Foto ilustracija: Printscreen Youtube

Zimski prelazni rok očekivano nije bio buran, jer klubovi sada ne mogu da se isprse i samo mogu da šire glasine najavama bombastičnih pojačanja.

U situaciji kad jedna Barselona grca u dugovima i ne zna kako će se da izvuče jer milijarda ipak nije malo novca, jasno je da para na tržištu kao prethodnih godina nije bilo.

PROČITAJTE JOŠ:

Zato nije bilo ni preteranog rasipanja kada je reč o transferima u Evropi, kako za strane igrače, tako i za one naše – Srbe.

Klubovi su gledali uglavnom da dobiju neke varijante pozajmica uz mogućnost otkupa, a neke od najvećih „zvezda“ prelaznog roka su od srpskih igrača bili Luka Jović i Filip Stevanović.

Cene su, shodno krizi zbog koronavirusa drastično pale i sada se više ne traži po 100 miliona evra za svakog iole pristojnog igrača.

Mnogi klubovi zato sada upinju svoje skaute da traže što bolje mlade fudbalere, trudeći se da svoj tim grade, donekle i ako im se posreći, pa taj klinac zaista bude iskristalisan kao biser.

Tako je bogati Mančester siti došao do Filipa Stevanovića. Dečko koji još nije ni napunio 18 godina, a već je dobio šansu u prvom timu Partizana privukao je pažnju „građana“ i shodno tome, dogovorili su njegov prelazak koji je prvog januara i formalno rešen.

On je za osam i po miliona evra prešao u mančesterske plave, mada je ostao u timu Partizana na pozajmici do leta.

Partizan ozvaničio transfer Filipa Stevanovića u Mančester siti
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Luka Jović je definitivno bio zvezda prelaznog roka u tom smislu što je svoju sreću posle neuspeha u Real Madridu počeo da traži u Ajntrahtu.

Iako je došao kao pozajmljen igrač, Ajntraht je za Jovićeve usluge Realu morao da plati milion evra do kraja sezone. Luka se već na debiju odužio za poverenje sa dva gola Šalkeu, a onda je dao još jedan Arminiji iz Bilefelda.

Njegova vrednost je sa 60 miliona evra, spala na 20, zbog pandemije i slabe minutaže i učinka za godinu i po dana u Realu, ali je Jović jesenas u dresu reprezentacije i sada u Nemačkoj pokazao zbog čega i dalje zaslužuje šansu na najvećoj sceni.

Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Ako ga Madriđani ne prodaju, imaće još šanse da se dokaže u taboru „blankosa“ jer je za njih ugovorom vezan do 2025.

Jedan od najzvučnijih prelazaka i verovatno najveće iznenađenje je odlazak Nemanje Radonjića u Hertu iz Berlina.

Nemci su, povučeni pozitivnim iskustvom sa, nekada Markom Pantelićem, a skorije njegovim imenjakom Grujićem povukli još jednog Srbina na pozajmicu za početak.

Foto: EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo

Radonjićev prelazak do kraja sezone je iznenađenje jer Nemanja igra dobro i daleko slobodnije nego kada je stigao u Olimpik iz Marseja.

Olimpik je dobio 250 hiljada evra na ime pozajmice, za igrača koji ima ugovor sa Francuzima do juna 2023. godine. Radonjić je ove sezone na 15 utakmica dao dva gola i jednom je asistirao.

Duško Tošić Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Duško Tošić je već neko vreme unazad, što pred prelazni rok, što tokom januara više puta bio najavljivan kao potencijalno pojačanje Crvene zvezde i umesto da se vrati u Ljutice Bogdana, defanzivac je pred kraj januara otišao u Kasimpašu.

Tridesetšestogodišnjak će bar do kraja sezone biti u Turskoj, a Tošić je donekle otkrio šta je bilo kočnica na putu za crveno-belima.

„Posle razgovora sa Terzićem i Mrkelom odbio sam dve veoma povoljne ponude iz Turske. Nije bitno koji su klubovi, ali nisu to ni velike tajne za medije. Od Crvene zvezde nisam dobio nikakvu konkretnu ponudu. Ne mogu da potpišem ono što nisam dobio“, kazao je Tošić pre dve nedelje.

Da podsetimo, on je u Zvezdi prethodno bio od jula 2010. do avgusta 2012, s tim što je u međuvremenu igrao i na pozajmici u Betisu.

Treći najskuplje plaćen srpski igrač je Aleksandar Paločević. Dvadesetsedmogodišnji Gnjilanac i doskorašnji vezista Nasionala, otišao je u Seul za milion evra.

Ovaj transfer je završen 18. januara, a Korejci su momku sa Kosova i Metohije dali ugovor do decembra 2023, dakle skoro tri godine. Paločević je u Srbiji igrao za OFK Beograd, Sinđelić, Voždovac i Vojvodinu.

Nekadašnji reprezentativac Srbije je pre odlaska u Seul bio pozajmljen Pohang Stilersima (Južna Koreja) gde je dao 14 golova.

Tako je privukao pažnju Seula, koji ga je samo preusmerio ka prestonici iste zemlje.

Vankuver je za štopera Ranka Veselinovića dao 590 hiljada evra, a Srbin je samo papirološki prvog januara prešao iz Vojvodine.

On je otišao u Sjedinjene Države još prošle godine, samo što je tada 21-godišnjak napustio Srbiju kao pozajmljen igrač.

Tamo je polaznik Vošine škole uspeo da se nametne i da dokaže da mu MLS liga „leži“. U Vankuver Vajtkepsima je dobio ugovor do decembra 2023. godine.

Od srspkih igrača tu su još i Vladimir Silađi i Đorđe Denić među onima za čiji su angažman klubovi plaćali neki novac.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Denića je Apolon iz Limasola platio 100 hiljada evra Rozenborgu i dao mu je ugovor do maja 2023. godine, dok je Silađi napustio TSC iz Bačke Topole i za 150 hiljada evra otišao stopama Paločevića u daleku Koreju.

Tamo se uhlebio u ekipi Gangvona koji se takmiči u prvoj ligi Južne Koreje. Uslovi saradnje sa njim za sada su ostali neotkriveni.

Novi klub je u „pet do 12“ pronašao i Nikola Ninković. Momak koji je raskinuo ugovor sa Askolijem prešao je u Brešu. Dvadesetšestogodišnjak će probati da pomogne u begu iz opasne zone.

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL CONDITIONS – ATTENTION:

Breša je trenutno u Seriji B, samo tri boda iznad „crte“ ispadanja. Nikola je počeo karijeru u Partizanu, posle čega je bio u Đenoi, Kjevu i Empoliju.

Ne treba ovde zaboraviti ni Nevena Subotića. Nekadašnja zvezda i uzdanica odbrane Borusije iz Dortmunda postao je najveće pojačanje u istoriji austrijskog Altaha. Došao je kao slobodan igrač do kraja sezone i poručio „ovo je pravi klub za mene“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar