Foto: Pedja Milosavljevic/Srdjan Stevanovic / STARSPORT, PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Srbija juri plasman na Evropsko prvenstvo, a Piksi želi "popravni" zbog Mundijala

Fudbalska reprezentacija Srbije okupila se u Staroj Pazovi, jer je 24. i 27. marta očekuju prvi dueli u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo naredne godine u Nemačkoj.

Selektor Dragan Stojković Piksi na prvo okupljanje pozvao je 26 fudbalera, ali je golman Marko Dmitrović u međuvremenu doneo odluku o reprezentativnoj penziji, pa je lista spala na 25 imena.

PROČITAJTE JOŠ:

Ono što je najviše obradovalo navijače u Srbiji jeste odluka Lazara Samaradžića da zaigra za „orlove“, pa svi sada željno čekaju njegov dbei i majstorije na terenu.

Što se tiče golmana, tu su Vanja Milinković-Savić, Predrag Rajković i Dragan Rosić i sva trojica su standardni u svojim klubovima. Za očekivati je da prva opcija bude Vanja, kao i na Mundijalu, gde se odlično pokazao, a i u Torinu mu odlično ide ove sezone, iako ispred sebe nema baš elitne defanzivce. Rajković je u dresu Majorke primio manje golova (27 naspram 33), ali teško da će Piksi zameniti Vanju posle svega što je uradio u Kataru.

Što se odbrane tiče, na spisku nema Miloša Veljkovića, a pomalo je iznenađujuće da Piksi nije pozvao ni Stefana Mitrovića ni Srđana Babića.

Ono što je dobra vest jeste da je Erhan Mašović u odličnoj formi, bio je strelac na dve utakmice zaredom za Bohum, a ove sezone u Bundesligi ima čak četiri pogotka. Mašović nije dobio šansu na Mundijalu, ali je od tada postao standardan u Bohumu i sada se očekuje da bude taj treći štoper u Piksijevom timu.

Erhan Mašović Foto:Dennis Ewert/RHR-FOTO / imago sportfotodienst / Profimedia

Pored njega trebalo bi kao standardni da zaigraju Nikola Milenković i Strahinja Pavlović, koji su takođe u dobroj formi. Štoper Fjorentine je nedavno postigao i gol protiv Sivaspora u Ligi Evrope, dok je Pavlović uglavnom pouzdana opcija u Salcburgu.

Uz njih, šansu će vrebati i Nemanja Gudelj, Strahinja Eraković i Nemanja Stojić iz TSC-a. Biće zanimljivo videti za koje opcije u odbrani će se opredeliti Piksi, s obzirom da komunikacija igrača u zadnjoj liniji na Mundijalu nije bila baš dobra, a i sada nema Veljkovića, koji je tada bio u startnoj postavi.

Pozicija Milenkovića i Pavlovića se čini zacementirana, Gudelj bi mogao da dobije šansu i na sredini terena, a verovatno će i Mašović i Eraković biti isprobani na poziciji desnog štopera.

Glavno pitanje je kako će i koliko naša zadnja linija biti uigrana, a mečevi protiv Litvanije i Crne Gore mogli bi da budu odličan test.

PROČITAJTE JOŠ:

U veznom redu možda najviše brine forma Sergeja Milinkovića-Savića, koji od kraja januara nije imao ni gol ni asistenciju na 11 mečeva, a sa Lacijom je ispao i iz Lige konferencija.

Gledajući sastav sa Mundijala, pored Sergeja je uglavnom bio Saša Lukić, koji je početkom februara pojačao Fulam i od tada se nije baš naigrao fudbala. Još uvek nema značajan učinak u dresu novog klupa, pa je pitanje koliko će moći da pruži u ovom kvalifikacionom prozoru. Pitanje je i koliko je Srbija defanzivno jaka kada su i on i Sergej na terenu, pa će Piksi možda tu „promešati karte“.

Ono što su lepe vesti za Piksija jesu forma Filipa Kostića, Andrije Živkovića i Dušana Tadića, koji bi takođe trebalo da budu standardni kao i na prethodnim mečevima Srbije. Kostić je trenutno najbolji asistent Juventusa, a nedavno je rešio i derbi protiv Intera jedinim golom na meču. Njegova zamena po levoj strani biće Filip Mladenović, koji je standardan u Legiji, a na poslednja tri meča imao je gol i asistenciju, pa što se tiče tih opcija Piksi ne mora da brine.

Na suprotnoj strani čini se da je mesto za Živkovića rezervisano, jer Darko Lazović nije ni pozvan na ovo okupljanje. Živković je proteklog vikenda rešio solunski derbi, pa je PAOK-u golom doneo pobedu nad Arisom sa 2:1. To mu je bio drugi gol u martu, odnosno peti u sezoni, a ima i tri asistencije.

Srbija Švajcarska Foto:REUTERS/Marko Djurica

Što se kapitena Tadića tiče, on je proživeo nekoliko burnih meseci u Ajaksu, kada je bio na meti mnogih kritika, ali je na sve odgovorio svojom igrom i majstorijama na terenu. Iako titula holandskog šampiona polako izmiče Ajaksu, Tadić je u odličnoj formi, pa je na poslednjih sedam mečeva tri puta tresao mrežu, a imao je i četiri asistencije. Nema sumnje da će i sada Tadićeva glavna uloga u reprezentaciji biti da namešta golove, samo je pitanje kome u napadu.

Biće zanimljivo videti i kako će Piksi koristiti Samardžića u predstojeće dve utakmice, pošto je fudbaler Udinezea doneo hrabru odluku da zaigra za Srbiju, ali mu sada ostaje da se pokaže i na terenu. Videćemo i kakva će biti njegova pozicija u ekipi i da li će više biti usmeren na napad ili odbranu.

Piksija može da raduje i forma Marka Grujića, koji je postao bitan igrač Porta, ali je pitanje koje bi još opcije mogao da ima sa klupe kao „džokere“.

Ivan Ilić je zimus promenio sredinu, ali još uvek nije pokazao sve što zna u dresu Torina. Sa njim je tamo i Nemanja Radonjić koji je imao problema sa trenerom, čak i svađu, ali je na kraju izgladio odnose. Radonjić je mrežu poslednji put zatresao još u novembru, pa je pitanje koliko će minuta sada imati na raspolganaju da pokaže šta zna. Od vezista u priči su još i Uroš Račić, koji se nije baš istakao specijalno dobrom formom u poslednje vreme, a ne treba zaboraviti ni Filipa Đuričićća, koji se sa Sampdorijom grčevito bori za opstanak, a ove sezone ima tek tri gola i nijednu asistenciju.

Foto: Piero Cruciatti / AFP / Profimedia

Piksi ima brige i oko napada, pošto Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović nisu baš u najboljoj formi. Mitrović je nedavno prekinuo dvoipomesečni golgeterski post, pa je zatresao mrežu Mančester junajteda u FA kupu, ali je na istom meču dobio i crveni karton. U poslednje vreme Mitrović je vukao i povredu, zbog koje je propustio neke mečeve i ove kalendarske godine, ali je sada po tom pitanju spreman da pruži maksimum.

Vlahović je takođe imao post od šest mečeva bez gola za Juventus, ali je onda pogodio iz penala protiv Frajburga u Ligi Evrope. Posle tog duela je i sam istakao koliko mu je važan svaki gol za samopouzdanje, a očekuje se da u ovim kvalifikacijama konačno zasija, pošto na Mundijalu nije mogao zbog povrede.

Uprkos debaklu na Mundijalu u Kataru, teško je za očekivati da će Piksi menjati formaciju u kojoj ima dva napadača, ali sada su Mitrović i Vlahović konačno zdravi i spremni da povedu Srbiju ka Evropskom prvenstvu, prvi put od 2000. godine.

Srbija Švajcarska Foto:REUTERS/Hannah Mckay

Druge dve opcije u napadu najpre su bili Luka Jović, koji igra poprilično promenljivo ove sezone, kao i Dejan Joveljić, kome je tek počela sezona u Los Anđeles Galaksiju i na tri utakmice je postigao jedan gol. Ipak, Jović je zbog bolesti otpao sa spiska, pa će Piksi imati izazov više.

Sve u svemu, Piksi ima više razloga za sreću nego glavobolju. Svi reprezentativci sem Jovića su zdravi, nema razloga za lošu atmosferu, dok ambicije moraju biti najveće. Izgovora za neuspeh sada nema, plasman na Evropsko prvenstvo je imperativ, a kada se to ispuni granice će se same pomeriti.


Redosled mečeva Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo:

Prvi prozor:

Srbija – Litvanija 24. mart 20.45

Crna Gora – Srbija 27. mart 20.45

Drugi prozor:

Bugarska – Srbija 20. jun

Treći prozor:

Srbija – Mađarska 7. septembar

Litvanija – Srbija 10. septembra

Četvrti prozor:

Mađarska – Srbija 14. oktobar

Srbija – Crna Gora 17. oktobar

Peti prozor:

Srbija – Bugarska 19. novembar

BONUS VIDEO Vlahović: Sve što se priča su gluposti i nebuloze

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar