Foto: AP Photo/Kin Cheung

Čelsi je upkros činjenici da je u prethodne dve godine potrošio više od milijardu evra u katastrofalnom stanju u Premijer ligi, a deluje da ekipa izgleda sve gore i gore kako sezona odmiče.

Nakon što su prošlu sezonu završili kao 12. sa samo 44 osvojena boda, u Londonu su nakon dolaska Maurisija Poketina i novog razbijanja kase prošlog leta imali mnogo veća očekivanja.

Dovođeni su igrači na višegodišnje ugovore, tražene su mlade zvezde za projekat na duže staze i najavljivan veliki povratak kluba u godinama koje slede, ali bi čitava priča mogla da doživi fijasko i pre kraja aktuelne sezone.

PROČITAJTE JOŠ

Čelsi je ponovo daleko od vrha na 11. mestu sa svega 33 osvojena boda. Iako je prosek bodova nešto veći nego prošle sezone, jasno je da to nije ono što su u klubu koji je za dve godine uložio preko milijardu evra očekivali.

U prethodna dva kola je Čelsi primio osam golova, a posebno je bolan bio poraz na domaćem terenu od Vulverhemptona od 4:2.

U srcu haosa se našao i jedan Srbin.

Đorđe Petrović je neočekivano dobio šansu da postane prvi golman Čelsija nakon povrede Roberta Sančeza i tu priliku maksimalno iskoristio, ali ni njegove bravure nisu dovoljne i lako bi mogao da postane žrtva neke nove čistke.

Da problem nije u njemu, možda najbolje svedoče poslednje dve partije u kojima je njegova mreža u potpunosti izrešetana.

On je u porazu od Liverpula u kojem je primio četiri gola imao neverovatnih devet odbrana i na kraju na sajtu Sofascore dobio ocenu 7.7 što je neverovatan podatak s obzirom na to da svaki primljeni gol značajno obara tu ocenu.

Branio je dobro Petrović i protiv Vulvsa gde je ima četiri odbrane, ali tu tek nije bilo spasa. Tu mu se kreće i prosek na osam utakmica koliko je stajao između stativa pošto ima samo 3.8 odbrana po utakmici, ali je to slaba uteha jer takav volumen šuteva ka svom golu ne dozvoljava nijedna ozbiljna ekipa.

Čelsi je sada u situaciji da je predmet podsmeha i sopstvenih navijača. Ponovo su počela glasna prizivanja proteranog Romana Abramoviča kojem skandiraju ime, a čak su se pridružili i skandiranju i ismevanjima protivničkih fanova.

Rahim Sterling je izviždan posle izmene u meču sa Vulverhemptonom, a Poketinu se opasno zaljuljala klupa.

Suma sumarum – Čelsi je doživeo 10 poraza u 23 utakmice i do Evrope može samo osvajanjem Liga kupa gde su stigli do finala, ali gde ih čeka Liverpul koji im jeoslabljen bez Salaha dao četiri gola.

Foto: AP Photo/Dave Thompson

Podatak koji najbolje govori o totalnoj nemoći Čelsija jeste da su Nikolas Džekson i Rahim Sterling dali tri gola ukupno za celu sezonu na domaćem terenu, koliko im je strpao Mateuš Kunja u samo jednom meču na istom tom terenu.

„Mislim da nismo svi dovoljno dobri, to je realnost. I ja, kao prvi odgovorni. Naravno, ono što smo danas pokazali je da nismo dovoljno dobri. Slažem se, 100 odsto. Nismo pravilno upravljali situacijom i ne želim da dođem ovde i kažem da sam najbolji, a igrači najgori, ali oni moraju da preuzmu odgovornost kao i ja“.

Kada se pogleda količina novca potrošena na igrače u poslednjih nekoliko prelaznih rokova, situacija u klubu je nedopustiva.

Osvrnimo se samo na najveće transfere od prošle i ove godine.

Za 121 milion evra je doveden Enco Fernandez koji nije ni senka onog ašto se od njega očekivalo, Vesli Fofana je plaćen 81 milion evra, Mihailo Mudrik 70 milion evra, Mark Kukurelja 65 miliona evra…

I prošlog leta su u Čelsiju pravili neverovatne transfere. Moizes Kaisedo je ukraden Liverpulu ospred nosa za 116 miliona evra, Romeo Lavija je doveden za 62, Nkunku koje se odmah povredio….

U debaklu od Vulvsa, meč su počeli samo Kaisedo, Fernandez i Nkunku od pomenutih gore, dok sa većinom u Čelsiju ne znaju šta da rade.

Ceh bi po starom dobrom pravilu mogao da plati Maurisio Poketino, stručnjak doveden da radi na duže staze, ali je veliko pitanje da li je problem u njemu, ili u raspojasanom vlasniku Todu Boliju i njegovoj želji da u stilu šeika potrošnjom velike količine novca kupi uspeh.

Burni dani su pred plavcima u ovom trennutku, adeluje d aniko nema rešenje.

BONUS VIDEO Fantastičan dribling Rebića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar