Foto youtube

Stefan Bajčetić nedavno je sa samo 17 godina potpisao prvi profesionalni ugovor i to ni manje ni više nego sa Liverpulom. O njegovom razvoju, ali i daljoj karijeri za Nova.rs pričao je njegov otac Srđan Bajčetić.

Stefan sa Liverpulom igra Ligu šampiona za mlade, a neretko se pojavi i na treninzima prvog tima.

PROČITAJTE JOŠ:

„Otišao je u Englesku sa 16 godina i već je imao predugovor. Tako da je to sad samo stupilo snagu, nije to ništa novo, to smo svi očekivali, jer po njihovim zakonima ne može da potpiše profesionalni ugovor pre 17. godine“, otkriva Srđan Bajčetić za Nova.rs.

Zbog nastupa reprezentacija, a sada i usled problema sa koronavirusom, prvotimci često izostaju sa treninga, te njihovo mesto popunjavaju najbolji omladinci, među kojima je i Stefan.

„Oni su pozvani one nedelje kada su igrale reprezentacije i falilo je dosta igrača prvom timu. Pored Stefana zvali su još četiri ili pet igrača iz juniorskog pogona. Oni to često rade, imaju običaj da navikavaju igrača na profesionalne obeveze i adekvatno ponašanje kada je sa prvim timom, to im je praksa. Narednih nedelja će Stefan verovatno ponovo ići sa njima.“

Stefan je rođen u Vigu, a Selta je videla njegov potencijal već sa osam godina. 

„Sa šest ili sedam godina igrao je u drugom lokalnom klubu, jer Selta nema taj uzrast. Zvali su ga iz Selte kad je imao osam godina i do 16. godine je prošao sve njihove mlađe kategorije. Nije to bilo zbog mene, nego su oni u njemu videli nekoga ko im odgovara i da ima kapacitet da se razvija. Selta je u mlađim kategorijama poslednjih desetak godina jedna od vodećih klubova na niovu Španije. Nije tu bio samo Stefan, već ima nekoliko igrača koji su bili i u mladoj reprezentaciji Španije i u prvom timu. U poslednje vreme dosta ide na to da hoće da jezgro prvog tima i vodeći igrači budu iz mlađih kategorija. Dosta dobro rade i na nivou zemlje su posle Barselone i Real Madrida, a uz Viljareal, Real Sosijeda i Atletik Bilbao vodeći klub“.

Pored Liverpula, za njega su se interesovali i Lajpcig, kao i Mančester junajted.

„Liverpul se prvi javio i imali smo prve razgovore sa njima. Iz poštovanja prema njima, bili su najkonkretniji i godinu dana pre ostalih klubova su se javili. Liverpul ima tradiciju da njihova deca debituju za prvi tim još iz vremena Džejmija Karagera, Robija Faulera i Stiva Mekmanamana. To su sve igrači koji su potekli u Liverpulu. Oni hoće da daju šansu svojoj deci i ulažu u njih i oni napreduju“.

PROČITAJTE JOŠ:

Stefan je polivalentan igrač, koji pokazuje kvalitete i u odbrani i na sredini terena.

„To može da bude i pozitivno i negativno. Imate neke igrače koji ne znaju da li su odbrambeni ili vezni, mogu da igraju sve, a na kraju ne igraju ništa. Pozitivno je da je u mlađim kategorijama može da igra na više pozicija, ali mislim da bi bilo bolje da se tim i on opredele za jednu poziciju kada pređe u seniore“.

Mladi Bajčetić je prošao mlađe kategorije reprezentacije Španije, a ako dogura do prvog tima seniorske reprezentacije, neizvesno je da li će se odlučiti za Srbiju ili Španiju.

„Mislim da nije uopšte sigurno da će biti reprezentativac. Nije sigurno ni da će uopšte igrati profesionalni fudbal. On ima tek 17 godina i tek treba da stasa i da počne da igra ozbiljan fubdal. On igra dečiji fudbal, jos uvek je o tome neozbiljno pričati. Odlučio se za špansku mladu reprezentaciju zbog putovanja i zbog toga što srpski ne priča dovoljno dobro. U Španiji sve poznaje sa turnira i takmičenja između klubova“.

Otac Srđan smatra da Stefan mora da izdrži pritisak, te da se dodatno razvije u psihofizičkom pogledu kako bi mogao da igra seniorski fudbal.

„U tom uzrastu se još fizički razvijaju. Današnji fudbal se zasniva na fizičkoj snazi, brzini i na psihološkom momentu. Ima 1.000 stvari koje mogu da prelome da li ćeš igrati za trećeligaša ili prvoligaša. Taj prelaz iz juniora u prvi tim je komplikovan, deca tad sazrevaju i postaju ljudi. Neki izdrže taj pritisak, neki ne“.

Srđan Bajčetić; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Igrač Liverpula rano je napustio porodicu u Španiji te je morao da sazri nešto brže od svojih vršnjaka.

„Nije bilo problema sa tim do sada. Živi tamo u nekoj familiji. To je tamo praksa i s njim žive još trojica igrača koji su stariji“.

Srđan Bajčetić bio je pomoćnik trenera Slavoljuba Muslina u klubu u Saudijskoj Arabiji, ali sa njim nije mnogo pričao o sinu.

„Nisam. Kad sam bio s njim Stefan je imao 15 godina nismo ništa pričali na tu temu. Znao je da imam sina, ali ništa više od toga“.

„Pozitivan pomak Zvezde i Partizana“

Kao bivšeg fudbalera Crvene zvezde, Srđana Bajčetića i dalje emocije vezuju za klub iz Ljutice Bogdana.

„Mislim da je za srpski fudbal pozitivno sve što se dešava zbog uspeha Crvene zvezde i Partizana. Moja generacija je bila na korak od Lige šampiona, ali smo izgubili od Dinama iz Kijeva. Ulaganja koja su sad i koja su bila pre, ne mogu da se porede, plate koje sada imaju u Zvezdi nisu ni slične onim nasim. Mi nismo imali strance, svi smo bili iz domaćeg prvenstva“.

Pored Bajčetića, Srbija od mlađih fudbalskih talenata treba da obrati pažnju i na Srđana Babića, Lazara Samardžića, braću Ilić i Motika, dok je Dušan Vlahović već odavno deo najveće svetske scene.

„Bio sam pomoćnik reprezentacije do 18 godina kada je pokojni Milan Kosanović bio trener. To je generacija u kojoj je igrao i Uroš Račić, a Vlahović je bio dve godine mlađi i redovno je igrao za tu selekciju. Tad je pokazivao da je na dobrom putu da postane veliki igrač. Odskakao je od ostalih kao dve godine mlađi, tako da nisam iznenađen njegovim uspesima. Oduvek je imao potencijal, a sada ga primenjuje. Pitanje je bilo samo da li će uspeti psihološki da premosti taj prelaz iz juniora u seniore. On je i u tom periodu bio izuzetno zreo, a ostale igrače ne poznajem i nisam ih gledao“.

Svom sinu ne deli mnogo saveta, jer smatra da je bitno da neke stvari sam uvidi.

„Držim se toga da igrači sami treba da uvide neke stvari. Ja mu mogu dati neki savet, ali komentarišemo samo utakmice koje sam gledao ili smo gledali zajedno“.

Svedoci smo vremena u kom mladi fudbaleri prebrzo odlaze u inostranstvo u potrazi za boljim i finansijski unosnijim ugovorima. Neretko nakon toga, mnogi od njih padnu u senku, te ne ostvare potpuni potencijal.

„To je neminovno, jer kod nas sem Zvezde i Partizana nema finansijski dobrih uslova. Zato je normalno da kad mlađi stasaju odlaze u inostranstvo i to se desava i u drugim zemljama“.

Na pitanje da li bi se Stefan razvio u Srbiji imao je kratak i jasan odgovor.

„Nikad nismo o tome pričali i nismo nikad mislili da živimo u Srbiji“, zaključio je Srđan Bajčetić.

BONUS VIDEO: Vuletić: Kako su prodati Dušan Vlahović i Strahinja Pavlović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar