Dragoslav Stepanović Stepi; Foto: Sasa Djordjevic/Starsportphoto ©

Bod iz dva uvodna susreta u okviru nove sezone Lige nacija indikator je da Srbija nije namestila sve kockice uoči baraža vrednog plasmana na Evropsko prvenstvo.

Izabranici Ljubiše Tumbakovića u Rusiji su ostali praznih šaka, pruživši korektan utisak samo do početka drugog poluvremena.

Boljke „orlova“ bile su još vidljivije tri dana kasnije, u Beogradu, protiv Turske. Iako je na mahove pokazivala određeni potencijal, reprezentacija Srbije za 45 minuta nije uspela da uputi udarac u okvir gola, a sivilo je upotpunilo isključenje Kolarova posle dva nesmotrena i nerezonska poteza, pa su „orlovi“ iz susreta koji su dočekali kao favoriti izašli srećni sa osvojenim bodom.

PROČITAJTE JOŠ

Istovremeno, posle kiksa na domaćem terenu protiv Austrije (2:1), Norveška je na gostovanju Severnoj Irskoj pokazala sve adute uoči susreta sa Srbijom i dala povod za analizu šansi „orlova“ u utakmici zakazanoj za 8. oktobar u Oslu.

„Iznenađen sam da posle godinu dana na selektorskoj funkciji Tumbaković nije napravio tim. Još je pred ovako veliku utakmicu, koja odlučuje da li ćemo otići na Evropsko prvenstvo, promenio sistem igre i formaciju. Ekipa ne može da se uigra u tako kratkom periodu i kroz dva meča“, rekao je Dragoslav Stepanović za Nova.rs.

Iskusni stručnjak koji je ostavio zapažen trag vodeći klubove poput Ajntrahta, Bajer Leverkuzena, Atletik Bilbaa, AEK, ali i superligaša Vojvodine, Čukaričkog i Radničkog, je potom obrazložio stav.

„Kostić koji u Frankfurtu igra u špicu, sad je na poziciji levog beka, iza Radonjića. Namestio je 20-30 golova u Bundesligi, dok igrač Marseja nije imao takav učinak ni u Zvezdi. Takođe, Tadić je pomeren na bok, a najidealniji je kad igra odmah iza špica. Nismo koristili Radonjića i Lazovića jer su Gudelj i Maksimović slali dodavanja poprečno ili unazad umesto da razigravaju hitra krila… Jedina pozitivna strana je što nismo primili gol protiv Turske sa igračem manje, mada smo prethodno morali da iskoristimo čak deset promena u postavi gostiju“.

Da nije sve tako crno govorile su polušanse „orlova“ i posle isključenja kapitena.

„Imali smo mnogo više prilika da stvorimo šansu za gol. Pored igrača manje bilo je vidljivo da smo kvalitetniji rival. Ipak, bila je očigledna prilična nervoza u našem timu. Nemoguće je da Kolarov, veoma iskusan igrač, dobije dva žuta kartona, posebno u tako kratkom periodu. Nedopustivo je i da Tadić, kao kapiten posle isključenja Kolarova, trči ka sudiji i onako besno iskazuje nezadovoljstvo, isto važi i za Mitrovića. Atmosfera očigledno nije na najvišem nivou, a smatram da je tako jer im nedostaju pobede“.

Crveni Kolarov
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Iskusni fudbalski strateg je tvrdnje slikovito obrazložio kroz primer Bajerna iz Minhena.

„Igrači su pod Anćelotijevom komandom imali individualne treninge jer su samtrali da se ne radi dovoljno, kod Kovača su se žalili na previše rada, a kad je Flik preuzeo kormilo i popravio atmosferu postali su nepobedivi. Sve je do toga kakvo raspoloženje vlada u svlačionici“.

Matićev potez nije u redu

Dragoslav Stepanović osvrnuo se i na odluku matića da obelodani odlazak u reprezentativnu penziju samo nekoliko dana pred utakmicu sa Rusijom.

„Strašno mi je žao što je Matić, vrlo veliki igrač koji je to pokazao u reprezentaciji i Mančesteru, dva dana pred okupljanje objavio da neće igrazi za nacionalni tim. Nije u redu, imao je tri meseca da obelodani odluku. Ipak, bio je broj jedan na svojoj poziciji i morao je ranije da najavi sekektoru odluku jer je vrlo teško nadomestiti izostanak igrača poput njega“, kazao je prekaljeni trener.

Još jedan u nizu problema iz perspektive Stepanovića je što Srbija nema posed, a bez kontrole igre teško je očekivati pobedu.

„Ovako ćemo teško stići do kontinentalne smotre. Jedino što može da nam donese pozitivan rezultat protiv Norvežana je inat. Ipak, ne možemo se stalno uzdati u to da će proraditi srpski inat. Imamo vrhunske igrače, a nemamo tim. Suviše se menja… Nemoguće je da nemamo desnog beka! Pa u Srbiji postoji 450 klubova… A imamo i bar 50 internacionalnih defanzivaca. Očekivao sam da ćemo od saznanja da su nam Norvežani rivali trenirati i pripremati se za njih, ali mi još lutamo“.

Iako rešenje postoji, nije primenjivo u roku od samo mesec dana.

„Selektor nema previše vremena da uigrava fudbalere, zato je praksa da igraju igrači koji se poznaju, koji su već funkcionisali zajedno. Tako je decenijama unazad. Još od Džajića i Aćimovića tandemi koji funkcionišu u klubu sarađuju i u nacionalnom dresu. Nema vremena za isprobavanje jer su utakmice na tri dana“, naglasio je Stepanović za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare