Foto: Peđa Milosavljević/ STARSPORT

Mnogi srpski sportisti igraju u Izraelu, gde ih je zatekla ratna situacija zbog sukoba sa Palestinom. O tome je za Nova.rs govorio Aleksandar Pešić, a nije jedini koji se zatekao u Izraelu.

PROČITAJTE JOŠ

Nekadašnji napadač Crvene zvezde prethodnog vikenda je igrao protiv Bogdana Planića i bio je to srpski šmek derbija Makabi Tel Aviv – Makabi Haifa.

Bilo je 2:2 i igralo se pred krcatim tribinama, prvi put posle dužeg vremena, ali su fudbalski adrenalin zamenile rakete.

Tako je Pešić gledao kako je nebo iznad Tel Aviva prštalo, odložen je novi derbi u Kupu sa Haifom, koji je trebalo prvo da se igra u sredu, pa u četvrtak.

Na kraju, ništa od toga, i on i Planić će sačekati na povratak fudbalu, otkazani su i treninzi, a jedino što je donelo uzdah olakšanja Pešiću jeste činjenica da mu je porodica u Srbiji.

„Ne ulazim u njihove stvari, ali znam, prvom prilikom, ako budem nešto osetio, da sam nesiguran ili da osetim neki problem, niko me neće sprečiti da sednem na prvi avion i odem kući. Ne zanima me ni ugovor. Poslao sam moje pre 10 dana kući, jer se sezona završava za 20 dana. Malo mi je lakše jer nisu tu, jer nikad ne znaš šta može da se desi. Ovako sam sam, pa mi je lakše. Ovde je stvarno inače lepo, ali stvarno mi nije jasno, sedam meseci živiš zatvoreno, korona je, i odjednom kad se sve otvorilo, stvaraju se neki drugi problemi“, rekao je Pešić za Nova.rs u danu kada je počelo raketiranje Tel Aviva.

Aleksandar Pešić Seul; Foto: EPA-EFE/STR

U klubu je još Uroš Nikolić, još jedan srpski internacionalac.

„Sinoć je, na kilometar od zgrade u kojoj stanujem, pala jedna, zatim i druga, onda i treća raketa, da bi, iza ponoći, u tri i pet ujutro, sve ponovljeno. Uznemirujuće! U okolini je vojna baza, protivvazdušna odbrana, pa kad se pošalje odgovor Izraela, sve se trese, kao da će da iskoče i vrata i prozori. Nema spavanja. Pritom je moj stan na poslednjem, 37. spratu, Tel Aviv na dlanu, vatra na ulicama, u parku… Nedaleko je većina Makabijevih stranaca iz Španije, Portugala, Paname, Brazila, Barbadosa,,, Ne i kum Aleksandar Pešić, koji je u delu grada gde sam ranije živeo, gori i kod njega, tamo je svojevremeno stanovao i golman, reprezentativac Predrag Rajković, Na vezi smo, naravno. U ovim trenucima brinem i kako da, od svega ovoga, poštedim verenicu Anđelu, pristiglu iz Jagodine pre tridesetak dana, juče sam, u prepodnevnim satima, išao da uzmem avionsku kartu za let predviđen za petak, od Izraela do Srbije, novonastale okolnosti su kasnije zatvorile aerodrom, pitanje je kada će da se normalizuje avio saobraćaj“, rekao je on za Sport Klub.

Ova situacija zatekla je i Nenada Cvetkovića, nekadašnjeg igrača Voždovca koji je igrač Ašdoda, kluba iz istoimenog mesta, koje nije daleko od Gaze, u kojoj najviše bukti u sukobu sa Hamasom.

U Makabiju iz Netanje je sreću potražio Zlatan Šehović, nekadašnja nada Partizana, s time da je ovo mesto na bezbednijoj udaljenosti, severno od Tel Aviva.

Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

U Beitaru iz Jerusalima je nekadašnji igrač Partizana i crnogorski reprezentativac Marko Janković, a klub trenira Slobodan Drapić, koji ima dugogdišnji staž u Izraelu, i igrački i trenerski.

Boje Bnei Jehude iz Tel Aviva brani Matija Ljujić, momak iz Prijepolja koji je odigrao više od 100 utakmica u Teleoptiku, ali nije dobio šansu u Partizanu. Onda je igrao za Rad, Mladost iz Lučana, Velington Finiks i Belenenses pre dolaska u Beni Jehudu u septembru 2019. godine.

I van fudbala, ima dosta sportista u Izraelu sa ovih prostora, izdvojila se i priča Tomislava Stojkovića, 35-godišnjeg rukometnog golama iz Ašdoda, jednog od gradova u južnom pojasu između Gaze i Tel Aviva koji su se našli na udaru Hamasovih raketa.

„Otvorena su javna skloništa u gradovima, a skoro svaki stan ima posebnu, sigurnu sobu i tamo se sklanjamo kada se oglase sirene. Škole po naredbi ne rade u krugu od 40 kilometara od Gaze. Sinoć je bilo jako ozbiljno, raketirali su u isto vreme skoro sve velike gradove u Izraelu. Samo na Tel Aviv su ispalili više od 100 raketa, ukupno više od 80“, rekao je Stojković za Blic.

Takođe, u Tel Avivu živi i Zufer Avdija, naš nekadašnji legendarni košarkaš čiji sin Deni ponosno ističe da ima srpske i izraelske korene. Deni strahuje za porodicu, a trenutno je u Americi, gde se oporavlja od povrede u svom NBA klubu, Vašington Vizardsima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar