Foto: EPA-EFE/ANTONIO COTRIM

Srbija je saznala rivale u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, a istorija voli da se ponavlja.

Samo što smo završili sa kvalifikacionom grupom za Evropsko prvenstvo 2020. godine, na koje naravno nećemo otići, u koju nas je sa Portugalom smestila UEFA, FIFA je odlučila da, gle čuda, igramo opet protiv „moreplovaca“ sa Iberijskog poluostrva.

PROČITAJTE JOŠ

Portugal zahvaljujući Kristijanu Ronaldu, Mutinju i ostalim zvezdama, godinama ima jednu od najboljih ekipa sveta, a ne postoji bolji način predstaviti tim koji trenira legendarni Fernando Santoš osim reći da su „moreplovci“ aktuelni šampioni Evrope!

Javnosti u Srbiji su dobro poznati jer je naša selekcija nedavno odmeravala snage sa njima. Najpre su u Portugalu „orlovi“ poveli, a na kraju jedva iščupali bod (1:1).

Na „Marakani“ je kasnije Srbija, predvođena selektorom Ljubišom Tumbakovićem, doživela ubedljiv poraz sa 4:2 koji je označio svaku nadu da se može do kontintentalne smotre.

Portugal već deceniju i po igru nacionalnog tima zasniva na Kristijanu Ronaldu, ali je pitanje da li će i u ovim kvalifikacijama igrati za Portugal. U ovom trenutku superstar Juventusa ima 35 godina i ovo bi moglo da bude njegovo oproštajno takmičenje za nacionalni tim.

Do danas je postigao čak 102 gola u bordo dresu i po tome mu nema ravnog u evropskom reprezentativnom fudbalu.

Ipak, Portugal nema razloga za brigu jer će ga u napadu odmeniti Žoao Feliks, prvi napadač Atletiko Madrida, koji je ove sezone podigao nivo igre, a svoje minute će tražiti i Diogo Žota, koji u Liverpulu pogađa sve češće.

Tu je i sjajni vezni red kojim diriguju Bernardo Silva, kreativac Mančester sitija, te Bruno Fernandeš, koji na svojim leđima nosi igru Mančester junajteda ove godine.

Portugalci su bezbolno prošli kroz smenu generacija, a sa Ronaldom kao liderom nikada se ne zna gde su im granice. Mnogo kvaliteta, možda nešto manje u defanzivnoj liniji, ali selekcija koja je navikla sunarodnike na velike rezultate.

Talenta ovoj selekciji nikada nije nedostajalo, ali igraju po sistemu toplo-hladno. Često im se dešava da podbace u delu kvalifikacija i da se onda „čupaju“ što bi naša selekcija mogla da iskoristi konstatnim osvajanjem bodova protiv Luksemburga, Azerbejdžana i Irske.

Sve grupe kvalifikacija za SP 2022.

A grupa: Portugal, Srbija, Irska, Luksemburg, Azerbejdžan.

B grupa: Španija, Švedska, Grčka, Gruzija, tzv. Kosovo.

C grupa: Italija, Švajcarska, Severna Irska, Bugarska, Litvanija.

D grupa: Francuska, Ukrajina, Finska, Bosna i Hercegovina, Kazahstan.

E grupa: Belgija, Vels, Češka, Belorusija, Estonija.

F grupa: Danska, Austrija, Škotska, Izrael, Moldavija Farska Ostrva.

G grupa: Holandija, Turska, Norveška, Crna Gora, Letonija, Gibraltar.

H grupa: Hrvatska, Slovačka, Rusija, Slovenija, Kipar, Malta.

I grupa: Engleska, Poljska, Mađarska, Albanija, Andora, San Marino.

J grupa: Nemačka, Rumunija, Island, Severna Makedonija, Jermenija, Lihtenštajn.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare