Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Pakleno...

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je nerešeno 2:2, protiv Bugarske, ali su „orlovi“ uprkos samo jednom osvojenom bodu obezbedili mesto na Evropskom prvenstvu.

PROČITAJTE JOŠ...

No, uprkos istorijskom uspehu, nakon katastrofalne igre protiv Bugara i na jedvite jade izborenog boda usledila je jedna loša vest.

Naime, „orlovi“ će gotovo izvesno biti u četvrtom šeširu.

Ekipe će po šeširima biti rangirane na sledeći način:

Prvi šešir: domaćin Nemačka i pet najbolje rangiranih pobednika kvalifikacionih grupa

Drugi šešir; pet slabije rangiranih pobednika kvalifikacionih grupa i najbolje rangirana drugoplasirana reprezentacija

Treći šešir: šest drugoplasiranih selekcija rangirane od drugog do sedmog mesta

Četvrti šešir: tri najslabije rangirane drugoplasirane selekcije i tri pobednika plej-ofa na osnovu plasmana u Ligi Evrope

„Orlovi“, dok su vodil i oni i Crnogorci, imali jedan od prva dva šešira u „džepu“, ali je Bugarska sa dva gola napravila pravi rusvaj i znatno zagorčala život „orlovima“.

Naime, Srbija je pala sigurno u treći ili četvrti šešir, uz jedno veliko „ali“…

Prema trenutnoj tabeli, kada se oduzmu svi bodovi ekipama iz grupa sa po šest timova, Srbija je iza Škotske (16), Holandije (15), Belgije (17) , pa trenutno zauzima četvrtu poziciju, dok su iza:

Italija (Ukrajina) 13

Slovenija 13

Hrvatska 13

Slovačka 13

Češka 13

Švajcarska 11

Ono što predstavlja problem jeste činjenica da sve ove selekcije imaju veliku priliku da „preskoče“ Srbiju.

To pre svega važi na Italiju ili Ukrajinu, koje očekuje međusobni duel, zatim Hrvatsku koja igra protiv Jermenije, Slovačka gostuje Bosni i Hercegovini, Češka igra protiv Moldavije… Kako bismo ostali iza ovih selekcija, neophodna su tri kiksa. A to je u najmanju ruku teško očekivati.

Stoga, gotovo izvesno je da ćemo na smotru najboljih selekcija Evrope otići kao četvrtoplasirani, pa nas, umesto nešto lakšeg puta ka nokaut-fazi, već u prvom delu šampionata očekuju „ale“ poput Nemačke, Portugala, Francuske, Engleske, Španije, Belgije iz prvog, ili, bar prema trenutnom stanju, Danske, Austrije, Turske iz drugog, ili na kraju – ako budemo četvrti šešir, izvesno Holandije, Italije ili možda čak i Hrvatske, ako ispadnemo u četvrti šešir.

BONUS VIDEO