Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Računica je jasna i vrlo jednostavna - fudbaleri Srbije u Lisabonu moraji da pobede Portugal (nedelja, 20.45) kako bi se plasirali na Mundijal u Kataru 2022.

Remijem Republike Irske i Portugala (0:0), stavljene su tačke na sve kalkulacije oko plasmana na Svetsko prvenstvo. U Dablinu su razvejane sve nade da bi remi mogao da bude dovoljan fudbalerima Srbije za direktan plasman, pa će na stadionu Luž u Lisabonu morati da zablistaju ili da krenu trnovitim putem baraža ka Kataru.

I to je u ovom trenutku možda i najbolja stvar koja je ovom timu mogla da se desi.

PROČITAJTE JOŠ

Od kako je započeo svoj selektorski mandat, Dragan Stojković Piksi insistira na napadačkom fudbalu i igranju na gol više, što se videlo i kroz rezultate u kvalifikacijama.

Srbija je od početka kvalifikacija samo jednom uspela da sačuva mrežu, a problemi u odbrani su se javljali iz meča u meč i svaki put kada bi se ekipa povukla da brani rezultat, našla bi se u velikom problemu. Meč sa Republikom Irskom je bio najbolja demonstracija da ovaj tim jednostavno nema kapacitet da se odbrani, a ako u jednačinu stavimo činjenicu da je rival u meču godine ekipa koja je najjača upravo u napadu, onda bi potencijalna igra na bod i branjenje sopstvenog gola bio recept za katastrofu.

Sa druge strane, ovaj tim je pokazao da ne postoji rival kome ne može da postigne gol. Čak i kada igra nije previše tečna i kada lopta ne ide kako bi želeli, individualni kvalitet i vrhunska forma napadača je dovoljna da se napravi razlika.

Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović igraju fudbal života i na redovnoj bazi terorišu protivničke odbrane.

Gledajte Srbiju uz SBB i EON pakete

Utakmice Srbije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. godine mogu da gledaju svi SBB korisnici, na EON, TotalTV i D3 platformama, a mogu da se prate i ako niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže. Dakle, preko bilo kog interneta (Promo)

Mitrović je ove godine briljirao i u dresu reprezentacije i u Fulamu, i svojim golovima je ispisivao istoriju. Raznovrsnost kojom trese mreže i činjenica da mu je potpuno svejedno da li šutira levom, desnom nogom ili glavom, deluje zastrašujuće za rivale.

Vlahović je nastavio tamo gde je stao prethodne sezone u Fjorentini i već se etablirao kao napadač svetske klase, a njegovi golovi u dresu Srbije i preuzimanje odgovornosti kada Mitrović zatrokira, donele su novu dimenziju napadačkoj igri Piksijeve mašine. Svojim golovima je rešio mečeve sa Azerbjedžanom i Luksemburgom, a protiv Katara je potvrdio vrhunsku formu.

Kada pored dva vrhunska napadača iza njegovih leđa imaš majstore koji mogu da mu asistiraju i sami postižu golove, jasno je zašto je napad jedino opredeljenje. Dušan Tadić je mozak ovog tima, a njegova forma i sposobnost da razigrava i postiže golove i hemija koju ima sa napadačima ključ je za šanse Srbije.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Sergej Milinković-Savić igra odlično u Laciju, a sve bolje i u reprezentaciji, jer mu je Piksi pronašao pravu ulogu, što je rezultiralo golovima i asistencijama.

Konačno, tu je i Filip Kostić koji ima još jednu vrhunsku sezonu u Ajntrahtu, a njegove partije protiv najjačih rivala i mentalitet za velike utakmice mogu da budu tas na vagi koji će nas pogurati u Katar.

Zato u ovom trenutku selektor Srbije ima samo jednu opciju, a čini se da ovaj tim bolji scenario nije ni mogao da zamisli.

‘Ajmo, ‘ajde, svi u napad.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

BONUS VIDEO Srbija – Katar 4:0, svi golovi i najbolji potezi sa meča

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar