Foto: EPA-EFE/Fredrik Varfjell

Fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se u finale baraža za Evropsko prvenstvo 2021. godine, a trijumf protiv Norveške (2:1) je u potpunosti obeležio do Osla neretko osporavani Sergej Milinković-Savić.

Pripremili: Ivan Džodić i Petar Milovanović

Predrag Rajković – 7,5

Najbolji golman francuske Lige 1 plenio je sigurnošću od prvog minuta, nakon što je iznenađujuće dobio prednost u odnosu na Marka Dmitrovića iz Eibara. Koncentrisan, uvek na lopti, maestralno je pratio igru Norvežana i zaustavljao pokušaje Holana i Serlota.

PROČITAJTE JOŠ

Kod gola Normana nije imao šanse da sačuva mrežu, s obzirom na to da je bio zaklonjen i da je lopta prošla do mreže kroz noge Nemanje Gudelja.

Nikola Milenković – 7,5

Ponovo je dokazao da može da igra na svakoj poziciji u odbrani, od desnog, preko levog beka, do štopera. Ovoga puta je u činio „trojku“ ispred gola Rajkovića sa Stefanom Mitrovićem i kapitenom Aleksandrom Kolarovom. Igrao je na desnoj strani i bez ikakvih problema je izlazio na kraj s napadima koji su išli po njegovoj strani. Dobio je i veliki broj vazdušnih duela. Izrasta u stub odbrane „orlova“.

Stefan Mitrović – 7

Posle tri godine je dočekao da se nađe među starterima Srbije i to u jednom izuzetno bitnom meču. Kapiten Strazbura našao se u srcu odbrane, hrabro se borio sa zvezdom Norvežana Erlingom Bratom Holanom. Nije prezao što je mlađi, što je u formi, „stavio ga je u džep“, a u nekoliko navrata se čak i rvao s njim, iznudivši prekršaj asa Dortmunda.

Aleksandar Kolarov – 7 

Kapiten je zauzeo mesto koje najviše voli, ono kraj leve aut-linije. Koristio je svaku priliku da krene napred, uprkos činjenici da ima 34 godine.

Prilikom kornera Norvežana, koji su najopasniji iz prekida, večito je bio hladnokrvan i iznosio je iskusno loptu do polovine protivnika. Pokušavao je i napred da pomogne koliko je mogao.

Nemanja Gudelj – 7

„Osigurač“. Vezista Sevilje dobio je značajnu ulogu u timu Srbije otkako je u drugi plan pao Luka Milivojević, a povukao se Nemanja Matić. I iskoristio je priliku, pokazao je da može „orlovi“ mogu da računaju na njega kada je to najpotrebnije. Nije se štedeo, u tandemu s Maksimovićem je „pohapsio“ vezne igrače Norveške. Takođe je dosta pretrčao, izgarao je za svaku loptu na sredini terena. Jedina zamerka je što nije uspeo da izblokira udarac Normana.

Nemanja Maksimović (do 80. minuta) – 7

Veliko je pitanje kako bi se odvijale stvari po Srbiju da maestralni Nemanja Maksimović nije bio maksimalno koncentrisan i da nije s gol-linije izbacio loptu posle pokušaja Holana u 33. minutu.

Miran na lopti na sredini, ponovo s mnogo trčanja u oba pravca. Ispunio je sve zadatke koje mu je zadao selektor Ljubiša Tumbaković. Deset minuta pre kraja susreta ustupio je mesto Luki Milivojeviću koji je uneo neophodnu svežinu.

Mihailo Ristić – 7

Debitant i član Monpeljea, pamtiće prvi meč po velikom uspehu. U početku je bila primetna mala trema, ali ju je nekadašnji levi bek Crvene zvezde „oduvao“ kako je vreme odmicalo na stadionu „Uleval“.

Bio je na visini zadatka po toj levoj strani u formaciji 3-5-2.

Darko Lazović (do 106. minuta) – 7,5

Fokusiran od prvog minuta. Zalečio je povredu mišića i izborio se za mesto startera, dobio je prednost u odnosu na Radonjića i Gaćinovića. Veruje mu selektor Tumbaković, a krilo Verone mu vraća prodorima po desnoj strani i opasnim centaršutevima. Imao je nekoliko solidnih prilika koje nije uspeo da pretoči u pogodak. Vrlo dobro i borbeno izdanje mogao je da ukrasi pogotkom, ali se na putu do cilja isprečila stativa.

Dušan Tadić (do 118. minuta) – 7 

Preuzeo je očekivano ulogu lidera od samog početka. Tražio je loptu, nudio se i „hranio“ loptama Đuričića i Mitrovića, kojima je uvek malo nedostajalo da postignu gol, a njemu „prišiju“ asistenciju. Ipak, teren nije napustio bez asistencije jer je u 102. minutu nesebično sa ivice peterca uposlio Sergeja na levom boku.

Filip Đuričić (do 80. minuta) – 7

Foto: Stian Lysberg Solum / AFP / Profimedia

Bio je aktivan, stvarao je glavobolje gostujućim defanzivcima, ali i srpskim navijačima koji su u neverici gledali šata nije pretočio u pogodak početkom drugog poluvremena. Izgoreo u želji da postigne gol. Nedostajalo mu je koncentracije u situacijama „1 na 1“.

Aleksandar Mitrović – 7

Nije iskoristio nekoliko zicera, šansi koje inače rešava „zatvorenih očiju“. Upravo promašajima produžio neizvesnost, ali se reakcijom kod prvog gola i dodavanjem za Milinković-Savića iskupio za sve nerealizovane šanse.

IZMENE

Luka Milivojević (od 80. minuta) – 7

Foto: EPA-EFE/Fredrik Varfjell NORWAY OUT

Doneo je neophodnu svežinu u veznom redu. Nastavio je gde je pre njega stao Maksimović. Iskustvom je držao srce terena u trenucima kad se lomio susret.

Sergej Milinković-Savić (od 80. minuta) – 8,5

Dugo je bio osporavan. Trpeo je kritike na račun igra na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018.

Brojale su mu se greške, utakmice u kojima je igrao „znatno slabije nego u Laciju“. Neretko se uz veliku dozu ironije govorilo o vestima sa Apenina da vredi i preko 100 miliona evra…

A onda. Eksplozija SMS!

Ušao je u 80. minutu jednog od najvažnijih mečeva ove generacije i pružio je partiju koja se čekala od njegovog debija. Samo dva minuta na terenu mu je trebalo da donese radost „orlovima“ fenomenalnom reakcijom posle proigravanja Mitrovića, međutim to nije bilo dovoljno. Norvežani su uspeli da se vrate u igru i izbore produžetke u kojima je Milinković-Savić jednim potezom potvrdio klasu i demantovao sve kritičare. U momentu kad bi se mnogima zaledile noge, Sergej je nonšalantno „bocnuo“ loptu i doneo veliku pobedu „orlovima“.

Mijat Gaćinović (od 106. minuta) – neocenjen

Nije proveo dovoljno vremena u igri da bi bio ocenjen.

Saša Lukić (od 118. minuta) – neocenjen

Proveo je na terenu samo dva minuta, premalo za bilo kakav utisak.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare