Srbija Švajcarska Foto:Mike Egerton / PA Images / Profimedia

Da li ćemo nekad igrati neko takmičenje bez problema i drame, i zašto nikad nećemo?

Ne vredi, jednostavno, nekim reprezentacijama je u DNK utkano da moraju ukaljane da se bore. Tako je i sa fudbalerima Srbije, ovaj put ne baš direktno, ali je mrlja na kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. bačena a da iste nisu još ni počele.

Dva dana pred premijeru, na kojoj će Srbija dočekati Litvaniju na stadionu „Rajko Mitić“ (petak, 20.45), priče o „Velikoj Mađarskoj“ dovoljno su skrenule fokus.

Pravo u centru pažnje našle su se priče o nečemu velikom, u vrlo delikatnom trenutku, uz još delikatniju retoriku, pa je stigla reakcija iz UEFA…

PROČITAJTE JOŠ

I pre toga su „orlovi“ stigli uzdrmani na okupljanje uoči početka kvalifikacija za Evro 2024, a u grupi G pored Srbije i Litvanije su još i Crna Gora, Bugarska i pomenuta Mađarska.

Aleksandar Mitrović čeka suspenziju u Engleskoj zbog najblažeg kontakta sa sudijom kao igrač Fulama, Dušan Tadić je kao kapiten Ajaksa imao neprijatnost uoči derbija sa Fejenordom, Luka Jović je zbog zdravstvenih problema napustio reprezentaciju…

I umesto da se priča o tome da li će Mitrogol nastaviti ubitačnu seriju protiv Litvanije, sredu je obeležila drama u režiji komšija sa severa. Na kraju UEFA, ipak, nije dozvolila zastavu „Velike Mađarske“ koja je podigla buru.

„UEFA nije odobrila i neće dozvoliti isticanje simbola koje spominje Fudbalski savez Mađarske na utakmicama organizovanim na evropskom nivou. Smatramo da je pogrešio što je ovo saopštenje objavio, jer isticanje ovih simbola predstavlja odstupanje od odredbi Disciplinskog pravilnika UEFA (poruke provokativnog i/ili političkog sadržaja)“, stajalo je u objavio Fudbalskog saveza Rumunije.

FS Rumunije je tako javno poručio da je FS Mađarske lagao i zapretio prijavom ukoliko dođe do bilo kakvih zastava „Velike Mađarske“. FS Mađarske je odbio da se oglasi za medije u ovoj zemlji i poručio da su „sve što su imali rekli u saopštenju u utorak“.

Sve to bile su reakcije na informaciju da će zastava i simboli „Velike Mađarske“ moći slobodno da se pojavljuju na utakmicama ove reprezentacije u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Na mapi ove države nalaze se delovi teritorija koje pripadaju Srbiji, čitava Vojvodina, ali i delovi Slovenije, Rumunije, Hrvatske, Slovačke i Austrije.

Te teritorije su nakon Prvog svetskog rata pripale državama pod čijim su okriljem i danas, zbog čega su se Rumuni među prvima i pobunili.

Srbija će 7. septembra dočekati Mađarsku u Beogradu, a 14. oktobra sledi gostovanje u Budimpešti – bez problematičnih zastava. Do tada će biti dovoljno izazova na terenu, na putu ka šampionatu Evrope.

PROČITAJTE JOŠ

Prvi rival je Litvanija i protivnik na startu kvalifikacija i te kako leži Aleksandru Mitroviću. Srpski rekorder po broju golova je do sada četiri puta igrao protiv Litvanaca, ima sve četiri pobede uz gol-razliku 11:3 i postigao je čak pet pogodaka.

Dovoljno da snažni napadač, barem na papiru, bude garant za trijumf.

Sve četiri utakmice odigrane su u kvalifikacijama za EP 2020. i u Ligi nacija. Trijumfalna serija započeta je septembra 2018. u Viljnusu, gde je Srbija slavila sa 1:0 na startu Lige nacija golom Dušana Tadića iz penala i Mitrović je samo na tom meču propustio da zatrese mrežu.

Foto: EPA-EFE/Georgi Licovski

Revanš u Beogradu dva meseca kasnije ubedljivo je pripao „orlovima“ sa 4:1 uz jedan gol Mitrogola.

Usledio je dvomeč u kvalifikacijama za prošlo Evropsko prvenstvo, Srbija je slavila kod kuće sa 4:1 i u gostima rezultatom 2:1, a na obe utakmice je Mitrović bio dvostruki strelac.

Taman ima priliku da seriju nastavi u petak na „Marakani“, Srbija će zajedno sa gostovanjem u Podgorici juriti maksimalnih šest bodova da se kvalifikacije za Evro 2024. započnu baš kako treba. Pa makar i sa „novim“ selektorom, jer izjave Dragana Stojkovića Piksija aludiraju da nema više onog optimizma, i da je u rečnik vratio „eventualno„.

Sada je znatno oprezniji – da li zato što je svestan problema ili zato što mu je vera razbijena u paramparčad u tri meseca, ostaje da se vidi na samom terenu. Zaključke ne vredi donositi bez dela, ali verbalni preludijum ne uliva previše poverenja, više je ličio na matrice koje koriste superligaški treneri.

Čovek koji je uspeo da ubedi tim koji je pre njegovog dolaska izgledao potpuno pogubljeno da može da na stadionu „La Luš“ u Lisabonu da savlada Portugal u poslednjem kolu kvalifikacija za Mundijal (2:1), sada izgleda strahuje od fudbalskih „velesila“. To bi možda i bilo opravdano da tu ne misli na Litvaniju (čiji stadioni i dalje imaju drvene klupe), Crnu Goru, Mađarsku i Bugarsku.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Čovek koji je uspeo da vrati svetlost nas brine da nas ne vrati u mrak. „Eventualno“ se volšebno pojavilo u rečniku selektora koji je ovog puta sa mnogo više poštovanja govorio o svim rivalima i nije isticao da sve zavisi od „orlova“.

Dugujem izvinjenje ljudima koji su bili u Dohi i bili fantastični što smo ih razočarali u rezultatskom smislu, očekivali smo da prođemo prvi krug, imali smo određenih problema. Ne tražim alibi, ali ove kvalifikacije i eventualni odlazak na Evro bi trebalo da nam da ugled i reputaciju koju smo stvarali dve godine. Svaka utakmica počevši od Litvanije će biti finale za Srbiju, ne želimo da razočaramo, ako je neko bolji mi ćemo čestitati, ali od nas puno toga zavisi. Ući ćemo maksimalno koncentrisani da dođemo do rezultata. Prvi korak je pobediti Litvaniju, o tome najviše razmišljamo, to je dobar prava i odluka, ne može da pričamo o petoj ili šestoj utakmici, idemo korak po korak. Svi znamo da nas 24 godine nije bilo na EP, to je zabrinjavajuće“, rekao je Stojković.

Ko bi rekao da će u izjavi gde imamo izvinjenje, post od 24 godina, alibi, razočarane navijače, isti ti navijači najviše brinuti o reči – eventualno.

To pokazuje neke nove stvari u filozofiji selektora Stojkovića. Prvi kvalifikacioni prozor će odmah pokazati da li je to evolucija fudbalske ideje (ne paziti samo da se da gol više od rivala) ili samo strah. Niko ne želi da veruje da je strah.

BONUS VIDEO Selektor Dragan Stojković Piksi o kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar