Foto: Nikola Mitic/STARSPORT

Dejan Stanković iznenadio je izjavom posle poraza od Šerifa (1:0) u kvalifikacijama za Ligu šampiona, odnosno delom izjave koji se posebno odnosio na jedan segment igre.

PROČITAJTE JOŠ

Trener Crvene zvezde prekidima može da zahvali na dobrom delu golova iz prošle sezone, i sama defanziva je bila „zategnuta“ i spremna za svaki korner i slobodan udarac.

Trebalo je da Zvezda zakaže meč u Zagrebu, gde je baš Stanković iz prekida dao čudesni gol Ladiću za istorijski plasman na Evropsko prvenstvo na „najvrelijem“ gostovanju naše reprezentacije u istoriji.

Do toga nije došlo, pa će centralni momenat 2021. godine ostati onaj gol Pavkova Milanu u Beogradu, postignut iz – prekida.

Posle Šerifa, posebno je za Zvezdu bolan ovaj segment igre.

„Primili smo gol ponovo iz prekida, koji smo dugo radili i spremali. Primljen je gol u poslednjem minutu produžetka prvog poluvremena. Iako smo izašli dobro u drugom poluvremenu, nema vremena za analizu, nema svrhe. Mogu da kažem da su momci dali sve od sebe, odgovornost je na meni i ničija više. Ja stojim ispred njih, oni brane ove boje Crvene zvezde sa ponosom, tako da ako neko treba da odgovori na sve ovo to sam samo ja. Detalji, sitnice, prekid. Ne volim prekid, kroz karijeru sam ispadao posle prekida. Naučićemo pouke. Mora da se ide napred, fudbal će se igrati, igrao se pre i posle nas, Marakana će biti puna sa nama i bez nas“, rekao je Stanković.

Prošle godine, Zvezda je imala bezbroj kombinacija i ideja pri prekidima, nije bilo gušenja pomoćnom igrom iz kornera, sve je izvođeno daleko jednostavnije i efikasnije u napadu.

U odbrani, nisu se dešavali ovakvi kiksevi. Kairat na kraju nije kaznio Zvezdu, iako je šampion Srbije spavao u skoku posle kornera pri prvom golu, a nije se proslavio ni pri praćenju Makija Banjaka kada je pao gol za 2:1.

U Beogradu je to nadoknađeno, ali je i to bio samo kratkotrajni trzaj – iz dva slobodna udarca je Šerif olako dolazio do pogodaka vrednih karte za plej-of.

Zvezda jeste ostala bez Falčinelija i Milunovića koji su visinom bili uvek adut za skok, ali ovakav nedostatak sinhronizacije, komunikacije i gubljenje osećaja za osetljiv segment igre je nezapamćen i neverovatan s obzirom na to kako su prekidi izgledali u prethodnoj sezoni.

Dejan Stanković ne vodi Crvenu zvezdu ni protiv Genta
Foto: Nikola Mitić/Starsport

Zvezda je već po dolasku Stankovića u uvodnih devet zvaničnih utakmica dala šest golova iz prekida, ne računajući penale. Imala je raznovrsnost, pogađali su i štoperi, sada – još veći problem su prekidi sa druge strane, pred Borjanom.

Na tome je posebno radio Nenad Milijaš, koji je bio kao igrač majstor prekida. Svojevremeno je govorio o tome kada je Zvezda preokrenula protiv Radnika i pobedila sa 4:1.

„Preokrenuli smo golovima iz prekida i jako mi je drago zbog toga. Radimo na tome i imamo dobrih skakača. Kada god odemo na prekid sa namerom da možemo da damo gol, imamo šansu. Raduje me to, ali verujem da možemo da budemo još bolji“, rekao je prošle godine Milijaš, a o prekidima je u januaru za Nova.rs govorio i drugi Stankovićev pomoćnik, Miloš Milojević, koji je otišao iz kluba.

„Kao što me raduju ofanzivni prekidi, moram da kažem da raduju i defanzivni. Nadam se da neću izmalerisati i da će biti dobro i dalje. Verujem u rad, pre svega verujem u momke. Ne samo ja, već ceo štab. Sve te uigrane kombinacije su oni prošli mnogo, mnogo puta. Nešto mora da se ponovi sto puta na treningu da bi na utakmici prošlo jednom. Oni su svesni toga, kada se igra protiv tima koji je kvalitetniji. Postoje dve opcije kako da ih kazniš, prekid i kontra. Nemaš puno lopte, nemaš posed od 65 posto kao u našoj ligi. Moraš u trenutku kad imaš loptu kod sebe, to dobro da iskoristiš. Mislim da smo to uradili, ali će i druge ekipe da obrate pažnju na to, pa ćemo i mi morati da promenimo neke stvari. Ali, najbitnije je da momci veruju u to, onda je sve lakše, napraviti modifikaciju toga što imamo. Ali bitno je da to nije samo ofanzivno, nego i u odbrani. Bitno je to i dosta se potencira. Urodilo je plodom u 2-3 utakmice, što je za svaku pohvalu.“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar