Foto: Nova.rs

Ne može legendarnije od ovoga. Čuveni San Siro ili “Đuzepe Meaca”, zavisi koji klub iz Milana više volite, video je sve velikane ovog sporta, a sada će na njemu ponovo igrati Crvena zvezda.

Šampion Srbije od 21.00 kreće po prve bodove u Ligi šampiona i to protiv Intera koji je u prvom kolu remizirao sa Mančester sitijem 0:0.

Kada dođete do San Sira i pogledate ga zaista deluje nestvarno zbog svoje veličine i masovnosti.

PROČITAJTE JOŠ

Stadion zapravo nosi ime po čuvenom italijanskom napadaču Đuzepe Meaci koji je igrao za Juventus, ali i Inter i Milan, dok je San Siro naziv oblasti u kojoj se stadion nalazi.

Stadion „Đuzepe Meaca“ je drugi najveći stadion u Evropi, posle stadiona Kamp Noua u Barseloni.

Otvoren je 19. septembra 1926. godine sa početnim kapacitetom od 26.000 navijača.

Foto: Nova.rs

Kasnije 1939. on je proširen na 55 hiljada, dok je 1955. imao kapacitet od čak 100.000. Danas on iznosi 80.018 navijača.

Stadion je napravljen za potrebe Svetskog prvenstva u fudbalu 1934. Na ovom stadionu je održano i finale tog turnira.

Stadion je takođe bio domaćin na SP u fudbalu 1990, ali je finale igrano u Rimu. „Đuzepe Meaca“ je jedan od 29 stadiona u Evropi sa dozvolom od 5 zvezdica UEFA, što znači da na njemu mogu da se održavaju finala Lige šampiona, i u sezoni 2000/01. je bio domaćin finalne utakmice.

Foto: Nova.rs

Tada je Bajern Minhen postao prvak Evrope, pobedivši Valensiju 5:4 izvođenjem jedanaesteraca.

Milan je prvi došao na San Siro i to odmah nakon otvaranja, dok Inter svoje domaće mečeve kreće da igra od 1947. godine.

Predviđeno je da se na stadionu u Milanu održi otvaranje Zimskih olimpijskih igara 2026. godine.

Već dugo postoje priče o njegovom rušenju i renoviranju, ali čini se da navijači neće dozvoliti da se to još uvek dogodi.

Ipak, UEFA je saopštila je da je odlučila da oduzme stadionu San Siro finale Lige šampiona 2027. godine.

Kako se navodi u saopštenju, UEFA nije dobila garancije od gradskih vlasti Milana da će rekonstrukcija stadiona biti završena do 5. juna 2027. godine za kada je planirano finale.

„Pošto gradske vlasti Milana nisu mogle da garantuju da na stadionu San Siro i u okolini neće biti radova i rekonstrukcije tokom 2027. godine, u periodu održavanja finala Lige šampiona, odlučeno je da se Milanu ne dodeli organizacija finala, te da se konkurs za domaćinstvo ponovo otvori i konačna odluka donese u maju ili junu 2025. godine“, saopštila je UEFA na zvaničnom sajtu.

Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs

BONUS VIDEO Fudbaleri Zvezde osetili travu u Milanu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar