Crvena zvezda Liverpul
Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic)

Dragoslav Stepanović, bivši fudbalski trener, govorio je za Nova.rs o uticaju Superlige, kako bi mogla da promeni fudbal (ili da se uruši), ali i zbog čega su Nemci odbili da učestvuju u takmičenju.

Nekadašnji trener Ajntrahta iz Franfkurta, Lajpciga i Bajera iz Leverkuzena objasnio je zbog čega smatra da će Superliga naneti ozbiljan udarac čitavom fudbalu.

PROČITAJTE JOŠ

„Veliki klubovi su nezadovoljni podelom novca jer ispada da isuviše malo dobijaju u odnosu na one koji su mnogo manji i koji su u ‘nižoj etaži’ od Juventusa, Milana, Barselone, Bajerna, Dortmunda i zato su neki to pokrenuli, ne znam ni ko je to. Čitam da su iz UEFA pripretili da će biti izbačeni iz svih evropskih takmičenja, a igrači koji budu igrali u toj ligi neće moći da igraju ni za reprezentaciju. To je velika pretnja, još nije udarac za čitavu priču, a ova liga iz mog iskustva, znam kada sam bio u Leverkuzenu mogao sam da kupim igrača samo ako uđem u evropsko takmičenje. Da bi klub preživeo, on je davao novac mlađim kategorijama i ostalim delovima kluba. Još važnije da su klubovi u Kup UEFA deo novca davali drugim klubovima, to je bio jedan ‘skupljač’. To je podeljeno drugim klubovima da upotrebe taj novac. Nije bitno da Zvezda i Partizan pobeđuju stalno sa 7:0, 12:0, 15:0, već da liga ima konkurenciju, da se mladi igrači ubacuju u ligu. Uostalom, ko će da gleda te klubove koji uđu iz druge u prvu ligu, ako nema Zvezde, Partizana, Vojvodine. Isto ovde, ako Bajern, Dormtund i drugi klubovi odu u Superligu, ko će to da gleda. Vi ste tamo i znate da je napravljena košarkaška liga kao Superliga, pa Evrokup niko ne gleda“, rekao je Stepanović za Nova.rs.

Legendarni trener smatra da će novoformirano takmičenje uticati na mlade igrače i nada se da će zaživeti ideja o novom formatu Lige šampiona.

„To što priprema Čeferin da će Liga šampiona sa 32 dobiti 36 klubova i da će da proširi tu ligu, to je već nešto interesantno, da i drugi timovi dobiju šansu da se takmiče. Sad vidim ko ceni svoje navijače – Nemci i Francuzi. Ove dve države su odbile da učestvuju u takvim stvarima i procenile da je to apsurd za ovaj fudbal i sve ovo što se 50 godina radi i trenira, jer će jednog dana ta liga da se raziđe ako ne funkcioniše i ko zna šta će da bude. Baš me raduje što je UEFA zapretila jer me ta liga ne interesuje, niti je to dobro. Mladi igrač će imati još manje šanse da uđe u jedan tim te Superlige, ti igrači će da idu po ko zna kojim ligama da igraju, njihov razvoj će biti poremećen.“

Kratko je prokomentarisao zbog čega smatra da ova liga nema veliki potencijal za uspeh.

„UEFA i Čeferin već davno rade na proširenju Lige šampiona. Vidim da su Amerikanci prvi objavili vest o Superligi, neka banka tamo iz SAD stoji iza toga, to je izvan fudbala, a to izvan fudbala neće moći da prođe u fudbalu.“

Srnić protiv Liverpula; Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Stepanović ističe i da naši klubovi više neće moći da igraju sa najvećim timovima Evrope, koji će biti u zatvorenom takmičenju.

„Neće više igrati jer u toj ligi nema ispadanja. Igraće oni klubovi koji su prvi put ušli i oni će biti na kasi i uzimaće sve pare, a ostali neka se snalaze. To je neverovatno, sve što je nekada rađeno, kao što Zvezda pobedila Liverpul u Beogradu – toga više neće biti. Ne verujem da će ta liga da zaživi, jer je UEFA opasno zapretila da će sve da ih istera.“

PROČITAJTE JOŠ

Fudbaleri poput Lukasa Podolskog i Dejana Lovrena digli su glas protiv ovakve elitističke lige, a Stepanović potpuno razume njihov gnev.

„Kako da se ne bune? Kakva je utakmica bila između Bajerna i PSŽ, pa je to fenomenalno. Ko će da plati tu ligu? Da zarade toliko, da uzmeš ‘dekoder’ da gledaš ligu treba da platiš mnogo više, a fudbal je bio i ostao sirotinjska zabava. Kada je bio Mundijal u Brazilu, stoji jedan sav iscepan ispred stadiona i kaže: Fudbal je rekli su sirotinjska zabava, a ja nemam pare da platim kartu da gledam. E, tako će i sada da bude, svi koji bi stvarno gledali koji pune stadione na tribinama gde se stoji. Mnogi neće moći da plate da gledaju, biće samo za one sa restoranima i VIP kartama, što ne mislim da je dobro za ovo društvo. Znamo koliko i u Nemačkoj ima gladnih, koji za pet ili 10 evra mogu u subotu da odu da budu pet sati izvan svega, izvan muka i da gledaju meč, to će im biti uskraćeno.“

Pobednik Lige šampione zarađuje 120 miliona evra, dok bi samo učesnik u Superligi mogao da prihoduje gotovo 400 miliona. Stepanović smatra da je to i presudilo kod ubeđivanja velikana.

„Mora nečim da ih namami, da ovi kažu u redu. Ne znam kako će biti liga sa samo tri zemlje, Francuska verovatno neće, Nemci neće da klubovi igraju u toj ligi. Ne znam kako će to da organizuju. Druge zemlje osim ove tri koje igraju u ‘Džej Pi Morgan ligi’ neće igrati jer niti mogu da igraju, potrebna su velika sredstva… Biće više utakmica, ako budu našli 18 klubova ili 20 da igraju između sebe, to će da traje duže. Video sam da treba da bude dva puta po 10 klubova, pa će neko da ide dalje, neko će kroz baraž…“

Dragoslav Stepanović Stepi; Foto: Sasa Djordjevic/Starsportphoto ©

Objasnio je i da će transfer tržište biti potpuno razbijeno jer će biti neujednačeno.

„To je sledeći program, da ti bogati klubovi pokupe sve igrače. Desiće se isto kao Srbija koja je ostala bez igrača koji su osvojili Svetsko prvenstvo za mlade igrače u Novom Zelandu, dođu ovde igraju za 100, 200, 300 hiljada evra, ne igraju dve godine i propadne im karijera. Englezi mogu da kupe bilo koga, a biće oslabljeni svi koji ne učestvuju u toj ligi i tu ligu neće gledati više toliko gledalaca kao do sada. Nemci čuvaju svoje, njihovi stadioni su uvek puni, ne možeš da prodaš više od 20.000 ulaznica u pretprodaji, a mogli bi da prodaju za celu godinu sve stadione, ali prodaju tek na dan utakmice daju u prodaju ostatak karata. To bi bio taj drugi udarac, kad nemaš kvalitet nemaš ni sponzore, ni gledaoce“, završio je Stepanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar