Alan McLoughlin
Alan McLoughlin Foto:JOHN MOTTERN / AFP / Profimedia

Alan Meklaflin, legendarni fudbaler kog je volela čitava Velika Britanija, preminuo je u svojoj 55. godini.

Meklaflin je karijeru započeo u mlađim kategorijama Mančester junajteda nakon što je 1983. godine napustio školu, sa „crvenim đavolima“ je dve godine kasnije potpisao i prvi profesionalni ugovor, ali niej zabeležio nijedan nastup za prvi tim.

PROČITAJTE JOŠ...

Nakon 40 utakmica za rezerve, Meklaflin je dobio otkaz 1986,  ali je u avgustu iste godine dobio poziv Svindon Tauna. No, u prvoj sezoni je činilo da ni u Svindonu neće dobiti ozbiljniju šansu jer se nije uklapao u stil tadašnjeg menadžera Lua Makarija, koji je nametnuo stil dugih lopti, pa je za kreativnog vezistu poput Meklaflina to bio znak da je bolje da ode negde gde će igrati. Nakon Torkvej junajteda i četiri gola na 24 meča usleido je povratak u Svindon gde je na mesto trenera stigao Osvaldo Ardiles.

Dobijeno poverenje je uzvratio sa 16 golova, a u istoriju engleskog fudbala se upisao golom na Vembliju protiv Sanderlenda kojim je svom timu doneo mesto u tadašnjoj Prvoj diviziji.

Ipak, umesto nastupa u elitnom rangu takmičenja Svindon je izbačen zbog nelegalnih isplata igračima u Treću ligu, pa je usledio rastanak. Meklaflin je prodat Sautemptonu za jedan milion funti, što je bio tadašnji rekord kluba, ali nije igrao podjednako dobro kao u Svindonu, pa je pozajmljen prvo Aston Vili, a potom i Portsmutu.

U ovom klubu su bili impresionirani, a Meklolin počeo da utvrđuje status legende fudbala na Ostrvu. Sa ovom ekipom je došao do polufinala FA Kupa 1992. godine, gde su poraženi od Liverpula nakon penala, dok je u sezoni 1992/93 malo nedostajalo da se plasiraju u Premijer ligu, ali je Vest Hem uspeo da ih pretekne u samoj završnici, nakon čega su poraženi od Lestera u plej-ofu.

Nastupao je još za Vigan i Forest Grin Roverse, pre nego što je 2003. završio karijeru.

Za reprezentaciju Irske odigrao je 42 meča, postigao dva gola, od čega je gol za 1:1 protiv Severne Irske bio ključan za odlazak Iraca na Svetsko prvenstvo 1994. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Ujedno, postao je i prvi fudbaler Portsmuta još od 1958. godine koji je nastupio na smotri najboljih reprezentacija planete.

Meklaflin je preminuo od posledica raka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar