Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Roman Abramovič ne voli da vidi Čelsi u podređenoj poziciji. Vlasnik “plavaca” iako već odavno nije viđen u Londonu, zbog problema sa vizom i pasošem, vuče poteze iz senke. Ovo leto je dolaz da se sprema još jedna “Čelsi revolucija”.

Četvrto mesto, 33 boda manje od šampiona Liverpula, jednostavno za Abramoviča nisu prihvatljiva opcija. Kao ni sezona bez trofeja.

PROČITAJTE JOŠ:

Otuda smo svedoci da je klub sa „Stamford bridža“ veoma agresivno ušao u letnju transfer pijacu i već pokupovao dobar broj igrača, koji će, kako veruju u Londonu pomoći da Čelsi ponovo bude u igri za titulu u Premijer ligi, ali i pehar Lige šampiona.

Zato će naredna sezona biti veliki test snage „plavaca“, ali i dodatni pritisak za mladog menadžera Frenka Lamparda koji je u protekloj sezoni pokazao u kom smeru planira da ide igra tima.

I čini se da mu Abramovič bezrezervno veruje.

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

BRZI TRANSFERI I MOĆNA MARINA

Brzina i reakcija Čelsija ovog leta, kada je reč o kupovini igrača, iznenadili su mnoge u svetu fudbala, ali ne i one koji znaju kako posluje klub iz Londona.

Klub je odavno atraktivna opcija za mnoge igrače, koji uz to, dobijaju priliku da žive u Londonu, u centru zbivanja na Ostrvu.

PROČITAJTE JOŠ: Recite ko vas kinji ili ćete biti „princeze na zrnu graška“

Marina Granovskaja, direktorka i prvi operativac, žena od najvećeg poverenja od strane Romana Abramoviča, vuče sve konce.

Čelsi je, kao što je poznato, imao embargo od strane FIFA na transfere u dva prelazna roka, ali sada je sve to iza njih.

Očigledno je da je ušteđen novac za kupovinu igrača, da postoji još rezerve u budžetu za kupovinu novih i da klub što pre želi da završi sav posao.

Otuda je klub sa „Stamford bridža“ već potrošio 143,2 miliona evra, ali posao nije završen.

Koliko je Čelsi aktivan i efikasan kada je reč o transfer politici najbolje se može videti na primeru Mančester junajteda, kluba koji je bio ispred njih na tabeli u Premijer ligi, ali koji nije ostvario još nijednu kupovinu ovog leta, ako je uopšte i ostvari.

Razlika u ambicijama vlasnika ili nešto drugo? Biće da je ipak do dve uprave kluba i njihovog rukovođenja. Jedna, američka, pokazuje koliko je traljava i nesposobna, dok druga, sa ruskim pogonom, odlučnu kreće u bitke za kvalitetne igrače koji nema previše na tržištu.

Foto: EPA-EFE/ALEXANDER HASSENSTEIN

OD VERNERA DO SILVE

Tako je Čelsi zaključno sa današnjim danom, već obezbedio pet jakih akvizicija, ali očigledno je bilo prioritet „zakrpiti“ odbranu.

Počelo se ipak od napred – Timo Verner, golgeter Lajpciga, jedna od najatraktivnijih opcija na letnjem tržištu, nije mnogo čekao – još u junu je završio sve oko prelaska u London, davno pre početka prelaznog roka.

I to nešto govori o tome kako u Čelsiju shvataju posao oko transfera – ne dozvoljavaju, poput Mančester junajteda, da se sve pretvori u bljutave letnje sage, koja su obično bacanje prašine u oči navijača da se nešto radi po pitanju transfera.

Kratko, brzo, efikasno, dobro pripremljeno. Recept „plavaca“. Za Vernera 53 miliona evra, potom Hakima Zijeha iz Ajaksa 40. I to je obavljeno ekspresno i nadasve efikasno, davno pre nego što su se ostali klubovi probudili.

Usledilo je da se radi na drugim pozicijama u timu. Posle špica i desnog krila, došao je red na odbranu.

Ben Čilvel, reprezentativac Engleske, prešao je iz redova Lestera za 50,2 miliona evra. Još jedan odličan potez uprave „plavaca“, koja je tako rešila pitanje igrača koji igra uz levu aut liniju.

Začinili su sve dovođenjem dva igrača – bez obeštećenja! I to štopera, Malanga Sara iz Nice, te iskusnog Tijaga Silve iz Pari Sen Žermena. Tako je klimava odbrana sa Antonijom Ridigerom, Kurtom Zumom i Andreasom Kristensenom, dobila konkurenciju, a Lampard veći broj opcija, gde će iskusni Silva biti veliki plus.

Foto: EPA-EFE/ANNEGRET HILSE

NOVE METE

I Čelsi se, kako stvari stoje, tu ne zaustavlja. Sva je prilika da će njihovi izdaci na transfere ovog leta dobro preći brojku od 200 miliona evra.

Ofanzivni vezista Bajera iz Leverkuzena, Kai Haverc, odavno je na meti kluba i sva je prilika, naredno bitno pojačanje.

Ipak, posao ne ide lako jer „farmaceuti“ insistiraju na obeštećenju od 90 miliona evra, iako je igrač voljan da udruži snage sa Timom Vernerom na „Stamford bridžu“.

Drugi igrač koji se dovodi u vezu sa dolaskom u Čelsi je Deklan Rajs iz kompijskog Vest Hema, ali tu će Abramovič i ostali iz uprave kluba morati duboko da kopaju, da bi isposlovali njegov dolazak.

U pitanju je klub iz istog grada, koji neće tako jeftino da proda jednog od svojih najboljih igrača i pitanje je samo koliko Čelsi, posle svega, može da spusti cenu.

Jer, ne zaboravite, Lampard želi i novog golmana, konkurenciju za prilično klimavog ove sezone Španca Kepu Arisabalagu.

Jan Oblak iz Atletika, Eduar Mendi (Ren), Maik Mainjan (Lil) i poslednji u nizu, Đanluiđi Donaruma iz Milana. Svi se dovode u vezu sa „plavcima“, pitanje je ko je najbliži seobi u London. Jer, Kepa će svakako dobiti novog kolegu.

Foto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

PRITISAK NA LAMPARDA

Sve to govori samo jedno – Čelsi ima velike ambicije u narednoj sezoni.

Roman Abramovič, ogigledno, ne želi da posmatra kako Liverpul i Mančester siti iz sezone u sezonu biju bitku za titulu u dvoje.

Otuda se veruje da će traženi minimum u ovoj sezoni biti da Čelsi bude aktivniji u borbi za titulu, ako nošta drugo, da drastično smanji tu razliku ua klubovima sa severozapada Engleske.

To će biti poseban pritisak za Lamparda, koji je oduvek imao dobre odnose sa vlasnikom Čelsija. Osim što će morati da za kratko vreme u tim uklopi veći broj novih igrača, od njega će se tražiti i brz uspeh, rezultati.

Abramovič je, barem u prošlosti, pokazao da nema mnogo strpljenja sa menadžerima. I Lampard to dobro zna, bez obzira na poverenje koje mu je ukazano.

Za sve te milione, koji su uloženi ovog leta, Lampard i njegov tim će morati da isporuče traženo.

U svakom slučaju, u Londonu se nešto dešava, pokreće. Što svakako obećava zanimljiviju sezonu u borbi za titulu od prethodne u kojoj je Liverpul bio daleko iznad svih.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare