Top 10 transfera zime: Kriza uzdrmala fudbal, Ale najskuplji

Fudbal 02. feb. 202119:05
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI CONDITIONS - ATTENTION: The DFL

U top 10 zimskih transfera, čak četiri prelaska su pozajmica, što potvrđuje da niko nije želeo previše da se troši tokom ovog perioda.

PROČITAJTE JOŠ

U top pet prelazaka prema proceni vrednosti igrača, tri transakcije su pozajmice – tako je Martin Edegor kao najcenjeniji igrač od 40 miliona evra prešao iz Reala u Arsenal, a dva miliona evra je plaćena suma za pozajmicu.

Sledi Sebastijan Ale kao novi napadač Ajaksa, kog procenjuju na 30 miliona, ali su „kopljanici“ za njega izdvojili 22.5 miliona evra, što se slilo u kasu Vest Hema.

Musa Dembele je na trećem mestu i njegova pozajmica iz Liona Atletiku plaćena je milion i po evra, a na četvrtom mestu našao se Dominik Soboslaj, čiji je dolazak u Red Bul Lajpcig bio težak 20 miliona evra.

Talentovani Mađar je imao priliku da bira između Reala, Bajerna, Arsenala, PSŽ-a ili Milana, ali je rešio da kao igrač Red Bul Salcburga prihvati ponudu Lajpciga, koji drži ista kompanija, a koji se pokazao kao odlična odskočna daska za mlade fudbalere koji nisu prerano stavili potpis na ugovor sa velikanima evropskog fudbala.

Na petom mestu je Ozan Kabak, 25 miliona evra je procena njegove vrednosti, a u Liverpul je stigao za 1.1 milion evra u okviru pozajmice iz Šalkea.

Verovatno Kabak ne bi ni video Liverpul da klub nije na takvom udaru kadrovskih problema ili povreda, ali je dobio istorijsku priliku da se pokaže u engleskom velikanu, koji je osvojio titulu posle 30 godina čekanja. Izazov više biće odbraniti je u aktuelnoj kriznoj situaciji.

U Engleskoj, Vest Hem se isprsio za Saida Behramu, 23.1 milion evra je plaćen momak sa alžirskim i francuskim pasošem koji se pokazao prvo kao igrač Brentforda na pozajmici, a sedmo mesto zauzima Napolijev Arkadijuš Milik, novi igrač Marseja, koji je došao na pozajmicu bez novca izdvojenog za samu kratkoročnu saradnju.

Čast ostrvskih velikana brani još Mančester junajted, Amad Dijalo stigao je za 21 milion evra iz Atalante, što je cena koja je premašila njegovu procenjenu vrednost na Transfermarktu, od 15 miliona evra.

I Amad Dijalo spada u igrače sa dva pasoša, Italije i Obale Slonovače, a sledeći na listi je Krepin Dijata, Brižov Senegalac od 20 miliona koji je došao u Monako.

Deseti je Morgan Sanson, novi vezista Aston Vile, za kog su Englezi dali 15.8 miliona evra Marseju 26. januara.

Luka Jović na ovoj listi zauzima tek 12. mesto jer mu je cena pala na 20 miliona evra, a Ajntraht je dao milion evra za pozajmicu. Kako je krenuo Jović, cena će se brzo vratiti na nivo one koja ga je odvela u Real, u kom već žale zbog toga što je olako pušten i uviđaju polako da nije ni dobijao pravu šansu i uvažavanje saigrača na terenu.

Što se Srba tiče, iako je odavno ugovoren transfer i poznata priča da Filip Stevanović ide u Mančester siti, taj transfer dogovoren je za ovu zimu i naš mladi talenat zauzima 18. mesto na listi igrača za koje je plaćeno visoko obeštećenje, zbog osam i po miliona evra.

Top 10 zimskih transfera prema procenjenoj vrednosti igrača

1. Martin Edegor, procenjen na 40 miliona evra, prešao u Arsenal na pozajmicu (plaćena pozajmica, 2 miliona)

2. Sebastijan Ale, procenjen na 30 miliona evra, prešao u Ajaks za 22.5 miliona evra

3. Musa Dembele, procenjen na 30 miliona evra, prešao u Atletiko na pozajmicu plaćenu 1,5 miliona

4. Dominik Soboslai, procenjen na 25 miliona evra, prešao u Red Bul Lajpcig za 20 miliona evra

5. Ozan Kabak, procenjen na 25 miliona evra, prešao u Liverpul na pozajmicu uz plaćanje od 1.1 milion evra

6. Said Benrama, procenjen na 22 miliona evra, transfer u Vest Hem plaćen 23.1 miliona evra

7. Arkadijuš Milik, procenjen na 22 miliona evra, pozajmljen Marseju bez dodatnog plaćanja

8. Amad Dijalo, procenjen na 15 miliona evra, prodat Mančester junajtedu za 21 milion evra

9. Krepin Dijata, procenjen na 18 miliona evra, prodat Monaku za 20 miliona evra

10. Morgan Sanson, procenjen na 20 miliona evra, prodat Aston Vili za 15.8 miliona evra

Komentari

Vaš komentar