Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Rafael Nadal, trenutno treći teniser planete, objasnio je da Novak Đoković samo misli o pisanju istorije, te da njemu to nikada nije bio primarni fokus.

Nadal, kao i Rodžer Federer, ima 20 grend slem trofeja, dok trenutno najbolji teniser sveta „kasni“ za dva trofeja.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković je nedavno oborio rekord po broju sedmica na prvom mestu ATP liste (ovog ponedeljka započeo 317. nedelju na vrhu), a otvoreno je više puta najavio da mu je primarni cilj da bude teniser sa najviše osvojenih trofeja.

„Uživam u onome što radim, srećan sam što igram tenis. Naravno da želim da osvojim više grend slemova, u to nema sumnje. Ali nikad… Mislim, Novak je više opsednut time, fokusiraniji“, rekao je Nadal.

Zatim, kada je shvatio kako bi to zaista moglo da zvuči, odlučio da objasni svoj stav.

„Ne mislim to na negativan način. Ne, on je koncentrisaniji na te stvari, znače mu mnogo i sve ostalo; uvek govori o tim rekordima i svaka mu čast. Ipak, to nije moj pristup teniskoj karijeri. Imam zdravu ambiciju. Da nemam, nikada ne bih bio u poziciji u kojoj sam sada, ali verovatno imam drugačiju ambiciju od Novaka, na primer“.

Nije se na tome zaustavio.

„Samo idem dalje, nastavljam da radim ono što radim i trudim se da budem u poziciji da uživam u Turu i da postignem što je moguće više. Izuzetno sam zadovoljan karijerom koju imam. Bio sam već zadovoljan i pre nekoliko godina, ali nisam manje motivisan zbog toga. Ipak, nisam frustriran ako izgubim na jednom turniru, pokušavam drugačije da pristupim stvarima“.

Foto: EPA-EFE/DAVID CROSLING

U moru impresivnih rekorda jedan od luđih je što bi Nadal mogao da osvojio Rolan Garos po 14. put, a Sampras ima ukupno toliko grend slem trofeja u karijeri.

„Da, znam da su neki brojevi ludi, nikada ne bih mogao ni da sanjam da ću ih ostvariti. Istovremeno, nikad nisam imao mnogo vremena da razmišljam o brojevima. Nadam s eda ću, kad završim karijeru, imati više vremena da analiziram te stvari. Sada sam samo usredsređen na to da nastavim u istom ritmu. U tenisu sve brzo ide, nema mnogo vremena da se razmišlja o uspesima. Znam da sam na šljaci uvek imao uspeha u karijeri, ali sad je nova godina, razmišljam samo o treningu i mečevima“.

Još jednom istakao je da su se Đoković, Nadal i Federer međusobno motivisali da naprave još bolje rezultate.

„Naravno, kada imaš velike protivnike ispred sebe, to pomaže, jer ti ucrtava jasan put u vezi s tim šta treba da uradiš kako bi postao bolji. Ipak, želim da mislim – i zaista verujem da je tako – da je moja motivacija znatno veća od igrača koji su ispred mene. Igramo samo za sebe, svoj tim, svoje navijače. svoju porodicu. Ne za druge, zar ne? Ne za moje rivale. Moj pristup je da pokušavam uvek da postanem bolji teniser, jer sport razumem na taj način. Razumem ga kao odlazak na trening da se nešto unapredi. Ne zato što moram da budem bolji jer imam Rodžera i Novaka ispred sebe, želim da mislim da ja tako razmišljam jer tako razumem sport“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare