Fudbalski klub Santa Klara; Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Fudbaleri Partizana pobedom nad Sočijem posle boljeg izvođenja penala obezbedili su mesto u plej-of rundi kvalifikacija za plasman u Ligu konferencija, gde će rival biti ekipa Santa Klare iz Portugala.

PROČITAJTE JOŠ...

Ekipa sa Azorskih ostrva na putu ka duelu sa Partizanom „preskočila“ je prvo makedonski Škupi iz Čaira ukupnim rezultatom 5:0 u dvomeču 2. kola, da bi u narednoj, 3. rundi sastav Sava Miloševića, ljubljanska Olimpija, savladan sa 3:0.

Pobeda nad timom iz Ljubljane posebno dobija na značaju ako se uzme u obzir da je Santa Klara do nje došla bez primljenog gola, i to u situaciji kada je tim na raspolaganju imao samo 14 igrača zbog velikog broja zaraženih koronavirusom pre gostovanja u Sloveniji.

Uprkos tome, slavili su sa 1:0, što je uz dva gola viška iz prve utakmice bilo dovoljno za prolaz.

Fudbalski klub Santa Klara; Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ko je naredni rival beogradskih crno-belih?

Osnovana u Ponta Delgadi, najvećem gradu autonomne pokrajine Azora koji se nalazi na ostrvu San Migel, Santa Klara 2021. godine proslavlja jedan vek postojanja. Ipak, za tih 100 godina nisu uspeli da naprave iole ozbiljniji uspeh, a od trofeja su u svoje vitrine doneli one namenjene osvajačima portugalske druge lige, i to u sezonama 1997-98 i 2000-01.

U portugalski elitni fudbalski rang poslednji put su ušli 2018. godine, kada su bili drugi u drugoj ligi, da bi u naredne tri sezone redom bili 10, 9. i 6, čime su obezbedili drugi nastup na evrosceni u istoriji kluba.

Evropski debi imali su u sezoni 2002-03, kada su igrali Intertoto kup. Prvo je jermenski Širak izbačen pobedom od 2:0 na domaćem terenu, uz remi od 3:3 na gostovanju u okviru prvog kola, dok je u drugoj rundi sastav čeških Teplica bio više nego ubedljiv – dve pobede za ukupnih 9:2.

Za narednu evropsku odiseju čekali su 19 godina.

Interesantno je takođe da će Partizan svoj meč igrati na ostrvu koje se nalazi praktično na pola puta od Beograda do Njujorka. Naime, ostrvo San Migel nalazi se u Atlantskom okeanu udaljeno 3,960 kilometara od „velike jabuke“, dok se Beograd nalazi na 3,878 kilometara od ovog arhipelaga.

Santa Klara danas

Karlos, fudbaler Santa Klare; EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Santa Klara bi sa pravom mogla da ponese naziv „legija stranaca“ , s obzirom na to da imaju tek 10 Portugalaca, a ostatak tima čini osam Brazilaca, Dva Urugvajca, kao i po jedan Veneculeanac, Ganjanin, Senegalac, Francuz, Japanac, Marokanac i Iranac.

Prva zvezda tima je desno krilo, 25-godišnji Karlos Žunior, koji je na sva četiri meča u kvalifikacijama postigao po gol. Pored njega, ekipu predvodi i Japanac Hidemasa Morita, zadužen za organizaciju napada, a ozbiljnu ulogu imaju i bivši fudbaler Gremija Linkoln, inače ofanzivni vezni, Veneculeanac sa španskim pasošem koji igra štopera, Mikel Viljanueva, kao i Francuz poreklom iz Senegala Hamidu Keita, levo krilo.

Trener fudbalskog kluba Santa Klara Danijel Ramos; Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Kapiten tima je defanzivni vezista iz Brazila, Anderson Karvaljo.

U sezoni 2020-21, Santa Klara je samo jednom ispala iz 10 najboljih, ali su zahvaljujući odličnom finišu i tri vezane pobede došli do šeste pozicije i plasmana u kvalifikacije.

Sa klupe ih predvodi 50-godišnji Danijel Ramos, nekadašnji trener Čavesa, Navala, Famalikaoa, Maritima, Rio Avea i Boaviste.

Santa Klara je pobedom nad Olimpijom otišla najdalje u svojoj istoriji, pošto će prvi put igrati meč za plasman u neko evropsko takmičenje, pa će protiv crno-belih imati i dodatni motiv da učvrste svoje mesto u istoriji ovog tima.

Meč u Portugaliji na programu je 19. avgusta sa početkom u 22:30.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar