Đani Infantino Foto: EPA-EFE/MOAHAMED MESSARA

Predsednik FIFA Đani Infantino poslao je poruku Albancima sa Kosova i Metohije.

Povod je nagrada za fudbalera godine u izboru Fudbalskog saveza tzv. Kosova, a Infantino je poslao pismo, koje je podelio i preko društvenih mreža.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovo pismo je Srbima „prst u oko“ zbog statusa teritorije koju Srbi smatraju svojom po Ustavu, a Albanci su pre 14 godina proglasili jednostranu nezavisnost.

Infantino u pismu sugeriše da podržava albansku stranu i viđenje situacije, iako Kosovo nije priznata država.

„Zaista, ova poruka je namenjena svima u svetu fudbala na Kosovu koje slavi izbor za fudbalera godine, i želim da vam čestitam i ohrabrim vas da nastavite istim smerom projekta ‘Zajedno za fudbal’. FIFA Svetsko prvenstvo je nedavno pokazalo kako fudbal ujedinjuje svet i znamo da spaja zajednice i grupe u nadi, radosti i strasti u lokalnom, regionalnom, nacionalnom i na međunarodnom nivou“, napisao je Infantino.

On je pre tri meseca posetio tzv. Kosovo i upravo je u pismu podsetio na to, ukazujući na KiM kao da je reč o priznatoj zemlji.

„U septembru sam bio oduševljen kad sam posetio vašu lepu zemlju i saznao više, ne samo o vašoj ljubavi prema fudbalu, već i o posvećenosti Kosova za razvoj fudbalske infrastrukture. Bilo da je reč o kompleksu stadiona ‘Fadilj Vokri’ ili terenima amaterskih turnira za decu u regijama po celoj zemlji, jasno je da potezi Fudbalskog saveza Kosova dele viziju FIFA, da svaki talenat treba da dobije šansu da zablista u fudbalu. Bilo je zadovoljstvo i privilegija što sam se sreo i sa Vjosom Osmani, da bih čuo njenu posvećenost, kao predednice Kosova, koja takođe podržava naše ciljeve“, navodi dalje Infantino.

Foto: Printscreen Instagram / gianni infantino

Dodaje i da će uvek raditi „ruku podruku sa Fudbalskim savezom Kosova“ da bi razvijao „FIFA FORWARD“ program, a svetska kuća fudbala će, prema njegovim rečima, „obezbeđivati finansijsku podršku i deliti znanje na važnim razvojnim projektima“.

Ističe da su takmičenja veliki motori napretka, čestita klubu koji je zaigrao u grupnoj fazi Lige konferencija, a posebno je zadovoljan zbog osam novih terena za igru.

„Želim vam svima lepo slavlje na ceremoniji ‘Fudbaler godine’ i srećnu i uspešnu 2023. koja predstoji“, zaključio je Infantino.

BONUS VIDEO: Lusail i finale Mundijala za pamćenje u nezavršenom gradu u kom se rashlađuju ulice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar