Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Dejan Stanković položio je najozbiljniji ispit kao trener u Belgiji, i to iz više razloga - dobre pripreme, maksimalnog korišćenja prve utakmice za analizu, uz majstorsko balansiranje zbog odsutnih igrača.

Zvezda se možda jeste malo kockala sa srećom, ali je u većem delu meča Gent imao jalovu inicijativu, upravo zahvaljujući dobroj pripremi meča i disciplini u kojoj se u skoro svakom trenutku savršeno znalo ko gde treba da stoji i pokriva prostor i igrače Genta.

PROČITAJTE JOŠ

Istina je da je Gent izgubio na oštrini bez Ođiđa-Ofoea i Jaremčuka, oko kog su se ozbiljno „potrošili“ igrači Zvezde u prvoj utakmici. To je samo olakšalo Stankoviću da dobro pripremi utakmicu i Gentu svede šanse za gol na minimum, ceh toga je već na poluvremenu platio „divlji“ Botaka, tragičar Genta iz prve utakmice.

Zbog disciplinovane igre, fizičke spreme i trkački iznetog tereta, u ovoj utakmici statistika zaista izgledala kao bikini – Gent je imao pet šuteva na gol, 12 van okvira gola, 10 udaraca je čak blokirano.

Foto: Miroslav Todorović/Starsport

UKROĆENI SPRINTERI IZ BEOGRADA

Zvezda je imala tri šuta na gol, dva van okvira gola, ali je taktičkom postavkom odigrala daleko disciplinovaniji meč nego u Beogradu, gde je „promaja“ duvala na sve strane. Ovaj put, Stanković nije dozvolio da Borjan ostane na vetrometini, sve je zaustavljano ispred njega i time je potvrđeno da je štab do tančina analizirao prvu utakmicu sa Belgijancima.

„Zašto dati protivniku mogućnost da te kazni u onome u čemu je najbolji? U slučaju Genta to je brzina i igra iza leđa. Trudili smo se da im usporimo napad, kao u košarci, da im ne dozvolimo da kreiraju bilo šta. Polako smo postavljali blokove, spuštali se.. Svako je ispunio ono što je traženo i zaista smo bili svesni odakle mogu da nam zaprete“, rekao je posle meča Stanković.

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

ALEKSA VUKANOVIĆ KAO „DŽOKER“

Pored toga, u odsustvu Kataija, Kange, Rodića, Sanoga i Gobeljića, nije bilo ni najmanje reči o alibiju – Stanković se fokusirao na igrače koje ima na raspolaganju i iskoristio Milojevićev prošlogodišnji recept sa Aleksom Vukanovićem iz duela sa Kopenhagenom i Jang Bojsom.

Te utakmice su mu bile idealan primer šta Vukanović može i da mu nije problem da se podredi kolektivu.

“Rekao sam mu da je samo potrebno da mi veruje. Pričali smo protiv Vojvodine i tada sam mu otkrio da razmišljam o tome da igramo sa tri igrača u odbrani i da se psihički spremi, te da samo bude pažljiv i upija sve što radimo na treninzima. Nije to bila opklada, samo sam bio ubeđen da će to odraditi vrhunski i bio sam u pravu, odigrao je perfektno. Drago mi je što su to prepoznali saigrači, a izmena na poluvremenu Genta, govori u prilog tome koliko je dobar bio”, dodao je Stanković.

Foto: EPA-EFE/Alex Grimm / POOL

VRAĆANJE IGRAČA U ŽIVOT

Vladan Milojević je u poslednjoj godini mandata imao prilično nagomilan igrački kadar, što je i uticalo na formu. Gledao je da izbalansira i pruži svima šansu, ali je to bilo praktično nemoguće učiniti, a da svi igrači budu u formi i naprave kontinuitet.

Ovaj put, čini se da se kadar „iskristalisao“ i da je Stanković dobio priliku da se fokusira na određene igrače poput Ivanića i Gajića, koji su već prevazišli očekivanja.

Ostali, uslovno rečeno, „drugopozivci“, prihvatili su svoju minutažu i priliku koju dobijaju, a usput, Stanković je protiv Genta opet dao šansu Erakoviću od 72. minuta – talentovani štoper pokazao je da je zaboravio na dva kiksa, na novo poverenje je čak uzvratio i lažnjacima, kojima je izbacio Ofoea i Bezusa, meč je završio praktično bez izgubljenog duela i lopte.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

PREKIDI

Odavno je jasno da su Zvezdi prekidi moćno oružje i da je italijanski štab pripremio bezbroj kombinacija za slobodne udarce i kornere, ali u ranijim mečevima često crveno-beli nisu imali sreće da najbolje akcije realizuju.

Sada se to vratilo već u prvom minutu utakmice i čini se da je ovde Gent pao na skautingu dok se igrači još nisu ni pošteno oznojili – čak i jedan odlazak na Jutjub bio je dovoljan da se uoči šta je najjače oružje Njegoša Petrovića.

Uz sve navedeno, utakmica je imala primese brojnih taktičkih doktorata Vladana Milojevića, s time da opet nije izgledala u potpunosti kao šahovska partija, što je pre bio slučaj. O tome svedoči i tabela, gol razlika, Stanković je polako počeo da potvrđuje da je bazu svog prethodnika počeo lepo da nadograđuje – baš kao što je i on učinio sa „Grofovim“ igračima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar