Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Selektor Srbije je pucao od optimizma, a sad je u rečnik vratio - "eventualno"

Dragan Stojković će zauvek ostati zapamćen po rečenici „Kakav, bre, eventualni plasman! Mi moramo u Katar“.

Ipak, na početku novih kvalifikacija tog samopouzdanja više nema. „Eventualno“ se volšebno pojavilo u rečniku selektora koji je ovog puta sa mnogo više poštovanja govorio o svim rivalima i nije isticao da sve zavisi od „orlova“.

„Ko je oteo Piksija?“, „Ko je i šta uradio našem selektoru?“ bila su najčešća pitanja nakon prvog obraćanja nekog novog Dragana Stojkovića uoči početka kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Čovek koji je uspeo da ubedi tim koji je pre njegovog dolaska izgledao potpuno pogubljeno da može da na stadionu „La Luš“ u Lisabonu da savlada Portugal u poslednjem kolu kvalifikacija za Mundijal (2:1), sada izgleda strahuje od fudbalskih „velesila“.

To bi možda i bilo opravdano da tu ne misli na Litvaniju (čiji stadioni i dalje imaju drvene klupe), Crnu Goru, Mađarsku i Bugarsku – to su rivali „orlova“ u grupi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Čovek koji je uspeo da vrati svetlost nas brine da nas ne vrati u mrak.

Legendarni fudbaler je postao već čuveni selektor, a zauvek će ostati zapamćen njegov izraz „Kakav, bre, eventualni plasman! Mi moramo u Katar“.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Ipak, na početku novih kvalifikacija tog samopouzdanja više nema. „Eventualno“ se volšebno pojavilo u rečniku selektora koji je ovog puta sa mnogo više poštovanja govorio o svim rivalima i nije isticao da sve zavisi od „orlova“.

Dugujem izvinjenje ljudima koji su bili u Dohi i bili fantastični što smo ih razočarali u rezultatskom smislu, očekivali smo da prođemo prvi krug, imali smo određenih problema. Ne tražim alibi, ali ove kvalifikacije i eventualni odlazak na Evro bi trebalo da nam da ugled i reputaciju koju smo stvarali dve godine. Svaka utakmica počevši od Litvanije će biti finale za Srbiju, ne želimo da razočaramo, ako je neko bolji mi ćemo čestitati, ali od nas puno toga zavisi. Ući ćemo maksimalno koncentrisani da dođemo do rezultata. Prvi korak je pobediti Litvaniju, o tome najviše razmišljamo, to je dobar prava i odluka, ne može da pričamo o petoj ili šestoj utakmici, idemo korak po korak. Svi znamo da nas 24 godine nije bilo na EP, to je zabrinjavajuće“, rekao je Stojković.

Ko bi rekao da će u izjavi gde imamo izvinjenje, post od 24 godina, alibi, razočarane navijače, isti ti navijači najviše brinuti o reči – eventualno.

To pokazuje neke nove stvari u filozofiji selektora Stojkovića. Prvi kvalifikacioni prozor će odmah pokazati da li je to evolucija fudbalske ideje (ne paziti samo da se da gol više od rivala) ili samo strah. Niko ne želi da veruje da je strah.

Da li ovo znači da je Stojković počeo da se plaši fudbalski skromnijih reprezentacija ili je samo svestan grešaka koje smo napravili na Mundijalu? Da li je da odbrana koja nije dorasla Mundijalu sada toliki kamen spoticanja da se izgubi i sigurnost da idemo na veliko takmičenje?

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Na kraju dana, Piksi je nekoliko puta podvukao da nismo bili na Evropskom prvenstvu od 2000. godine. Od osamostaljenja se srpska zastava nije vijorila na najboljim mečevima kontinentalnog prvenstva, a Stojković želi da prekine tu „negativnu tradiciju“.

Ipak, insistirao je na tome da se na Mundijalu sreo sa situacijom „koja ne želi da mu se desi više nikad u karijeri“, da su igrači bili povređeni, da su neki igrali pod injekcijama…
Ponovio je i da ne želi da se skriva, ali istovremeno sada nema više obećanja. Marko Dmitrović je saopštio da više ne želi da igra za reprezentaciju, tačnije to je u njegovo ime objavio selektor Stojković. Ta priča nije do kraja raspetljana i pitanje kada će to biti slučaj…

Srbija ima novog selektora.

On ima isto ime i prezime, identičan rezime i kultne izjave i poteze koje niko ne može da mu oduzme. Ipak, on se razlikuje po stavu.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Sada je znatno oprezniji – da li zato što je svestan problema ili zato što mu je vera razbijena u paramparčad u tri meseca, ostaje da se vidi na samom terenu. Zaključke ne vredi donositi bez dela, ali verbalni preludijum ne uliva previše poverenja, više je ličio na matrice koje koriste superligaški treneri.

Biće zanimljivo videti i kako će reagovati i tim, pogotovo što fudbaleri dolaze sa svojim problemima poput Aleksandra Mitrovića koji je suspendovan, Dušana Vlahovića koji kuburi sa formom, Dušana Tadića kog opet napadaju zbog kapitenske trake… Sve će to morati da se zaboravi u Staroj Pazovi.

Srbija je na tri utakmice Mundijala primila osam golova, iako jeste postigla pet. Razotkriveno je da na najvišem nivou bez odbrane ne možemo da se nadamo ničemu što je bio podjednaki udar na Piksijev ego koliko i na filozofiju fudbala Stojkovića. Srbija je postala prva reprezentacija u istoriji Mundijala koja je dala više golova od ekipa koje su prošle grupu. Nikakva je to uteha.

Prvi put ćemo „Novog Piksija“ videti na delu u petak protiv Litvanije od 20.45 u prvom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a drugi pokazatelj će biti Crna Gora tri dana kasnije. Šest bodova bi pokazalo da se na greškama naučilo i da možemo da sanjamo o tom Evropskom prvenstvu.

Uostalom, san traje već 23 godine…

BONUS VIDEO Selektor Dragan Stojković Piksi o kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar