Foto: EPA-EFE/TONI ALBIR

Zimski prelazni rok nije doneo ništa epohalno kada su u pitanju transferi koji se okarakterišu kao bombastični. Zato nas na leto čeka ozbiljna trka za potpise slobodnih igrača.

PROČITAJTE JOŠ

U top 10 transfera zime, čak četiri transakcije čine pozajmice, a bilo je zanimljivo i kada su srpski fudbaleri u pitanju, pre svega u slučaju Luke Jovića i Duška Tošića.

Na globalnom nivou, naredno leto će biti više nego zanimljivo, a mnogi imaju priliku da dobro prođu i bez obeštećenja, izdvajajući novac samo za platu igračima.

Poređenja radi, klubovi iz liga petica su prošlog leta potrošili 43 posto manje novca na transfere nego 2019. godine, što je potvrda kako je koronavirus uticao na tržište.

Ukoliko ne dođe u međuvremenu do produžetka pojedinih ugovora, listu najinteresantnijih činiće Lionel Mesi, David Alaba, Đanluiđi Donaruma, Serhio Aguero, Serhio Ramos, Memfis Depaj, Julijan Draksler.

LIONEL MESI

Foto: EPA-EFE/Andreu Dalmau

Barselona je na nogama u poslednjih nedelju dana zbog priče koja je procurila u javnost, da je Mesi 555 miliona evra zaradio od 2017. u klubu.

Ogradio se klub od toga, najavljene su tužbe, a Mundo Deportivo je zaslužan što je ova priča dospela u javnost.

Ipak, već dugo sanja Pep Gvardiola ujedinjenje sa Mesijem, koji ima 34 godine i pred njim je velika odluka, sigurno je da sada može da bira.

I ranije je bilo reči da Mesi želi da napusti Barselonu, do toga nije došlo, ali bi situacija mogla da se promeni na leto.

Mesi je u karijeri već dovoljno zaradio, ne bi čudilo čak ni da se vrati u svoj Njuels Old Bojs da završi karijeru, ali je pitanje da li će napraviti još jedan stepenik između toga.

DAVID ALABA

Foto: EPA-EFE/ALEXANDER HASSENSTEIN

U Bajernu je Alaba još od 2008. godine, ali su stvari počele da se menjaju u skorijoj prošlosti. Čak je i bivši predsednik kluba Uli Henes napao njegovog agenta, čuvenog Pinija Zahavija, nazvavši ga piranom koja grabi novac.

Razlog je revolt zbog toka pregovora oko produžetka saradnje, jer je Alaba tražio 25 miliona evra godišnje.

Klub je bio spreman da izdvoji 11 miliona evra, a Alaba ima 28 godina i još može dobro da naplati svoje usluge i u nekom drugom klubu.

Bilo je reči da je već dogovorio prelazak u Real, ali još nije najjasnije gde će nastaviti karijeru, u opciji je Engleska, odnosno Čelsi. I Barselona je „bacila udicu“, pošto je poznato da je predsednički kandidat Đoan Laporta blizak Zahaviju.

ĐANLUIĐI DONARUMA

Đanluiđi Donaruma; Foto: EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Momak kome je Siniša Mihajlović svojevremeno dao šansu kao golobradom klincu, sada ima 21 godinu, ali je već potpuno afirmisani golman Milana.

Poznato je da ga zastupa Mino Rajola, a kada je on u pitanju, sve je jasno – očekujte i neočekivano.

Lukavi agent već dugo se poigrava i dribla sa upravom Milana, svestan je da klub mora da reši pitanje golmana kao najosetljivije pozicije u trenutku kada se Milan vratio u trku za šampionsku titulu.

Donaruma trenutno dobija šest miliona evra godišnje, Milan nudi 7,5 uz bonuse, a Rajola traži 10 miliona. Sve to prate i drugi klubovi…

SERHIO AGUERO

Foto: EPA-EFE/Martin Rickett

Skoro deceniju je Aguero proveo u Mančester sitiju, prešao je u klub iz madridskog Atletika 2011, iza sebe ima 256 golova na 378 mečeva.

Ozbiljno nasleđe, ali Aguero polako ulazi u smiraj karijere, ima 32 godine i deluje da Siti ne želi previše da se dodatno obavezuje.

Svojevremeno je Aguero rekao da želi da se vrati u Independijente kada mu ugovor sa Sitijem istekne, pa je i to opcija na kraju sezone, iako je veća verovatnoća da neki evropski klub ponudi dobar ugovor.

Pričalo se čak da se će Barsa aktivirati za momka koji ima pet premijerligaških titula.

SERHIO RAMOS

EPA-EFE/JuanJo Martin

Jedna era u Realu je odavno završena, sve je počelo da se urušava odlaskom Kristijana Ronalda, nije madridski gigant ni blizu više onog tima koji je vezao tri evropske titule.

I Ajaks je sa Dušanom Tadićem svojevremeno rasturio kraljevski klub u Ligi šampiona, a sada bi sidro mogao da digne i Serhio Ramos.

Igračke godine su pozne (34), a Ramos bi mogao da ode poput Raula i nekih drugih legendi koje nisu završile karijeru u Madridu.

Mančester junajted je prvi klub koji je istakao kandidaturu za dolazak Španca.

MEMFIS DEPAJ

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

PSŽ i Barselona su u igri za sada, jer je Depaj u dresu Liona postao ponovo zanimljiv velikanima.

Memfis je trenutno procenjen na 45 miliona, doživeo preporod u francuskom fudbalu, u koji je došao 2017. godine.

Nije se proslavio u Mančester junajtedu, u dve sezone je na 33 meča imao dva gola, kritičarima je usta zapušio partijama u Lionu.

Afirmisao se i u reprezentaciji Holandije, a Lionu su ruke vezane za profit jer ugovor ističe 30. juna.

JULIJAN DRAKSLER

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Megalomanija PSŽ-a ogleda se i u dovođenju Julijana Drakslera u klub.

Nagomilan je ofanzivno tim, usput su i povrede kumovale padu ovog momka, koji je svojevremeno bio jedan od najboljih mladih igrača sveta.

Došao je iz Volfsburga 2017. godine za 42 miliona, povezivali su ga sa Lidsom i Hertom na leto, ali do dogovora nije došlo.

U poslednje vreme, spominjalo se da je Arsenal favorit da ga dovede.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar