Foto: Srdjan Stevanovic / Starsport

Vest da je Nemanja Miletić upisao Ekonomski fakultet, odjeknula je domaćim medijima, međutim štoper Partizana nije jedini fudbaler koji je odlučio da paralelno sa igračkom karijerom ulaže i u obrazovanje.

Svesni da i po završetku igračke karijere postoji sutra, brojni fudbaleri u Srbiji i svetu uložili su vreme i novac u akademsko obrazovanje.

PROČITAJTE JOŠ

Mateja Kežman, još kao igrač Pari Sen Žermena, 2009. godine, upisao je Akademiju fudbala na DIF-u. Zanimljivo na istoj akademiji prethodno su diplomirali brojni fudbaleri među kojima i Igor Duljaj, nekadašnji reprezentativac, danas član stručnog štaba Partizana.

Fakultetsko obrazovanje stekao je i Marko Pantelić, sadašnji potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije i nekadašnji napadač, u okviru Univerziteta Singidunum završio je Menadžment u sportu, a diplomirao je u septembru 2018. odbranivši rad na temu „Strategija razvoja sportske organizacije na primeru Fudbalskog kluba Crvena Zvezda“.

Diplomirali i Inijesta, Nedved, Bilić…

Ulaganje u znanje, uprkos predrasudama, nije strano ni inostranim fudbalerima, a neki od akademski obrazovanih igrača su: Najdžel De Jong koji je završio ekonomiju, Slaven Bilić koji je završio Pravni fakultet u Splitu, Zvonimir Boban je studirao filozofiju, Pavel Nedved Matematiku, Andreas Inijesta biologiju, Huan Mata fizičku kulturu…

Na podužoj listi fudbalera sa indeksom je i Miloš Krasić koji je 2009. godine postao počasni član Fakulteta tehničkih nauka u svom rodnom gradu Kosovskoj Mitrovici gde je studirao na smeru Zaštite životne sredine.

Među fakultetski obrazovane fudbalere spadaju i Vladimir Volkov, neksdašnji reprezentativac Crne Gore koji je završio Ekonomski fakultet, Milan Lola Smiljanić, vezni igrač Partizana, diplomac Fakulteta za menadžment u ekonomiji, kao i sad vec perspektivni fudbalski starateg Radomir Koković koji je fakultet završio u Sjedinjenim Američkim Državama paralelno igrajući fudbal za Univerzitet Lojola.

Navedeni su samo deo ne tako male grupe fudbalera koja je odlučila da razbije predrasude i svoje vidike proširi na akademskim studijama, a poslednji u nizu fudbalera sa indeksom je na početku pomenuti Nemanja Miletić, defanzivac crno-belih.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar