Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages

Mančester siti i Pep Gvardiola nerešiva su enigma za engleske velikane koji već dugo žele da prekinu nestvarnu dominaciju. Svake godine su "građani" prvi favoriti za trofej, ali ove godine potencijalno mogu da imaju problema i to velikih.

Kada bi pogledali kvote na kladionicama i videli da je Mančester siti 10. favorit za ispadnje iz Premijer lige, pomislili bi da je u pitanju neka greška u sistemu. Ipak, to nije slučaj, a evo i zbog čega.

Videli smo već prethodne sezone da su Everton i Notingem Forest izgubili poene zbog kršenja finansijskog fer-pleja, a to sada može da se dogodi i „građanima“.

PROČITAJTE JOŠ

Mančester siti će se supčiti sa 115 optužbi o navodnom kršenju pravila Premijer lige, na sudskom saslušanju koje počinje u septembru.

Epilog svega biće poznat početkom sledeće godine, a ako se dokažu kršenja finansijskih pravila, Siti bi mogao da bude izbačen iz elitnog ranga engleskog fudbala.

Foto: EPA-EFE/ASH ALLEN

Već dugo je u procesu početak ovog sudskog procesa, ali to ne brine Pepa Gvardiolu koji je već nekoliko puta odbijao da priča o tome.

„Sitiju preti ispadanje iz Premijer lige ako se dokažu najteže optužbe protiv njega. Navodna kršenja pravila uključuju nepružanje tačnih finansijskih informacija za devet sezona, nepružanje potpunih pojedinosti o platama bivšeg menadžera Roberta Manćinija tokom četiri sezone koje je proveo u klubu od 2009. do 2013. godine, i nepružanje potpunih pojedinosti o platama igrača – uključujući bivšeg veznog igrača Jaju Turea – tokom šest sezona od 2010./11. do 2015./16.“, navodi britanski Tajms.

„Klub je takođe optužen da nije sarađivao u istrazi i predaji dokumenata prema potrebi tokom pet sezona od 2018./19. do 2022./23.“, dodaje se.

UEFA je izbacila Siti iz Lige šampiona 2019. godine na dve sezone, ali je Sportski arbitražni sud (CAS) tu kaznu poništio. I tada je klub iz Mančester optužen za prikrivanje svih finansijskih detalja poslovanja.

Foto: EPA-EFE/ASH ALLEN

Kao da se svake godine Siti uplete u neki džumbus, ali i da se na kraju uvek izvuče bez posledica.

Pep i njegovi ratnici idu po petu vezanu titulu u Premijer ligi i nekako bi celu priču pokvarili izbacivanjem iz takmičenja.

Prethodne godine, prvi koji je dobio kaznu bio je Everton, ali i sa njom je uspeo da sačuva status premijerligaša.

Premijer liga je tada objavila pismeni dokument sa detaljnim objašnjenjem kazne.

Foto: EPA-EFE/Peter Powell EDITORIAL USE

Na oko 50 kucanih strana, najvažniji je deo u kome se navodi da je tokom trodnevnog saslušanja održanog prošlog meseca, nezavisna komisija je saslušala izjave i pregledala dokaze koje je dostavio klub koji je priznao prekoračenje duga od 16.6 miliona evra.

Zna se samo da Premijer liga smatra da je Everton „značajno prekršio pravila“. Prema pravilima Premijer lige, klub može da prijavi gubitak od 105 miliona funti za tri sezone.

Zatim je usledila i kazna za Notingem Forest, klub koji je dva puta bio šampion Evrope.

Foto: EPA-EFE/TIM KEETON

Čelnici najelitnijeg engleskog fubalskog takmičenja ustanovili su da je tim iz Notingema prekršio pravila o održivosti i profitablinosti lige po kojima je klubovima dozvoljeno da potroše najviše 105 miliona funti u periodu od tri godine, zbog čega su im oduzeta četiri boda.

Istraženi su trogodišnji troškovi kluba zaključno sa sezonom 2022/23, što je uključivalo i dve sezone u kojima se Notingem Forest nalazio u Čempionšipu, drugoj ligi Engleske. Zbog toga je klubu u prethodnoj sezoni, koju su jedinu u tom periodu odigrali u Premijer ligi, dozvoljena potrošnja do 61 miliona funti.

I ove godine biće pod pratnjom Premijer lige ova dva kluba, te će i njihovi navijači do kraja sezone strepeti.

BONUS VIDEO Olajinka trenira pred meč Crvena zvezda – Novi Pazar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar