Trening fudbalera Srbije
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Kad se setim kako smo pobedili Norvešku na Evropskom prvenstvu 2000. godine sećam se da sam kao klinac tada pomislio - zašto ovako malo?

Foto: Promo

Oseti pobedu.

Igrajte kod nas Fudbalski Fantazi i zabavljajte se uz Euro 2024 i najbolji fudbal na kontinentu.

Bilo je 1:0, Savo Milošević je dao jedini gol u osmom minutu, dok se jedan klinac u Srbiji češao po glavi potpuno zaboravljajući da je Jugoslavija koji dan ranije odigrala ludu utakmicu sa Slovencima 3:3, a da je Norveška tukla Španiju 1:0.

PROČITAJTE JOŠ:

Posle utakmice sa Španijom smo verovatno svi ovde u Srbiji psovali i urlali, dok nam se u kletvama uglavnom nalazilo ime sudije Žila Vesjea.

Jugoslavija tada nije mogla i protiv sudije i protiv Španije, ali niko nije mogao da veruje da će nacionalni tim čekati pune 24 godine da se nađe na novom Evropskom prvenstvu.

Kad god o tome razmišljamo, deluje paranormalno, jer sebe volimo da vidimo kao ponositu sportsku naciju, koja je nekad imala i jak fudbalski tim.

Štaviše, kad bismo se vratili samo koju godinu pre tog Evra iz 2000. videli bismo ekipu koja se na ravnoj nozi borila s Holanđanima na Mundijalu u Francuskoj, mada je priželjkivala Meksiko kad je izašla iz grupe sa Nemačkom, Iranom i Sjedinjenim Državama.

Foto: Starsport

I drugi su nas videli kao ozbiljan tim. Šta se dešavalo posle 2000. nema potrebe da se elaborira posebno, jer je suština da smo tu, eto nas u Nemačkoj.

Kako smo dotle došli, malo ko će da pamti ako se u Gelzenkirhenu i Minhenu nešto uradi. Zaboraviće se kvalifikacije gde je Srbija bila druga iza Mađarske i gde nije mogla da pobedi Mađare koje su Švajcarci isprašili sa 3:1 odmah na prvom koraku na Evru.

To ne treba da pokaže gde smo mi u odnosu na one iskusnije i čvršće evropske selekcije, već da bude motiv više da se volja, brzina i snaga dignu i iznad maksimuma.

Drugačije neće ići. Engleska, Danska i Slovenija nisu u Nemačku došle na dobre kobasice i još bolje pivo, da partijaju po pabovima.

Foto: EPA-EFE/Liselotte Sabroe

A nije ni oktobar i vreme za čuveni festival u Minhenu gde Srbija igra protiv Slovenije i Danske (20. i 25. jun od 15 i 21 čas).

Tome u prilog govore i reči selektora srpskih protivnika na Evropskom. Dok javnost u Engleskoj i tamošnja štampa piše o Srbima kroz prizmu huliganizma, navijači „orlova“ u Gelzenkirhenu pevaju „Veseli se srpski rode“ i igraju kolo.

Pišu i o nekim od nedostataka u igri, zabrinuti zbog skorašnjeg poraza od Islanda na Vembliju, što ne mora da znači bukvalno ništa, ali Geret Sautgejt podgreva situaciju najavom da odlazi ako Engleska ne osvoji Evro.

„Ako ne pobedimo, verovatno više neću biti ovde. Ovo bi mogla da bude poslednja šansa… Mislim da polovina selektora odlazi posle turnira, to je priroda međunarodnog fudbala“, kazao je Sautgejt pre nekoliko dana.

Foto: EPA-EFE/Justin Tallis

„Ovde sam već osam godina. Ako želimo da budemo veliki tim i da budem veliki selektor, onda morate da postignete rezultate u velikim trenucima“, dodao je.

I dok nas Dragan Stojković Piksi uverava kako tačno zna i svoj i sastav Engleza, Kasper Hjulmand sa klupe Danske zatvara trening svog tima za medije.

„Radićemo ono što ćemo da igramo u nedelju i zato nam je potreban mir. To nema nikakve veze sa novinarima i fotoreporterima, jednostavno treba nam mir da prođemo sve taktičke detalje“, objasnio je Hjulmand ne želeći da ispoštuje ni protokolarnih 15 minuta za snimanje treninga.

Naglasio je i da će prva utakmica protiv Slovenije biti teška i da će morati da „pritisnu papučicu gasa do kraja“, što je istakao kao apsolutni imperativ.

„Nisu baš svi igrači spremni za 90 minuta, ali svi su u opciji da zaigraju. Imamo pet izmena i promenićemo i pola tima da bismo zadržali intenzitet. Zato nije ni neophodno da svi mogu da igraju ceo meč“, kazao je Hjulmand u subotu iz Štutgarta.

Svi insistiraju na maksimalnom fokusu i sa velikom željom pristupaju takmičenju. Valjda će istu pokazati i „orlovi“ od starta turnira u nedelju od 21 sat u Gelzenkirhenu protiv Engleske.

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ako tu prođemo dobro, onda ekipa Dragana Stojkovića Piksija ima kvalitetan zamajac i za naredne mečeve. Naročito ako vidimo šta je pred turnir rekao i Matjaž Kek, selektor Slovenije.

„Rekao sam i ranije da sebe ne doživljavam kao turistu, već kao selektora koji se takmiči. Došli smo da se takmičimo. Interesuje me samo kako pripremiti tim za pozitivan rezultat, bez obzira na protivnike. Drago mi je što je Slovenija deo ove manifestacije“, poručio je Kek.

Svi na neki način prete Srbiji ako izađe na teren spuštenog garda, pa bi stoga bilo lepo da vidimo maksimalno borbene „orlove“ koji će izgarati na terenu od prvog minuta do poslednjeg.

Bilo bi lepo da vidimo da za promenu imaju i malo sreće, pa da se ne dešavaju stvari kao u Kataru i Rusiji, gde tri utakmice imamo u džepu, a onda se naprimamo golova i isprosipamo bodove.

Zapravo, bilo bi lepo da jednostavno pokažemo bar u grupi na Evru da nismo slučajno tu i da protivnike ispraćamo kući kao turiste.

BONUS VIDEO: Srbi zaigrali kolo po pljusku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar