Foto: Tanjug/Alessandro della Valle/Keystone via AP

Crvena zvezda neće imati lak zadatak u plej-ofu kvalifikacija za Ligu Evrope protiv rumunskog Kluža.

PROČITAJTE JOŠ

Kluž je aktuelni prvak Rumunije, ima sedam titula, nije bio prvi posle ligaškog dela takmičenja, sa bodom manje od FCSB-a, ali je u plej-ofu dodao gas i završio trku sa devet bodova više od bivše Steaue, ostvarivši sedam pobeda uz remi i dva poraza.

Trenutno je Kluž prvi u Rumuniji sa maksimalne četiri pobede u uvodnim kolima uz gol razliku 7:3. Pobedio je Kluž Krajovu sa 3:2, pa Akademiku sa 2:1, Targovište sa 1:0 i Mioveni sa 1:0.

U kvalifikacijama za Ligu šampiona, Kluž je pobedio Borac iz Banjaluke sa 3:1, pa je izgubio sa 2:1, onda je prepreka bio Linkoln, koji je izbačen sa 2:1 i 2:0.

U poslednjoj rundi, Kluž je odoleo Jang Bojsu kao domaćin sa 1:1, poražen je u revanšu sa 3:1.

Švajcarci preko kojih je Zvezda pre dve godine ušla u Ligu šampiona gubili su od 4. minuta golom Omranija, da bi već u 42. minutu meča postavili konačni rezultat za novu fazu takmičenja.

Nema dileme, Zvezda je dobila težeg rivala od Šerifa, koji dolazi iz jače lige i biće teška prepreka za Ligu Evrope.

Crveno-beli su prokockali zicer za Ligu Evrope protiv Moldavaca, igra je u krizi, a ostalo je samo osam dana do utakmice sa Rumunima.

Kluž je imao uspone i padove u skladu sa nestalnim finansijerima, padao je i dizao se u poslednjih 20 godina.

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DELLA VALLE

KO VODI KLUŽ?

Nedavno ih je vodio legendarni Dan Petresku, koji je zaslužan za titule u 2018. i 2020. godini, u dva navrata je vodio klub, onda je ekipu preuzeo Edvard Jordanesku i uzeo poslednju titulu, pa se oprostio i tim vodi Marijuš Šumudica.

Radi se o treneru koji je osvojio titulu i Superkup Rumuniji sa Astrom Đurđu, ove godine je ostao bez Superkupa kada je preuzeo klub.

Čak 23 puta je menjao klub kao trener od 2005. godine, sa Astrom je igrao grupnu fazu Lige Evrope 2016. godine, kada je pobedio Vest Hem i izborio mečeve sa Romom, Viktorijom Plzenj i Austrijom Beč.

Uspelo mu je da uđe i u nokaut fazu sa Astrom, izgubio je od Genka sa 2:2 i 0:1, ali nije uspeo da drži ekipu na dva fronta, pa je otišao zbog petog mesta u Rumuniji i poraza od Voluntarija u finalu Kupa.

Foto: Tanjug/Peter Schneider/Keystone via AP

KAKAV JE IGRAČKI KADAR?

Kluž uz bazu domaćih igrača ima Argentinca Džonatana Rodrigeza, Ulriha Melekea (Obala Slonovače), Daniela Graovca i Matea Sušića (BiH), Runara Mara Sigurjonsona (Island), Anasa Tahirija (Maroko), Gabriela Debeljuha (Hrvatska), Kristijana (Portugalija), Rašida Buenu (Alžir), Gesumu Fofanu (Francuska),Gijedrijusa Arlauskisa (Litvanija) i Majka Sestora (Kongo).

Igrački kadar težak je 30.43 miliona evra po Transfermarktu, naspram 63.50 miliona vrednosti Crvene zvezde, trostruko je skuplji tim Kluža od Šerifa.

Najskuplji igrači su defanzivci, povređeni štoper Andrej Burka (3.3 miliona evra) i desni bek Kristijan Manea (2.40).

Onda sledi levi krilni igrač Aleksandru Paun (1.8), pa strelac gola protiv Jang Bojsa, Bilel Omrani, koji ima francuski i alžirski pasoš i vrednost od oko 1.6 miliona evra.

Zaimljivo je da je peti najskuplji 33-godišnji golmaniz Litvanije, Arlauskis, procenjen je na 1.5 miliona.

Foto: Tanjug/Alessandro della Valle/Keystone via AP

Kapiten je levi bek Mario Kamora, koji ima 34 godine i portugalski pasoš uz rumunski.

Većina igrača je u zrelim ili poznim godinama, a ovog leta nije bilo velike aktivnosti u prelaznom roku.

Dato je samo 250.000 evra za Ulriha Melekea, štopera iz Botošanija, a sedmorica igrača došli su kao slobodni, najzvučnije ime je Denis Alibek.

Zanimljivo je da je Kluž želeo da dovede Konstantina Budeskua, nekadašnju metu Crvene zvezde.

Svojevremeno je Budesku bio adut Astre kojoj je doneo titulu, ali ima previsoku platu za Kluž.

Ponuđeno mu je 400.000 evra, što je odbio glatko, jer u Arabiji ima 1.000.000 godišnje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar