Andrija Kaluđerović Foto: Alfredas Pliadis / Xinhua News / Profimedia

Iskusni golgeter Andrija Kaluđerović vratio se iz Uzbekistana u Proleter posle pola godine, a u bogatoj karijeri je igrao za čak 24 različita kluba i u 15 država na pet kontinenata.

Kaluđerović je rođeni svetski putnik i najveći srpski fudbalski globtroter. Od Beograda i matičnog OFK Beograda pre 18 godina, preko Španije, Kine, Australije, Novog Zelanda, Tajlanda do Novog Sada i Proletera, drugi put.

PROČITAJTE JOŠ

Čudesna karijera iskusnog, 34-godišnjeg napadača dobila je novu epizodu. Kaluđerović je igrao u 24 različita kluba i 15 država, zaobišao je samo Južnu Ameriku i Afriku.

Letos je napustio Novi Sad, ali se posle šestomesečnog izleta u Uzbekistan brže-bolje vratio na sever Srbije.

Nasaf, akutelni vicešampion Uzbekistana, dodao je kao 24. klub u bogati CV i biće veliko pojačanje za Proleter. Superligaš iz Novog Sada je u jesenjem delu prvenstva sa 18 golova na 21 utakmici drugi najneefikasniji tim lige posle Radnika.

„Uvideo sam da je problem u slaboj realizaciji. Efikasnost tima će da se podigne dolaskom najboljeg strelca Superlige. Očekivanja su velika od Andrije, balans u ekipi je mnogo bitan“, rekao je Zdravko Kuzmanović, bivši reprezentativac i novi sportski direktor Proletera.

Zdravko Kuzmanović i Andrija Kaluđerovic; Foto: Proleter Instagram

Pored Rada i Žalgirisa (dva puta), neverovatni globtroter igrao je i za OFK Beograd, Njegoš iz Lovćenca, Mačvu, beogradski Hajduk, Spartak iz Subotice, Radnički Pirot, Rad, Crvenu zvezdu, Peking Guan, Rasing Santander, Vojvodinu, AEL Limasol, Tun, Brizbejn Ror (Australija), Al Šananiju (Katar), Port (Tajland), Velington Finiks (Novi Zeland), slovenačku Olimpiju, Delhi Dajnamos (Indija), Inter Zaprešić i RFS (Letonija).

Osim na superligaškoj pozornici, posebno uspešan bio je tokom boravka u Litvaniji gde je u dresu Žalgirisa postigao 20 utakmica na 19 mečeva i tako bio među najzaslužnijima za osvojenu titulu.

Kuzmanović i Kačar za velike stvari

Proleter se očito sprema da uradi nešto veliko na srpskoj sceni, možda i šire. Neočekivano je bivši reprezentativac Zdravko Kuzmanović nedavno imenovan za sportskog direktora, a sa njim je u klub sa Slane bare došao i Gojko Kačar. Takođe bivši reprezentativac, nekadašnji zadnji vezni, biće pojačanje u stručnom štabu Proletera.

Između angažmana u brojnim egzotičnim zemljama na tri kontinenta, Kaluđerović se vraćao u Srbiju gde je u dva mandata nosio dres Rada i jednom Vojvodine.

Kaluđerović je prošlu sezonu proveo u upravo u Radu, koji nije uspeo da opstane u srpskoj eliti, pa je potpisao za Proleter. Odradio je pripremni period i odigrao dve utakmica, ali je ubrzo usledio rastanak usled ponude iz inostranstva, što je verovatno bila i opciona stavka u prvobitnom dogovoru.

U dresu Proletera upisao je u jedan gol kojim se poravnao sa Milanom Bojovićem na večnoj listi najboljih strelaca Superlige, ali je Bojović tokom odsustva kolege pobegao na 84 pogotka i sada će opet nastaviti svoju trku udvoje.

„Obišao sam ceo svet, igrao za najbolji klub u Srbiji, za reprezentaciju, okušao se u pregršt zemalja i liga, a jedino mi ostaje žal što nisam bio član timova u ligama petice. Takođe, žao mi je što za reprezentaciju nisam odigrao više utakmica. Imao sam kvalitet da igram u nekoj od top pet liga i da upišem više susreta u nacionalnom dresu, ali se jednostavno nisu poklopile kockice“, rekao je svojevremeno Kaluđerović.

Evropa, Azija, Australija, Novi Zeland, pa OFK Beograd, Spartak, Crvena zvezda, Vojvodina, Rad i Proleter – definitivno karijera za film.

BONUS VIDEO Tadić o Mitrovom golu, krađi vremena i nervozi Portugala

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar