Foto: Starsport

Neverovatno je kako igra i šta radi reprezentacija Srbije na velikim takmičenjima, pa evo i na ovom Evropskom prvenstvu 2024. u Nemačkoj.

Žikica Babović, Direktno iz Nemčake, Euro 2024
Foto: Nova.rs

Bukvalno u poslednjoj sekundi utakmice „orlovi“ su izjednačujućim golom Luke Jovića ostavili nadu da možemo u drugi krug, ali sada bi trebalo da pobede Dansku u poslednjem kolu, što neće biti nimalo lak posao. Ali, ne zato što je Danska neko čudo, već zato što ni posle dve utakmice ne možemo da shvatimo kako tačno Srbija treba da igra.

Selektor Dragan Stojković kao što je i najavio, izvršio je dve izmene u timu u odnosu na meč sa Engleskom, ne računajući Filipa Kostića za kojeg je zbog povrede ligamenata zavšeno Evroposko prvenstvo, i kojeg je u duelu sa Slovencima zamenio Filip Mladenović. Piksi je ovog puta odlučio da na klupi ipak ostavi Sergeja Milinkovića Savića, koji jeste u prvoj utakmici na šampionatu imao najviše pretrčanih kilometara, međutim selektor je procenio da njeg učinak nije bio srazmeran kilometraži, te da ekipa od toga nije imala koristi. Umesto njega, kapiten Dušan Tadić vratio se u tim od prvog minuta, a starter je bio i Ivan Ilić, kojem je mesto ustupio Nemanja Gudelj.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako je Stojković najavljivao drugačiju utakmicu od one s Engleskom i veći pritisak od starta na gol Slovenije, to se nije dogodilo. Opet su „orlovi“ bili smušeni, a Slovenci su imali dve veoma ozbiljne prilike, i nisu ih realizovali zahvaljujući velikoj sreći srpskog tima i sjajnom golmanu Rajkoviću.

Neverovatno je da je Rajković opet bio naš najbolji igrač u prvih 45 minuta. Fenomenalno je reagovao u 8. minutu, kada je Mlakar izbio sam pred njega, ali je golman Srbije izašao kao pobednik. Koliko su „orlovi“ tek imali sreće u 38. minutu, Lukić je loše reagovao pred našim šesnaestercem, Elšnik je pogodio stativu, a lopta se odbila do Šeška, međutim, on nije bio precizan i poslao je loptu pored stative.

Dve prilike je imala i Srbija, jednu Vlahović, jednu Mitrović, ali je Oblak u oba navrata sigurno intervenisao. Utakmica je u prvih 45 minuta bila otvorena, i utisak o igri „orlova“ bio je prilično bled.

Foto: Starsport

U nastavku utakmice probudila se Srbija, napravila pritisak, ali onda je bukvalno pola tima ispalo iz igre pre vodećeg pogotka Slovenije. Ukoliko Srbija protiv Danske bude igrala kao protiv Slovenije, teško da će moći da se nada pozitivnom rezultatu. Ostaje nada da će selektor Stojković ipak naći rešenje da konačno na teren izvede u poslednjem meču budnu ekipu od prvog minuta.

PREDRAG RAJKOVIĆ 7

Zvuči tužno, ali i u drugoj utakmici na Evru, Srbiji je golman ponovo bio najbolji grač. Već u četvrtom minutu je laganom intervencijom zaustavio loptu i pokazao sigurnost. Zaustavio je i šut Mlakara u 8. minutu kada je sam izbio pred Rajkovića, a onda i Šeška u 58. minutu. Kod gola mogao je samo da loptu pogledom isprati u mrežu.

MILOŠ VELJKOVIĆ 6

Dobro se nosio sa napadačima Slovenije, bez iskakanja, siguran, ali i bez nekih senzacionalnih intervencija.

PROČITAJTE JOŠ:

NIKOLA MILENKOVIĆ 6,5

Kao i protiv Engleza bio je siguran u centralnom delu odbrane, ali kada se izgubi utakmica onda se i utisak povari. Deluje da dobro funkcioniše s Pavlovićem, ali je morao i da zatvara neka Strahinjina iskakanja.

STRAHINJA PAVLOVIĆ 6,5

Neverovatno koliko je Pavlović borben, ako je potrebno i glavom će ići na đon, međutim, nekada deluje da se previše zaleće. Pre gola Slovenaca lopta je proletela ispred njega, ali nije bilo šanse da interveniše.

ANDRIJA ŽIVKOVIĆ (do 81.) 6,5

Dva puta je sjajno spojio Mitrovića s loptom, bila su to idealne situacije za gol, međutim, Mitrović je jednom pogodio golmana, a jednom prečku.

Euro 2024 fudbalska utakmica Slovenija vs Srbija Foto:EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

FILIP MLADENOVIĆ (do 45.) 5,5

Nije ponovio partiju koju je prikazao protiv Engleza, iako je imao više prostora i porozniju odbranu Slovenije. Zatvorio je prilaze golu, ali je ovog puta Srbiji bio potreban ofanzivniji Mladenović.

SAŠA LUKIĆ (do 64.) 5,5

Nekiliko puta je imao nesigurne reakcije na sredini terena i gubio loptu. Posle jedne takve greške, Slovenci su pogodili stativu.

IVAN ILIĆ 6,5

Solidno odrađen posao, ali umalo da to prođe bez veće neke koristi za srpski tim. Međutim centaršut iz kornera, i lopta kojom je pogodio Jovića u glavu, ostavljaju Srbiju u igri za drugi krug.

PROČITAJTE JOŠ:

DUŠAN TADIĆ (do 81.) 6,5

Tadić je vodio na terenu neku svoju ličnu borbu, želeo je da pokaže da je i dalje najlucidniji srpski igrač, poigravao se povremeno sa Slovencima, a kao što je i rekao sa Mitrovićem može da igra i žmureći, pa je imao dva vrhunska pasa za našeg napadača u 47. i 49. minutu, ali ih Mitrović nije iskoristio.

DUŠAN VLAHOVIĆ (do 64.) 5

Nije mnogo pokazao osim dobrog pokušaja glavom posle centaršuta Ilića, ali je golman Oblak bio na pravom mestu.

ALEKSANDAR MITROVIĆ 6

Mitrović protiv Slovenije imao nije sreće, ni koncentracije. Prvo je imao sjajnu priliku posle centaršuta Živkovića, ali Oblak je zaustavio loptu. Potom je posle pasa Tadića, izašao sam ispred golmana i šutirao u njega. U 49. opet centaršut Tadića, ali Mitrović je uspeo samo da iznudi korner. Na kraju je pogodio i prečku.

Euro 2024 fudbalska utakmica Slovenija vs Srbija Foto:EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

MIJAT GAĆINOVIĆ (od 46.) 5,5

Nije uspeo mnogo da unapredi igru Srbije kada je ušao u drugom poluvremenu, niti je naš tim delovao ofanzivnije, s obzirom na Mijatove karakteristike.

LUKA JOVIĆ (od 64.) 7

Uradio je ono što napadač treba da uradi. Bio je na pravom mestu u poslednjim sekindama utakmice i glavom poslao loptu u mrežu. Kao da mu se vratilo za ono loše primanje lopte protiv Engleza.

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ (od 64.) 5

Da li Sergeju nije prijalo što je sedeo na klupi, ali njegov ulazak u igru je ostao neprimetan. Osim što je kasnio da zatvori Karničnika kod gola Slovenije.

VELJKO BIRMANČEVIĆ (od 81.) –

LAZAR SAMARDŽIĆ (od 81.) –

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Foto: Promo

Igrajte kod nas Fudbalski Fantazi i zabavljajte se uz Euro 2024 i najbolji fudbal na kontinentu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare