Foto: FK Crvena zvezda

Neće biti nimalo lako Dejanu Stankoviću kada bude pripremao utakmicu revanša sa Makabi Haifom u plej-ofu za Ligu šampiona.

Zvezda je u prvom meču poražena u gostima sa 3:2, ali više od poraza boli što je rival oslikao neke ozbiljne slabosti u igri crveno-belih. Čitajte – odbranu.

PROČITAJTE JOŠ:

Makabi je bio agresivniji u presingu na loptu, Zvezda je delovala nesnađeno u veznom redu, što je nije karakterisalo, bar ne da to pamtimo.

Prvi put je primila tri gola još od onog poraza od Glazgov Rendžersa na Ajbroksu i prvi put je poražena ove sezone.

Posle 7:0 u dvomeču sa Pjunikom, Makabi se pokazao kao dorastao protivnik, iako brojke na papiru pokazuju da je daleko jeftiniji tim od srpskog šampiona.

U njemu je Milan Rodić bio veoma loš, Milan Borjan nije bio primer sigurnosti, Aleksandar Dragović nije bio vidljiv, a Nemanja Milunović i austrijski internacionalac nisu imali rešenja za snagu i snalažljivost Francdija Pjeroa.

Sve to je uzrokovalo da Strahinja Eraković bude kao na „ostrvu“, mada ni on ne može da pobegne od loše ocene koju je zaradila odbrana prvaka Srbije.

Foto: FK Crvena zvezda

Milan Borjan – U prvih petnaestak minuta probao je da smiri svoje saigrače, a onda je loše reagovao u 18. minutu. Bacio se na loptu posle centaršuta Hazize, zakačio je u petercu, ona je svejedno stigla do Pjeroa, koji je u zakucao u mrežu po sredini pored Erakovića. Nakon toga je zakačio i loptu kod šuta Pjeroa za 2:2, dok kod majstorije Šerija, nije imao šanse – 5,5.

Strahinja Eraković – Već u prvih 15 minuta imao je tri dobre intervencije, što pokazuje koliko je odbrana bila pod pritiskom. Zbog toga nije mogao da izlazi napred, jedan na jedan je igrao veoma dobro, mada se nije idealno snašao kod prvog gola Makabija. Taj teško da može da mu ide na dušu, jer se sve desilo brzo, a Borjan je lopti promenio pravac – 6,5.

Nemanja Milunović – Bio je uz Pjeroa kada je morao da reaguje daleko bolje. Zanimljivo je da je na zemlji oduzimao lopte, a tamo gde je po običaju najjači, u vazduhu, tu je zakazao. Njegova krivica je gol Pjeroa koji je potpuno preokrenuo momentum u korist Makabija. Da je Zvezda izdržala u tom 51. minutu, pitanje je koliko bi se i kako povećavala nervoza, samim tim i greške navale domaćih i koliko bi jedna takva dobra reakcija Milunovića mogla da pomogne mirnoći odbrane – 6.

Milan Rodić; Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Milan Rodić – Jedan od najslabijih mečeva koje pamtimo skorije u Zvezdi. Pitanje je da li je tu delom bilo i taktike, ali delovao je nekako odsutan. Bar kada ga je Haziza sa dva driblinga olako „provozao“ i onda centrirao za gol Pjeroa u 18. minutu. Pokušavao je da nadomesti to povremenim izletima napred, ali uglavnom nije pravio tu veliku razliku kakvu obično ume. Kao pozitivno može da mu se pripiše to što se dobro ubacio iza leđa odbrane i namestio zicer koji je Bukari lansirao visoko – 5,5.

Aleksandar Dragović – Jednostavno nevidljiv. Nije ga bilo u nekim karakterističnim duelima na zemlji, čast da se rve sa rivalima obično je pripadala Erakoviću ili Milunoviću. Jednostavno je bio kao odsečen, što zvuči čudno jer je cela odbrana bila pod pritiskom. Nije pokazao lidersku crtu koja ga je krasila lani i utezao odbranu bar rečima kada dela to nisu pratila najbolje – 6.

Gelor Kanga, FK Crvena zvezda
Gelor Kanga, FK Crvena zvezda; foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Gelor Kanga – Jedan od retkih koji je bio stabilniji i staloženiji u igri Zvezde. Verovatno najbolji u njenim redovima na terenu. Imao je i on svojih grešaka u dodavanjima, posebno na startu, svi su, ali je opet pogodio kada je bilo bitno za 2:1, a znamo da već neko vreme ne izlazi tako često napred kao nekada. Znao je da stane na loptu, da proba da izgradi igru i radio je to veoma korektno – 6,5.

Kings Kangva – Imao je nekoliko dobrih poteza, ali i onih jako loših. Ni senka igrača koji je protiv Pjunika sad bio u ćošku kod svog šesnaesterca, deset sekundi kasnije dijagonalno na polovini protivnika. Nekako kao da je ispao iz orkestra bar na jednu utakmicu i nije ga bilo ni u odbrani, ni u napadu. Njegova „boks tu boks“ uloga se ovde posebno videla kao falinka, jer je bilo mnogo rupa koje je prethodno popunjavao vrhunski – 5,5.

Foto: FK Crvena zvezda

Osman Bukari – Nije mu se nudilo mnogo toga, ali je bio jedan od trojice najboljih u svom timu. Asistirao je za gol Kange u 40. minutu, pametno je i dobro reagovao u toj situaciji umesto da forsira dribling. Imao je priliku da „zabiberi čorbu“ protivniku kad je pucao preko gola, valjda zbog adrenalinskog naleta u osetljivom trenutku. Često su ga udvajali, uspevao je da pobegne, uprkos tome što su ga dobro skautirali i shvatili ozbiljno. Mimo toga, odigrao je slabije drugo poluvreme, povrh svega se i povredio i nikako nije dobra vest što je njegova izmena posle sat vremena igre bila iznuđena – 7.

Aleksandar Katai – Da nije šutirao kod gola koji je kasnije pripisan „inzagijevskom“ potezu Aleksandra Pešića, o Kataiju bi malo šta moglo da se napiše kada je reč o meču u Haifi. Odigrao poneki solidan dupli pas, nije pravio prostor i „bušio“ odbranu dodavanjima koje ima u nogama, niti je probijao kako ume – 6.

Mirko Ivanić – Ako se izuzme učešće u akciji kod zicera Bukarija, nije lako setiti se konkretnog učinka crnogorskog reprezentativca. Uspeo je malo da prodrma Zvezdu nekolicinom prodora i pasom za Rodića pre ubacivanja za Bukarija. Ni gola ni asistencije, mora bolje – 5,5.

Foto: FK Crvena zvezda

Aleksandar Pešić – Našao se na pravom mestu u pravom trenutku kada ga je lopta pogodila i prevarila golmana Koena u 27. minutu. Zvezda je dotle izgledala kao da je tuče topovska artiljerija u odbrani, a ne Makabi. Pešićev doprinos se video i kod drugog gola i bio je aktivniji i konkretniji jer je bio jedan od začetnika akcije. Zasluga, naravno, ide Bukariju koji je tu odvukao trojicu pre pasa za Kangu, ali je Pešić bio veoma dobar sve dok tempo meča nije pao, a on zamenjen u 72. minutu za El Fardu Bena – 6,5.

El Fardu Ben – Ušao umesto Pešića i doneo malo živosti na levoj strani, mada se videlo da mu fali brzine. Bilo je situacija kada bi Bukari ostavio protivnika iza sebe, Ben to nije mogao. Falilo mu je i malo sreće u 89. minutu kada je mogao da grešku Planića pretvori u gol. Generalno, odigrao je korektno za vreme koje mu je dato – 6.

Slavoljub Srnić – Ušao umesto Kataija u 56. minutu i to se verovatno ne bi desilo da je Stanković mogao da predvidi da će se povrediti Bukari koji minut kasnije. Srnić je probao da u sredini unese malo brzine, ali u navali nije pravio značajniju razliku – 5,5.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Seku Sanogo – Ušao u poslednjih dvadesetak minuta umesto Ivanića, da bi se zatvorila sredina gde je bilo mnogo „promaje“. Bolje je to izgledalo sa njim u postavi, ali je činjenica da je tada tempo već bio oboren, a napad Makabija nije bio tako žustar – 6.

Stefan Mitrović – Mnogo želje, malo izvedbe. Nije ponovio podvig iz meča s Pjunikom kada je iz „tri poteza“ dao gol. Ovo je ipak bio bolji rival, sa kojim je morao mudrije i strpljivije. Brzao je u nekoliko navrata u driblinzima, nije pružio veći doprinos – 5,5.

Foto: FK Crvena zvezda

BONUS VIDEO: Radost „delija“ posle gola Zvezde u Haifi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar