foto: EPA-EFE/Antonio Bat
Napadač Dinama Komnen Andrić, foto: EPA-EFE/Antonio Bat

Mladi srpski reprezentativac Sava Aranđel Čestić postao je novi fudbaler Rijeke, ali on neće biti jedini Srbin u hrvatskoj ligi ove sezone.

Čestić je prethodno bio u Kelnu, a pored srpskog ima i nemački pasoš. Ipak, proboj na najveću scenu neće tražiti preko Crvene zvezde i Partizana kako su mnogi mislili, već preko Rijeke.

PROČITAJTE JOŠ:

Hrvatski klub je poslednjih godina veoma dobra sredina za razvoj mladih igrača, pošto je nekoliko igrača iz prvog tima prošlo i omladinsku školu.

Prošle sezone Rijeka je igrala grupnu fazu Lige Evrope, dok je ove ispala u finalnoj rundi kvalifikacija za Ligu konferencija. Bilo kako bilo, očekuje se da Čestić dobije priliku i da stasa u štopera visoke klase.

Sava je četvrti srpski igrač koji će ove sezone zaigrati u hrvatskoj prvoj ligi. Pored njega tu su još i Komnen Andrić, Damjan Daničić i Nemanja Glavčić.

foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto
Sava Aranđel Čestić, foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto

Andrić je fudbaler Dinama iz Zagreba, a kroz karijeru promenio je sedam klubova. Na samom početku karijere bio je član Radničkog 1923, a potom su usledile epizode u OFK Beogradu, Belenensešu, Žalgirisu, Interu iz Zaprešića, kao i ruskoj Ufi.

Radi se o napadaču rođenom 1995. godine i ove sezone je na 21 nastupu za klub postigao sedam golova. Poslednji put je bio strelac na samom kraju prvog dela sezone protiv Hrvatskog Dragovoljca.

Zanimljivo je da će u prvom duelu drugog dela sezone igrati upravo protiv Rijeke, pa je moguć okršaj sa Čestićem.

Mladi Damjan Daničić takođe je fudbaler Dinama iz Zagreba, ali je trenutno na pozajmici u Istri za koju povremeno igra. Još uvek je bez gola i asistencije ove sezone.

Talentovani defanzivac ponikao u Zvezdinoj školi, u Zagreb je stigao kao slobodan igrač, a prethodno je nosio dres Voždovca.

Damjan Daničić, foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Damjan Daničić, foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Poznato je da Dinamo odlično posluje i radi sa mladim igračima, pa se očekuje da Daničić u budućnosti dobije odgovarajući tretman u klubu koji je trenutni šampion Hrvatske.

Treći Srbin u Hrvatskoj, 24-godišnji Nemanja Glavčić nastupa za Slaven Belupo. Nekadašnji omladinac Partizana i jedan od najkonstantnijih igrača Spartaka iz Subotice tokom tri sezone, u Slavenu je već tri godine i standardni je prvotimac.

Prošla sezona mu je bila izuzetno uspešna sa pet golova na 35 nastupa, a ove sezone ima četiri asistencije u šampionatu.

Slaven Belupo je osmi na tabeli od ukupno deset timova, ali mu ne preti ispadanje, jer je Dragovoljac ubedljivo poslednji sa samo sedam bodova iz 20 utakmica.

Nemanja Glavčić
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Kada bismo malo „zagrebali“ u blisku prošlost, naleteli bismo na imena još nekoliko Srba koju su ostavili trag u Hrvatskoj.

Tu je pre sveg Ognjen Mudrinski, nekada vrsni strelac Crvene zvezde, a pogotovo Čukaričkog. On je od 2019. do 2021. godine bio fubaler Gorice, za koju je na 40 utakmica 13 puta pogodio mrežu.

Još jedan zanimljiv primer je bivši napadač Crvene zvezde Đorđe Rakić, koji je karijeru 2020. godine i okončao u hrvatskoj Lokomotivi. Za Lokomotivu je odigrao samo 15 utakmica, na kojima je strelac bio dvaput.

Rakić je i nakon karijere ostao u Lokomotivi kao pomoćni trener.

Đorđe Rakić
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Listu završavamo sa sadašnjim fudbalerima Proletera, Andrijom Kaluđerovićem i 23-godišnjim Nikolom Pejovićem.

Kaluđerović je kroz karijeru promenio čak 24 kluba u 15 različitih zemalja, pa ne čudi što se u jednom trenutku našao i u Hrvatskoj.

Tamo je imao epizodnu ulogu u Interu iz Zaprešića, za koji na osam nastupa nije upisao pogodak. Potom je usledila selidba u Austriju, a sada planira da poveća efikasnost Proletera u drugom delu sezone.

Mladi Pejović je od početka sezone fudbaler Proletera, ali gotovo nikad ne dobija šansu. Defanzivac koji se školovao u Zvezdi i Zemunu, bio je igrač Lokomotive, za koju nije upisao nastup, ali je zato mali trag ostavio u sadašnjem drugoligašu Rudešu, za koji je igrao šest puta i postigao jedan pogodak.

BONUS VIDEO Vuletić: Kako su prodati Dušan Vlahović i Strahinja Pavlović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar