Foto: EPA-EFE/MANUEL FERNANDO ARAÚJO

Nedavno je Taribo Vest napunio, zvaničnih 46 godina, što je podsetilo na tvrdnje nekadašnjeg generalnog sekretara Partizana Žarka Zečevića da je on u tim 2002. stigao kao 40-godišnjak.

Dakle, trebalo bi da Vest u ovom momentu ima, budimo skromni, bar 50 godina, iako je on demantovao i tvrdio da je ugovor sa Partizanom potpisao kao 28-godišnjak.

Kako god bilo, Taribo je uradio lavovski posao za beogradski klub u njegovom prvom plasmanu u Ligi šampiona i sasvim je sigurno da mu niko od pristalica te ekipe ne bi zagledao u krštenicu posle toga.

PROČITAJTE JOŠ

Nije Nigerijac sa ekstravagantnim frizurama usamljen primer kada su u pitanju lažirane godine. Naprotiv.

Pažnju svetske javnosti je pre nekoliko godina skrenuo član omladinske selekcije Lacija Džozef Minala za koga se tvrdilo da ima 17 godina, iako je njegov fizički izgled govorio mnogo, mnogo drugačije…

Ni on nije, što bi se reklo, najgori.

Šansel Mbemba Mangulu možda jeste, šta više, verovatno da jeste jer bi svako sa jačom pričom od njega bio zaista kandidat za nekakvu još neustanovljenu nagradu.

„Ja sam rođen 1990. godine“, rekao je Mbemba u aprilu 2012. godine, iste one godine u kojoj je potpisao profesionalni ugovor sa belgijskim Anderlehtom.

Ali… Kao fudbaler rođen 1994. godine.

Foto: EPA/JULIEN WARNAND

 

„Ne razumem… Menadžer Fabio Baljo mi je rekao da se vratim u Afriku i da dođem malo kasnije. Iz Anderlehta su mi rekli da ću potpisati ugovor u avgustu, kao i da će šef mog matičnog kluba potpisati papir na kom će stajati da sam ja rođen 1994. godine i da ću onda moći da se vratim u Belgiju“, naveo je Mbemba.

Fabio Baljo, poznatiji pod nadimkom „fikser“ je ostao bez menadžerske dozvole po otkrivanju ovog slučaja, ali je veoma brzo uspeo da je povrati i da bude posrednik u daljim transferima Mbembe.

Ako ste mislili da je konfuzija samo oko te dve godine…

Mbembina saga je startovala u rodnom Zairu, kasnije Demokratskoj republici Kongo, gde je bio percipiran kao jedan od najtalentovanijih dečaka.

Od početka 2006. godine Mbemba je nastupao za tri kluba u rodnoj državi, a prvu registraciju je imao u ekipi La Gras, kao fudbaler rođen 1988. godine.

Ali, to nije bila dobra odluka.

Reprezentacija Konga je nameravala da se plasira na Olimpijske igre 2012. godine, a Mbemba se u klubu Etanšeite profilisao kao najbolji defanzivac i igrač koji je preko potreban nacionalnoj selekciji.

Problem? Nema problema…

Foto: EPA/GAVIN BARKER

 

Mbemba je u jednom danu postao mlađi tri godine, pa je sa zvaničnim datumom rođenja na 1991. godinu ispunio uslov za učešće u kvalifikacijama, pošto propozicije nalažu da u ekipe mogu da uđu samo igrači do 23 godine.

„Mnogo nam je bio važan, morali smo to da uradimo“, rekao je za CNN neimenovani zvaničnik Fudbalskog saveza DR Kongo.

Mbembin saigrač Majk Sestor je potvrdio da su se tih godina dešavale mnoge čudne stvari.

„Pozvali su me u reprezentaciju za kvalifikacije. Bio je potpuni haos, organizacija, put za Maroko, treninzi. Rekli su nam da će nam biti napravljeni privremeni pasoši. Svako je dobio po jedan. Na granici je kontrolorka bila besna, govorila je da nikada u životu nije videla tako nešto, ali ništa nije mogla da uradi. Bilo je komično, Savez je mogao da napiše šta hoće, da menja imena, datume rođenja, sve…“, rekao je Sestor.

Kongo nije uspeo da ode na Olimpijske igre, ali se u Mbembinom životu pojavio menadžer, već pomenuti Fabio Baljo, koji je već imao iskustva sa dovođenjem afričkih fudbalera u Anderleht.

Mbemba je prošao probu, vratio se kući i dobio novi datum rođenja, pod kojim se i danas vodi, kao fudbaler Porta, iako je još nekoliko puta govorio o tome da je na svet došao 1990. godine.

Život piše romane, funkcioneri papire, a fudbaleri istoriju sporta… Mbemba je svakako unikat kao ličnost sa četiri rođendana.

Ako ništa drugo, po potrebi može da ih menja, nije to sam tražio, tako mu se desilo, ali je sasvim sigurno da ne žali za pređenim putem o kome sanja verovatno svako afričko dete koje bosonogo pojuri za loptom na nekoj poljani najsiromašnijeg svetskog kontinenta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram