FK Mančester siti, FK Everton
Foto: EPA-EFE/Peter Powell / POOL

Utakmicom novajlije Brentforda i Arsenala počinje nova sezona Premijer lige u Engleskoj. Po mnogo čemu, prvenstvo ispred nas bi moglo da bude jedno od najzanimljivijih koje smo gledali u poslednje vreme.

PROČITAJTE JOŠ

Titulu brani Mančester siti koji i u novu sezonu ulazi kao glavni favorit, ali deluje da bi ekipi Pepa Gvardiole glavni fokus mogao da bude toliko željeni pehar u Ligi šampiona. Prema svim prognozama i predviđanjima, samo tri tima imaju šansu da skinu Siti sa trona.

Iako smo prethodnih godina pričali o velikoj šestorci engleskog fudbala, gotovo svi stručnjaci se slažu da je ta era završena i da je knjiga spala na četiri slova. Mančester junajted, Čelsi i Liverpul biće glavni izazivači u borbi za engleski fudbalski presto.

Arsenal je već nekoliko godina u slobodnom padu i sada je pod znakom pitanja i da li mogu da izbore neki od evro kupova, dok je Totenhem tri godine nakon što je igrao finale Lige šampiona ušao u proces rekonstrukcije i daleko je od najboljih timova.

Premijer liga ekskluzivno na Sport klubu

Sve utakmice Premijer lige ćete moći gledati na kanalima Sport kluba uz brojne druge prateće sadržaje. Specijalne emisije, preglede kola i najzanimljivije detalje možete gledati samo na Sport klubu

I borba za Evropu će biti zanimljiva jer se u prethodne dve godine skratila grupa timova koji pokušavaju da se iz zlatne sredine približe vrhu koju predvodi Lester, dok će u borbi za opstanak biti novajlije uz još nekoliko ekipa koje su već neko vreme na ivici ambisa zbog brojnih unutrašnjih problema.

Srbi u Premijer ligi

U najjačoj ligi sveta ćemo gledati samo dvojicu srpskih fudbalera. Nemanja Matić će petu sezonu zaredom nositi dres Mančester junajteda, ali je za očekivati da većinu mečeva počne sa klupe. Prošle godine je odigrao 20 utakmica skupivši tek nešto više od 1.000 minuta i za to vreme je uspeo da zabeleži tek jednu asistenciju.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Luka Milivojević će započeti svoju šestu sezonu u dresu Kristal Palasa. On bi trebalo da bude starter i jedan od glavnih igrača ekipe, a iako je prošle godine krenuo kao rezerva, brzo se vratio u startnih 11 i odigrao 31 utakmicu i zabeležio po jedan gol i asistenciju.

Ispadanjem Fulama smo ostali bez Aleksandra Mitrovića, a postoji i šansa da do kraja prelaznog roka možda vidimo i Dušana Vlahovića koji je pominjan kao zamena za Kejna u Totenhemu, ako Englez napusti klub.

Foto: EPA-EFE/Tim Keeton

Četiri kluba u borbi za titulu

Mančester siti još jednu sezonu ulazi kao glavni favorit za prvo mesto i kao tim koji će se po mnogima pitati za sve. Uprkos slabijem startu iz prethodne sezone, Siti je lako došao do titule i konačno stigao do finala Lige šampiona, a sada su dodatno ojačali tim.

U najvećem transferu u istoriji kluba je doveden Džek Griliš, igrač koji bi po svemu trebalo da bude deo slagalice koji nedostaje Pepu Gvardioli da pokori Evropu, a do kraja avgusta će se očekuje da bude gotov i transfer Harija Kejna koji će posle više od decenije na mestu prvog špica zameniti legendu kluba Serhija Aguera. Ostatak tima u kojem je Katalonac pronašao pre svega hemiju u odbrani je tu, osim Erika Garsije koji je zajedno sa Aguerom otišao u Barselonu.

Pep Gvardiola trofej
Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Gvardiola je tokom karijere dokazao da je majstor za ligaška takmičenja u kojima ima više vremena da uspostavi sve svoje taktičke zamisli i otkloni greške, pa sa pravom i ove sezone njegov tim počinje prvenstvo kao izraziti favorit.

Prvi kandidat da ih skine sa trona je svakako londonski Čelsi. Posle nekoliko godina lutanja, „plavci“ su dovođenjem Tuhela i nekoliko mladih i vrhunskih igrača po svemu sudeći našli dobitnu formulu. Nemac je za manje od pola sezone pokazao da je trener kakvog je Čelsi tražio i doneo im je trofej u Ligi šampiona. Ono što treba spomenuti je i činjenica da je za kratko vreme čak tri puta pobedio Gvardiolu, a od toga dva puta u borbi za trofeje.

Uspeo je da pronađe ulogu svim igračima za kratak period i da vrhunski talenat koji ima na raspolaganju uklopi u moćnu mašineriju. Sada je imao i priliku da prođe kompletne pripreme, a dobio je i ono što mu je nedostajalo dovođenjem Romelua Lukakua pred sam start sezone. Čelsi je tim koji uz Siti ima najdublji roster i sad ostaje da se vidi kako će to izgledati u maratonskoj trci zvanoj Premijer liga.

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Mančester junajted je rešio da solidnu prošlu sezonu i napravljenu osnovu nadogradi sa dva velika transfera. Doveden je Džejdon Sančo, jedan od najboljih mladih igrača sveta i Rafael Varan koji bi sa Megvajerom trebalo da kompletira jedan od najboljih štoperskih tandema u ligi. Njih dvojica bi tebalo da popune rupe i lansiraju Mančester u borbu za titulu, iako i dalje mnogi sumnjaju da je Ole Gunar Solskjer na klupi sposoban da ovaj tim odvede do kraja.

Za razliku od pomenute trojke, Liverpul nije bio ni blizu toliko aktivan na tržištu i doveden je samo Ibrahima Konate na mesto toliko problematičnog drugog štopera, dok je posle godina uspeha klub napustio Žoržinjo Vajnaldum. Međutim, ono što je za četu Jirgena Klopa mnogo značajnije jeste činjenica da se oporavio Virdžil van Dajk i da bi ekipa trebalo da uđe zdrava u novu sezonu što je bio najveći problem prethodne godine.

Foto: Tanjug/AP Photo/Laszlo Balogh

Malo je sve zabrinula povreda nezamenljivog levog beka Endija Robertsona, ali po poslednjim informacijama ne bi trebalo da odsustvuje na duže staze. Glavni aduti kluba sa „Enfilda“ će biti i ovoga puta biti napadački trio Salah-Mane-Firmino uz sjajnog Dioga Žotu koji iza sebe ima najbolji period u karijeri.

Najveći transferi u Premijer ligi prema podacima Transfermarkta

1. Džek Griliš iz Aston Vile u Mančester siti za 117,5 miliona evra

2. Romelu Lukaku iz Intera u Čelsi za 115 miliona evra

3. Džejdon Sančo iz Borusije Dortmund u Mančester junajted za 85 miliona evra

4. Ben Vajt iz Brajtona u Arsenal za 58,5 miliona evra

5. Ibrahima Konate iz Lajpciga u Liverpul za 40 miliona evra

Borba za Evropu

Gotovo je izvesno već na startu da su karte za četiri mesta u Ligi šampiona podeljene, ali ništa manje neće biti zanimljivo ni u borbi za preostala evropska mesta. Arsenal i Totenhem će predvoditi grupu timova, ali zbog brojnih problema i promena im neće biti nimalo lako.

Totenhem se nalazi na kraju jedne ere u kojoj su bili blizu velikih uspeha, ali su ostajali kratkih rukava. Očekuje se odlazak prve zvezde Harija Kejna. Stigli su Brajan Gil iz Sevilje i Romero iz Atalante kao zamena za veterana Aldervirelda koji će karijeru završiti na Bliskom istoku. Najveća promena se dogodila na klupi dolaskom Nunja Espirita Santa koji je pravio odlične rezultate sa Vulverhemptonom.

Arsenal će pokušati da se posle godina lutanja stabilizuje, ali se čini da su i dalje daleko od toga. Potrošen je rekordan novac na dovođenje štopera Bena Vajta, a u klub je stigao i talentovani vezista Albert Lokonga iz Anderlehta. Ekipu su napustili „čupavci“ Gendozi i iskusni David Luiz.

Top pet favorita za titulu prema kladionicama

1. Mančester siti 1.5

2. Čelsi 6

3. Liverpul 6

4. Mančester junajted 10

5. Totenhem Hotspur 40

Konce će pre svega pokušati da im pomrse Lester, Everton i Vest Hem.

„Lisice“ su već nekoliko sezona, još od osvajanja titule, tim koji se šunja oko premijerligaške elite i prošle godine su u foto-finišu ostali bez mesta u Ligi šampiona. Najveće pojačanje je napadač Patson Daka koji je stigao iz Salcburga, a dovedeni su i Bubakari Sumare posle sjajne sezone u Lilu kao i Rajan Bertran iz Fulama. Ekipa je ostala bez legendarnih štopera Vesa Morgana koji se penzionisao i Kristijana Fuksa koji je otišao u SAD, ali su njuh dvojica i prethodne sezone više bili na klupi i tribinama nego na terenu.

Foto: EPA-EFE/Catherine Ivill

Everton će u novu sezonu ući sa Rafom Benitezom na klupi koji ima zadatak da nastavi ono što je započeo Karlo Anćeloti. Iako se ekipa pojačala dolaskom Demare Greja i Androsa Tauzenda, glavno pitanje je vezano za ostanak Hamesa Rodrigeza za kojeg se spekuliše da bi mogao da napusti „Gudison“.

Vest Hem nije previše menjao i ono malo transfera u oba pravca su više kozmetičke promene, pa bi kontinuitet trebalo da bude glavni adut ekipe Dejvida Mojesa i tu će tražiti šansu u borbi za visok plasman.

Foto: EPA-EFE/Julian Finney/NMC/

Borba za opstanak

Norič i Votford su uspeli ekspresno da se vrate u elitno društvo, ali im neće biti lako da opstanu u žestokoj konkurenciji, dok će uz njih glavni kandidat za ispadanje biti Brentford koji spada među najzanimljivije ekipe u čitavoj ligi.

Norič je bio prilično aktivan na tržištu i nakon velike zarade od prodaje Buendije Aston Vili za skoro 40 miliona evra, uspeli su da dovedu dva odlična krila Kristosa Colisa iz PAOK-a i Miliota Rašicu iz Verdera.

Votford je iz Nanta doveo Imrana Louzu na mesto glavnog organizatora, a u borbi za opstanak bi trebalo da im pomogne iskusni napadač Džošua King.

Top pet kandidata za ispadanje

1. Norič

2. Vatford

3. Brentford

4. Kristal Palas

5. Barnli

Pored tri nove ekipe u Premijer ligi, u borbi za opstanak bi prema nekim prognozama mogli da gledamo i Njukasli Barnli.

Svrake se već godinama muče zbog problema sa vlasničkom strukturom, a ovog leta im je najveće pojačanje Kristijan Acu, levo krilo iz Gane.

Barnli je sa druge strane preživljavao igrajući tvrd fudbal i na magiju Šona Dajša na klupi, ali bi ove sezone nedostatak kvaliteta mogao da dođe na naplatu.

Po prognozama kladionica, veliku borbu za opstanak će voditi i Kristal Palas našeg Luke Milivojevića koji je ostao bez veterana Tauzenda, Sakoa i Van Anholta, dok je od pojačanja doveden mladi štoper Čelsija Gueahi koji iza sebe i nema mnogo minuta ozbiljnog fudbala i Joakim Andersen iz Liona i Mihael Olise iz Redinga.

Foto: EPA-EFE/Andy Rain

Ostali klubovi bi trebalo da završe negde u sredini bez mnogo šansi da idu u sam vrh, a sa druge strane ne bi trebalo da imaju problem u borbi za opstanak.

I ove godine bi Lids trebalo da bude jedan od najzabavnijih timova za gledanje na čijim mečevima bi mogli da vidimo najviše golova jer je i zvanično produžen ugovor sa Marselom Bijelsom na klupi.

Sezonu otvaraju Brentford i Arsenal u petak od 21.00, a prvo kolo zatvaraju derbijem Totenhem i Mančester siti u nedelju od 17.30.

Premijer liga, 1. kolo

Petak

21.00 Brentford – Arsenal

Subota

13.30 Mančester junajted – Lids

16.00 Barnli – Brajton

16.00 Čelsi – Kristal Palas

16.00 Everton – Sautempton

16.00 Lester – Vulvs

16.00 Votford – Aston Vila

18.30 Norič – Liverpul

Nedelja

15.00 Njukasl – Vest Hem

17.30 Totenhem – Mančester siti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar