zamislim kako navijači doživljavaju te utakmice uživo, nama je to na terenu prilično drugačije. Jedva čekamo da zajedno stvaramo nove uspehe. Sigurno da ću te mečeve pamtiti dok sam živ, imaće posebno mesto u mom sećanju“, rekao je Borjan još proletos u Nova.rs.

Taj Krasnodar zauzima posebno mesto u srcima zvezdaša jer je posle godina čekanja probijena barijera zvana plasman u grupnu fazu na evropskoj sceni. Zvezda je ušla u Ligu Evrope i, računajući tekuću sezonu, četiri takmičarske godine zaredom igra grupnu fazu.

Upravo protiv Rusa je Borjan čudesnim intervencijom izvukao loptu iz gola posle šuta Grankvista, da ostane 2:1 (posle 3:2 za Krasnodar u prvom meču) za veliko slavlje koje je usledilo na Marakani.

Herojske partije imao je i na gostovanjima Salcburgu i Kopenhagenu, u dva pohoda na igranje u Ligi šampiona. U Austriji je činio čuda među stativama i opet u nadoknadi imao intervenciju da sačuva 2:2 (u Beogradu je bilo 0:0) za istorijski plasman u grupnu fazu elitnog takmičenja.

Na gostovanju u prestonici Danske izrastao je u junaka zbog odbranjenih penala koji su odlučivali pobednika. Imao je dve odbrane sa bele tačke na „ruletu“, čak je i pogodio sa „kreča“, a zaustavio je i ključni udarac Vinda kojim je zakazan dvoboj protiv Jang Bojsa u plej-ofu za LŠ.

I proti švajcarskog tima je, opet u sudijskoj nadoknadi, vadio loptu iz gola da se drugi put domognu društva evropskih velikana. I tako je bio među najzaslužnijima da posle Napolija, PSŽ i Liverpula, odmere snage i sa Bajernom, Totenhemom i Olimpijakosom.

Ove sezone u Tirani odbranio tri-četiri gol šanse i u prvom i u drugom poluvremenu, kao i poslednji pokušaj albanskog tima – u nadoknadi.

Kada je najteže, kada se lomi, kada bi mnogi posustali, Borjan je najbolji, neustrašiv i što je za Zvezdu najvažnije – nesavladiv.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar