Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Savo Milošević je krajem prošle godine rekao "da nikada više neće raditi ovde", a početkom ove je odlučio da pregovara o mestu selektora Srbije. Ukoliko se FSS odluči za njega, bivši trener Partizana morao bi prvo da razreši stare sukobe, a vremena za vidanje rana je malo. Mart i kvalifikacije za Evropsko prvenstvo su pred vratima.

Izjava Miloševića da više neće raditi u Partizanu, a verovatno ni u srpskom fudbalu prepričavala se danima u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ

Koliko je bila popularna svedoči nam i najpoznatiji pretraživač „Gugl“. Ukoliko ukucate Savo Milošević, kao predlog ćete dobiti i „nikad više“.

Savo je doneo odluku da se rastane sa crno-belima nakon utakmice u Novom Sadu sa Vojvodinom (3:2) koju su obeležili mnogi incidenti.

Milošević je izgubio živce kada je smatrao da je Siniša Saničanin napravio faul nad Umarom Sadikom. Glavni sudija meča se s njim nije složio, zbog čega ga je trener „parnog valjka“ gađao flašicom.

Dva dana nakon incidenta je dao sada već dobro poznatu izjavu.

„Nisam u afektu reagovao, nije ovo kap koja je prelila čašu, ovo već traje, dozvolio sam sebi da uradim to što sam uradio u Novom Sadu, a ružno je. To ne sme da radi trener i pedagog, pre svega trener Partizana. Ali nije me Novi Sad opredelio, ovo traje i sve je jako mučno. Šta da kažem momcima kada uđem u svlačionicu i pogledam ih u oči. Sebi znam šta da kažem: Ići odavde i nikad više ne raditi ovde“, rekao je Milošević za „Sport klub“.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ipak, neće ga samo ova izjava, izrečena u afektu ili ne, dočekati na selektorskom mestu. Još veći problem može da bude činjenica da je ne tako davno Dušana Tadića, motora „orlova“ i jednog od najboljih naših fudbalera (uostalom, aktuelni je osvajač Zlatne lopte FSS), etiketirao kao „licemera“.

Dušan Tadić je 2016. godine poručio da ne želi da igra za reprezentaciju dok god je Radovan Ćurčić selektor tima nakon što ga strateg nije uvrstio u sastav za prijateljske mečeve sa Poljskom i Estonijom.

Tadašnji selektor je nakon pročitanog spiska sa pet debitanata objasnio da je to „najbolje što Srbija ima“.

„Pogodilio me je to. Igram u najjačoj ligi na svetu i mislim da imam najbolji učinak od svih igrača (sedam golova i sedam asistencija). Već drugu godinu sam među pet najkreativnijih igrača u Premijer ligi. Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali nije u tome najveći problem. Na svakom spisku reprezentacije sam pet godina, odazivam se na svaki poziv i sada, praktično iz novina, saznajem da nisam među reprezentativcima.“

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Istakao je da je ponašanje selektora prema njemu „omalovažavanje i ponižavanje“.

„I još da saznam da nisam dovoljno dobar. Mislim da sam zaslužio da me neko pozove i kaže o čemu se radi. Jer, verujte, nema boljeg osećaja nego igrati za reprezentaciju. Ovaj način na koji se selektor Radovan Ćurčić ophodi prema meni je omalovažavanje i ponižavanje“, dodao je vezista Sautemptona.

Točak vremena je nastavio da se okreće, pa je Tadić i danas jedan od najboljih fudbalera reprezentacije, Ćurčić bi trebalo da postane deo stručnog štaba „orlova“, a Savo je od direktora fudbalske reprezentacije stigao do kandidata za selektora.

Ćurčić je tada u samo tri rečenice odlučio da zatvori slučaj „Tadić“:

„Ljutih je uvek bilo i biće. Ne osećam potrebu da se pravdam bilo kome, pa ni igračima koji nisu na spisku. Stojim iza svojih reči“, bilo je sve što je Ćurčić tada rekao posle odluke srpskog internacionalca da se ne odazove pozivu.

Sudbina bi ponovo mogla sve da ih spoji, a cilj bi im bio da se Srbija vrati na fudbalsku mapu sveta, nakon propuštene šanse da se igra Evropsko prvenstvo (poraz od Škotske nakon penala u baražu za EP/finalu C divizije Lige nacija).

Milošević je te 2016. godine odlučio da reaguje i stane u odbranu Ćurčićeve odluke, a istovremeno uputi oštre reči Tadiću:

„Kao neko ko je za reprezentaciju odigrao 102 utakmice moram da kažem da ovakvo ponašanje ne priliči jednom reprezentativcu. Ovim svojim gestom Dušan Tadić je pokazao da je odluka selektora bila ispravna jer se iz njegovih izjava jasno može zaključiti da je lični interes stavio ispred interesa reprezentacije. Tadić je ovim činom pokazao da misli samo na sebe i da za reprezentaciju ne mari“, rekao je pre četiri godine u izjavi za „Tanjug“ Milošević.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Tada je usput pomenuo i Nemanju Matića koji nije zatvorio vrata reprezentaciji kada ga Siniša Mihajlović nije zvao na okupljanja. To je već drugi igrač o kom je Savo javno iznosio mišljenje… Ipak, ostale su zapamćene ove reči:

„Tadićev medijski nastup bacio je senku i na sve ove momke koji su došli da se bore za svoju zemlju, da igraju za reprezentaciju. Kada neko misli da je Bogom dan, da je bolji od ostalih, tom, ma kako se on zvao, nije mesto u reprezentaciji. Srbiji su u ovom trenutku potrebni oni koji su spremni da svoje ljudske i igračke kvalitete podrede kolektivu“, rekao je Milošević.

Bivšem treneru crno-belih je zasmetao i trenutak u kome je Tadić odlučio da se obrati javnosti.

„To nije učinio po objavljivanju spiska već na dan kada se reprezentacija okupila, samo 48 sati pre duela sa Poljskom. Tako da je licemerna njegova izjava da reprezentaciji i selektoru želi sreću. Kao što je i ceo intervju licemeran jer ga je dao tek pošto se nije našao na spisku. Zašto sve to nije rekao pre? Na kraju želim da mu poručim da je u zabludi ako misli da će se u budućnosti njegov status u reprezentaciji posle svega ovog što je uradio promeniti. Takvi reprezentaciji nisu potrebni“, zaključio je tada Milošević.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Da li se nešto promenilo u njegovom stavu? Da li će Tadić trebati „orlovima“? Moraće u reprezentaciji najpre da dođe do hrišćanskog praštanja pre nego što se otpočne sa radom ukoliko FSS izabere Sava za selektora.

Samo da se usput ne zaboravi da je, ipak, Srbija iznad svakog pojedinca, čarke ili sukoba, a navijači će to znati da prepoznaju i nagrade. Baš kao što će prepoznati ukoliko nešto ne bude „štimalo“. Vreme za igranje je prošlo, sada je vreme za rezultate.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare