Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Srpski fudbalski stručnjak Dragoslav Stepanović Stepi, poručio je bez ustezanja u razgovoru za Nova.rs šta bi sve trebalo da ima selektor "orlova", koji bi u bliskoj budućnosti trebalo da nasledi Ljubišu Tumbakovića posle neuspeha na putu ka Evropskom prvenstvu.

Odluka o sudbini Ljubiše Tumbakovića i njegovoj budućnosti na klupi Srbije prolongirana je sa novembra na decembar, ali su male verovatnoće da se dogodi čudo i da ostane kormilar broda koji je potopljen pred samim ciljem, a presudili su mu Škoti u finalu baraža za odlazak na Evro.

PROČITAJTE JOŠ

Od tada fudbalska javnost u Srbiji licitira s velikim brojem domaćih i stranih kandidata. Pominju se Vladan Milojević, Veljko Paunović, Slaviša Jokanović, a Stepanović koji trenutno s porodicom živi u Nemačkoj, gde je sa Ajntrahtom iz Frankfurta i pravio najveće uspehe, poručio je za Nova.rs da bi Slaviša Jokanović bio pravi izbor.

Popularni Stepi je činjenicama potkrepio zbog čega je to zaista tako.

„Ja sam hteo da ga dovedem u Leverkuzen u periodu kada sam vodio Bajer, a on bio igrač. Nismo se našli za nekoliko stotina hiljada evra, otišao je u Španiju. Moji ljudi koji su otišli na pregovore sa njim nisu uspeli. Oduševljavao me je kao igrač, retko kad je neko bio toliko hladan, miran i staložen u svakoj situaciji. Uvek je donosio pravovremene i ispravne odluke kao igrač. To čovek ne može da izgubi kada pređe na drugu stranu. Pokazao je sa Fulamom i Votfordom da ima smisla da bude sjajan tener. Mislim da bi on bio dobar izbor i da bi mogao da bude uspešan i kao selektor. Činjenica je da je to drugačije, jer imate malo vremena da spremite ekipu, niste sa igračima kao kada vodite klub, ali mislim da bi se on i tu snašao“, počeo je priču Dragoslav.

Dragoslav Stepanović Stepi; Foto: Sasa Djordjevic/Starsportphoto ©

Stepanović je zatim objasnio šta osim novog selektora treba izmučenoj fudbalskoj reprezentaciji Srbije, koja ni posle 20 godina neće biti deo Evropskog prvenstva, a u svojim redovima ima asove iz Real Madrida, Ajaksa, Intera…

PROČITAJTE JOŠ: Mora li opet taj Ronaldo? A, tu je i naslednik Feliks

„Srbima pre svega pod hitno treba psihilog. U Nemačkoj su psiholozi zastupljeni još od mlađih kategorija, gleda se kako provode slobodno vreme, kako spavaju, hrane se. Ma, sve. Ali vidite, Srbima kada pomenete reč psiholog, mnogo odmah skoče i pomisle da je neko bolestan. Ne, ne radi se o tome, samo treba neko da priča sa tim momcima da vidi da li imaju neki problem kada dođu na okupljanje i da im pomogne, ‘sredi glavu’ za utakmice koje ih očekuju“, jasan je Stepi.

PROČITAJTE JOŠ

Nekadašnji trener Vojvodine i brojnih nemačkih klubova nema dilemu oko toga da treba podmlatiti ekipu i da se pojedincima treba „zahvaliti“, jer se ne živi od starih zasluga i stare slave.

„Što se mene tiče, kada bih preuzimao neku ekipu ili reprezentaciju, verovatno bih prvo analizirao šta su uradili za nacionalni tim ovi što igraju u velikim klubovima i šta su sve doneli. Jer svi oni koji imaju malo više godina, traže neki specijalan aranžman, a to je loše, pogubno. Treba ekipu bazirati na mladosti, mlada krv pravi razliku i ne preza ni od čega na terenu. Naravno, ne treba zapostaviti ni iskustvo. Ko dođe za selektora moraće da napravi novi tim. Moraš da imaš tu i neke starije igrače, koji imaju iskustvo u odlučujućim momentima i donose mir ekipi“, ističe Stepanović.

Osvrnuo se Stepanović i na čitavu frku s Aleksandrom Kolarovim, kapitenom Srbije koji je pred meč sa Mađarskom napustio ekipu i vratio se u Italiju, a prethodno nije istrčao na teren protiv Škotske u meču decenije, jer je imao zabranu Intera da igra taj meč.

Foto: Srdjan Stevanovic / Starsport

„Kukavički je ono što je Kolarov uradio. Ja nemam sve informacije, ali ukoliko je tačno da ga je Tadić pozvao mu i rekao mu da ih je izdao, ostavio na cedilu, onda… Da kao kapiten odbiješ da odigraš poslednjih pet minuta ili da šutiraš penal, ne radi se to tako. U redu, ako je imao zabranu i to je video sportski direktor Matijašević u njegovom telefonu, onda to nije smeo da čuva do dva sata pred utakmicu, nego je ranije trebalo da kaže. Kada pobeđuješ i član si ekipe, isti takav treba da budeš i kada ekipa gubi, a ne da je napuštaš. On je otišao posle Škotske. Sreća pa sada nema navijača na utakmicama, ko zna kako bi ga dočekali u slučaju da se vrati ili da ga pozove ponovo selektor. Mali Ristić i Mladenović su se pokazali kao odlična rešenja, odradili su odličan posao kada su bili na terenu i pokazali da pozicija levog beka nije deficitarna“, oštar je Dragoslav.

Na kraju je Dragoslav Stepanović izneo mišljenje oko toga gde je Ljubiša Tumbaković pogrešio i zbog čega bi morao da bude smenjen na godišnjoj skupštini Fudbalskog saveza Srbije 20. decembra.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

„Nije napravio tim, najveća greška mu je što tim koji je odigrao maestralno protiv Škotske nije istrčao na teren tri dana kasnije u narednom meču u Turskoj, već je na moje iznenađenje odlučio da čuva pola igrača. Ako nisu u stanju da igraju sreda-nedelja, onda ne treba da igraju. Kako će da izdrže Evropsko ili Svetsko prvenstvo? Posle Norveške je morao da im da još jedan impuls, da ih ubode ‘ko iglom u dupe’. To je tako moralo da se uradi. Nije on našao zajednički jezik sa igračima, nije im se uvukao pod kožu da zna kako dišu, razmišljaju. Pogrešio je i sa Jovićem kada je u Ajntrahtu bio najbolji strelac pa dolazio da igra za reprezentaciju, a on ga uvede na tri minuta. Posle kada je u realu Luka bio zakucan za klupu, opet je Tumbaković trebalo da mu vrati samopouzdanje i pusti ga da igra, ali on to nije činio. A, Jović je pokazao protiv Rusije da je strašan igrač, strašan napadač, da mu malo treba da uđe u šansu. Pokazao je i da može da igra u tandemu sa Mitrovićem, kao što je u Ajntrahtu igrao sa još dva napadača Alerom i Rebićem“, završio je razgovor iz Frankfurta za Nova.rs Dragoslav Stepanović, koji navija da Srbija dovede pravog čoveka za selektora, koji će je povesti ka Mundijalu u Kataru 2022. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar