Aleksandar Pešić i Nenad Lukić Foto: Seskimphoto / Seskimphoto / Profimedia, Starsport

Ako se kaže da naši igrači vladaju evropskim fudbalom, na prvu loptu zvuči čudno, možda i nemoguće, ali... Srpski asovi više ne popunjavaju mesta na klupi, kao da se reprezentativni uspeh Srbije prelio na klubove u kojima "orlovi" nastupaju, a pažnju privlače sada i igrači kao što su Aleksandar Pešić (Karagumruk) i Nenad Lukić (Honved), pored dokazanih majstora Aleksandra Mitrovića, Dušana Vlahovića i njegovog imenjaka Tadića.

Tri najbolja strelca i dva najbolja asistenta dolaze iz naše zemlje – Srbi stvarno opet igraju fudbal, i to na visokom nivou.

Aleksandar Pešić, napadač Karagurmuka, najbolji je strelac u Turskoj sa devet golova, drugi strelac mađarskog prvenstva je bivši golgeter TSC Nenad Lukić sa 12 pogodaka u dresu Honveda, dok Aleksandar Mitrović cele sezone vlada u Čempionšipu (impresivna 22 gola za Fulam), a Dušan Vlahović je neprikosnoven u Seriji A (15 golova) i neko o kome priča fudbalski svet zbog majstorija u Fjorentini.

I tu nije kraj, jer ako srpski igrači ne tresu mreže, onda daju ogroman doprinos da se to dogodi. Tako je Sergej Milinković-Savić na vrhu liste asistenata u Kalču sa pet dodavanja za gol, a u istoj kategoriji je nedodirljiv i Dušan Tadić u holandskoj Erediviziji sa čak 11 asistencija.

PROČITAJTE JOŠ

Aleksandar Pešić je i u Crvenoj zvezdi bio „kralj strelaca“ Superlige sa čak 29 pogodaka (plus 22 asistencije) u sezoni 2017/2018, posle čega su usledile epizode u Saudijskoj Arabiji, Južnoj Koreji, Makabiju iz Tel Aviva odakle se i otisnuo u Karagumruk. U malo poznatom turskom timu je vrednost 29-godišnjeg Nišlije skoro dvostruko skočila i sada je procenjen na 2 miliona evra, a došao je bez obeštećenja.

I prošlog vikenda je zatresao mrežu u ubedljivom porazu od Konje (4:1), ali dovoljno bar da se osami na vrhu liste strelaca, jer ga prate Mame Tijam (Kajzeri) i Stefano Okaka (Bašakšehir) sa po osam pogodaka.

„Za mene je sigurno dolazak u tursku ligu korak napred. Pored istanbulskih velikana i Trabzona koji svake godine imaju dobre ekipe u evropskim okvirima, i drugi klubovi su ambiciozni i sposobni da dovedu dobre igrače. Trener je Italijan Farioli, ima samo 32 godine. Radio je u Sasuolu, bio pomoćnik u Alanji, vrlo je posvećen, predstoji mu blistava budućnost. Detaljno se priprema svaka utakmica, i ako pogledate bilo koji naš meč, uticaj trenera je lako uočljiv“, rekao je Pešić jesenas za Sport klub.

Pored stasitog Nišlije, pažnju je i te kako privukao još jedan bivši član Superlige. Nenad Lukić je i u domaćim okvirima zadavao glavobolje protivničkim odbranama i golmanima, sada je isto nastavio da radi i u Honvedu.

Bivši napadač TSC je drugi strelac ni malo lake lige Mađarske sa 12 golova, ispred njega je samo Adam sa jednim više.

Za vikend je postigao vodeći gol u remiju 2:2, prethodno je bio dvostruki strelac protiv Paksa u trijumfu 3:2. Na poslednjih pet prvenstvenih utakmica je isto toliko puta zatresao mrežu.

U Superligi najbolji sa Zelenortskih ostrva

Koliko srpski fudbaleri dominiraju Evropom, toliko paradoksalno zvuči da je najbolji strelac Superlige igrač sa Zelenortskih ostrva. Špic Partizana Rikardo Gomeš je na vrhu liste strelaca nacionalnog prvenstva sa 18 golova, slede Aleksandar Katai iz Crvene zvezde sa 11 i Đorđe Jovanović iz Čukaričkog sa 10 pogodaka. Listu pet najboljih strelaca Superlige kompletiraju Uroš Đuranović (Kolubara) i Nikola Vujnović (Voždovac) sa po devet golova.

Prošle sezone je za TSC dao 18 golova, u sezoni 2019/2020. postigao je 16 i definitivno je Pešićev vršnjak rođen u Sremskoj Mitrovici neko ko zaslužuje da se njegove partije prate.

O Vlahoviću i Mitroviću je toliko toga ispričano, a oni nemaju nameru da stanu. Udarne igle reprezentacije Srbije dodatno su pomerile granice proteklog vikenda.

Vlahović je bio dvostruki strelac za Fjorentinu protiv Salernitane (4:0) i došao je do kote 15 u Seriji, odnosno ukupno je postigao 32 gola u tekućoj godini. Time je srpski biser prišao samo na korak rekorderu Kristijanu Ronaldu po broju pogodaka u jednoj kalendarskog godini Kalča i do kraja decembra ima priliku da ga nadmaši.

Da Vlahović ne bude usamljen u dominaciji pobrinuo se Aleksandar Mitrović. Sa 22 gola nema mu ravnog u Čempionšipu, opet je bio strelac za Fulam u remiju sa Lutonom (1:1), ali i pored toga gura londonski tim ka elitnom engleskom društvu.

Tandem napadača odličnom formom prate i Sergej Milinković-Savić i Dušan Tadić, majstori da pakuju golove, pa gotovo da je šteta što Mundijal u Kataru ne počinje sutra, već u novembru 2022.

BONUS VIDEO Mitrović, het-trik, Fulam – VBA 3:0

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar