Foto: Starsport

Ne dešava se često da čujemo ovako iskren govor, ali je mnoge zabrinulo što selektor više nije onoliko samopouzdan kao pre početka Mundijala.

Dragan Stojković Piksi, selektor Srbije, odlučio je u jednom trenutku da se izvini narodu zbog kraha na Svetskom prvenstvu u Kataru.

PROČITAJTE JOŠ

Na početku nove misije zvane Evropsko prvenstvo 2024. godine odlučio je pre svega da arhivira ono što je bilo pre tri meseca.

„Dugujem izvinjenje narodu za očekivanja koja su bila u Dohi. Dugujem izvinjenje ljudima koji su bili u Dohi i bili fantastični što smo ih razočarali u rezultatskom smislu, očekivali smo da prođemo prvi krug, imali smo određenih problema. Ne tražim alibi, ali ove kvalifikacije i eventualni odnos na EP bi trebalo da nam da ugled i reputaciju koju smo stvarali dve godine. Svaka utakmica počevši od Litvanije će biti finale za Srbiju, ne želimo da razočaramo, ako je neko bolji mi ćemo čestitati, ali od nas puno toga zavisi. Ući ćemo maksimalno koncentrisani da dođemo do rezultata. Prvi korak je pobediti Litvaniju, o tome najviše razmišljamo, to je dobar prava i odluka, ne može da pričamo o petoj ili šestoj utakmici, idemo korak po korak. Svi znamo da nas 24 godine nije bilo na EP, to je zabrinjavajuće“, počeo je Stojković.

Foto: Printscreen Tanjug/Video

Zatim je podvukao i čega se najviše plaši od Mundijala.

„Želimo da srušimo negativnu tradiciju, one i postoje da bi se rušili. Zdravstveni bilten, da kucnem u drvo, je u redu. Uradićemo prvi korak da pobedimo Litvaniju, a onda ćemo misliti od utakmice do utakmice. Znamo da smo grešili i šta bi trebalo popraviti. Da defanzivna slika reprezentacije bi trebalo da bude bolja i odgovornija, ali defanziva nije individualna. Mi počinjemo utakmice kao tim i završavamo. Jedan moderni tim se ogleda u svim zadacima, imali smo puno analiza, znamo gde su bile greške, pa i individualne, na dobrom smo putu da rešimo te probleme. Sad pričati o EP, znate kad je ono? Nismo se ni kvalifikovali, imamo i dalje iste šanse kao svi timovi u grupi. Svi smo u istom šeširu, vrlo teška grupa, neću da dozvolim nikom da kaže da je laka. Vrlo teška grupa“, poručio je Stojković.

Govorio je i o tome što smatra da su ljudi razočarani.

„Znam da ste razočarani prethodnim rezultatima, okrećemo novu stranicu, kvalifikacije za EP su važne kao i za Mundijal. Na nama je da se borimo, da radimo, to je jedini lek da imate podršku. Svako ko prati utakmice mora da ima pozitivan utisak kada se završi utakmica, da su momci dali sve od sebe. Nema tu velike filozofije. Poznajući mentalitet ove grupe igrača sa pravom mogu da kažem da ih dobro poznajem… Znam da su takvi tipovi igrača koji će za Srbiju uvek dati maksimum, to su pokazali igrači koji su u Dohi igrali pod injekcijama. Retko ko bi to prihvatio, tako su pokazali privrženost zemlji, reprezentaciji i to jako poštujem.“

BONUS VIDEO Selektor Dragan Stojković Piksi o kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare