Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

Fudbalska reprezentacija Srbije, porazom od Mađarske u Beogradu (1:0), još jednom nas je uverila da je apsolutno nemoguće predvideti kakvu igru će prikazati i koji će rezultat ostvariti.

Prilično bleda igra protiv Rusije, a potom i skromno izdanje u susretu sa Turskom, uticali su da „orlovi“ novu sezonu Lige nacija otvore sa samo jednim bodom.

Utisak je bio da selektor Ljubiša Tumbaković nije iskristalisao sliku i formirao startnih 11 pred veoma važan meč sa Norveškom u Oslu. Nova formacija, promena stila igre i pregršt pitanja bez odgovora, uticali su, uz igre protiv Rusije i Turske, da polufinale baraža Srbija dočeka kao autsajder.

PROČITAJTE JOŠ

Međutim, usledilo je pravo osveženje za sve srpske ljubitelje fudbala. Niz mučnih utamica prekinula je ofanzivna i prilično atraktivna igra našeg nacionalnog tima. Izdanje kakvo se dugo priželjkivalo ukrasio je Sergej Milinković-Savić sa dva pogotka za pobedu 2:1, a prijatno iznenađenje predstavljali su Nikola Milenković koji je držao odbranu u „orlova“ u svojim rukama i prilično raspoloženi Darko Lazović.

Ofanzivac Lacija odigrao je najbolji meč u nacionalnom dresu i konačno prikazao igru koja se od njega očekivala godinama unazad. Na njegovim krilima „obavljen je posao“ i to uz igru koja je ulivala optimizam, te Srbiju deli još samo korak od kontinentalne smotre na kojoj se nije pojavila još od 2000. godine. Uz pozitivan impuls pobede protiv Norvežana, Tumbakovićevi izabranici su dočekali Mađare, a izdanje iz Osla vratilo im je ulogu favorita.

Ipak, novi rival doneo je novo-staro lice „orlova“ i poraz u Beogradu 1:0. Istina, promešanih karata, Srbija je odigrala utakmicu koja je sve hroničare igre našeg nacionalnog tima podsetila na kikseve protiv Kazahstana, Jermenije, Makedonije i drugih rivala koji se svrstavaju u reprezentacije na mergini evropskog fudbala.

Činjenica da je u odnosu na sastav iz Norveške šansu dobilo čak šest novih fudbalera ne predstavlja opravdanje kako za selektora tako ni za igrače s obzirom na to da su upravo pojedinci od kojih se očekivalo da donesu svežinu, poput Jovića, Ljajića i Milivojevića, bili među najskromnijima na terenu stadiona „Rajko Mitić“.

Napadač Reala, nastavio je gde je stao u klupskom dresu i pokazao se kao loša alternativa za Mitrovića. Na kraju, golobradi Dušan Vlahović, koji je na terenu proveo manje od pola sata, ostavio je utisak raspoloženijeg i opasnijeg centarfora. Jović je bio totalno odsečen od saigrača, bezopasan po gol rivala i bez izgledne šanse. Istina, bledom izdanju kumovali su i saigrači zaduženi da ga hrane loptama koji su takođe zakazali.

Upravo jedan od njih bio je Adem Ljajić, fudbaler od kojeg se očekivalo da donese ono što su priužili Milinković-Savić i Lazović. Lucidni fudbaler praktično nije pokazao ni delić svoje kreativnosti, a beziejno izdanje odrazilo se na rezultat. Više, posebno imajući u vidu igračko iskustvo i status u nacionalnom timu, očekivalo se i od Luke Milivojevića. Kapiten Kristal palasa često je kasnio u duelima z „ničiju loptu“, što je protivnik znao da iskoristi i da dobije bar faul zbog zakasnelog starta na sredini terena.

Posle bitke je lako biti general, međutim, oscilacije Srbije postale su već hronična boljka, a igre „orlova“ apsolutno nepredvidive. Kad se sagleda igra Srbije u poslednja četiri duela teško je pronaći bilo kakvu zajedničku nit i vodilju i jedino što je na kraju moguće zaključiti je da se igra našeg nacionalnog tima svodi na „kockanje“ sa tim na koju će nogu ustati igrači u glavnoj ulozi.

Na takav pristup nedavno je u razgovoru za Nova.rs upozorio i iskusni fudbalski strateg Dragoslav Stepanović, koji je istakao da je jedini adut tima Ljubiše Tumbakovića čuveni srpski inat.

„Ovako ćemo teško stići do kontinentalne smotre. Jedino što može da nam donese pozitivan rezultat protiv Norvežana je inat. Ipak, ne možemo se stalno uzdati u to da će proraditi srpski inat. Imamo vrhunske igrače, a nemamo tim. Suviše se menja… Nemoguće je da nemamo desnog beka! Pa u Srbiji postoji 450 klubova… A imamo i bar 50 internacionalnih defanzivaca. Očekivao sam da ćemo od saznanja da su nam Norvežani rivali trenirati i pripremati se za njih, ali mi još lutamo“, istakao je pred put „orlova“ u Oslo fudbalski stručnjak.

Priliku da demantuju sve kritike koje su potpuno opravdano izazvali svojim padovima i nepredvidivom igrom „orlovi“ će imati u sredu na gostovanju Turskoj, posle kojeg sledi ispit za koji ne postoji popravni – susret sa Škotskom u finalu baraža zakazan za 12. novembar.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare