Foto: Srđan Stevanović/Starsport

"Kakav, bre, eventualni, bre?! Kakav, bre, eventualni? Mi moramo da idemo u Katar, bre!", reagovao je nedavno selektor Dragan Stojković na pitanje koje je počelo sa "eventualnim odlaskom na Mundijal".

Reprezentacija Srbije u nedelju (20.45, Nova S) igra najvažniji meč u kvalifikacionom ciklusu za Mundijal u Kataru 2022. godine.

Katar (4:0) nije bio bogzna kakav „lakmus papir“ za ono što nas čeka u nedelju, jer kombinacije koje se uigravaju za najvećeg i najtežeg mogućeg rivala u ključnom meču, i to na gostovanju ipak treba da ostanu skrivene. Nešto kao u pokeru.

PROČITAJTE JOŠ

Tako govori logika, mada je jasno da će Srbija ići na pobedu. To je jedino što je Piksi apostrofirao i što i Portugalci znaju još od oktobra.

„Kakav, bre, eventualni (odlazak na Mundijal, p.a.), bre?! Kakav, bre, eventualni, bre? Mi moramo da idemo u Katar, bre! Odlazak na Svetsko prvenstvo mi neće biti najveći trenerski uspeh, tek nas očekuje nešto veliko. Ono što smo znali jeste da će ova utakmica biti to finale. Nismo pogrešili u proceni, znali smo da će Portugal u Lisabonu biti finalna utakmica za odlazak na Mundijal. Cilj je da se ode na Mundijal i to je naša želja, kao selektor sam sebi postavio taj zadatak. Ako se ne ode nije tragedija, u sportu nema tragedije, samo nesreće. U Portugalu ćemo odigrati moderan i hrabar fudbal, to nemajte dilemu. Da li ćemo pobediti to je pitanje, ali nemam dilemu da će Srbija biti prava kao i do sada. Jedan od ciljeva je da se ode u Katar, ali nećemo se zaustaviti na tome. Mene interesuju mnogo veće stvari, ako se kvalifikujemo biće to veliki uspeh. Pucaćemo iz svih oružja u finalu, pretpostavljamo da će nam trebati pobeda, iako oni igraju sa Ircima u Dablinu, pa da sačekamo i taj rezultat. Predstavićemo Srbiju tako da svaki Srbin bude ponosan na reprezentaciju i da je isprati aplauzom“, završio je Stojković.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Drugačija opcija ne dolazi u obzir. S bodom više od rivala, Srbija je čekala svoj poslednji meč u grupi pred remi Irske i Portugala, sa kojim su „orlovi“ sada izjednačeni na vrhu.

Da Irci nisu jedan od svojih bodova dotle uzeli baš našoj reprezentaciji, sve bi možda i bilo lakše. Ovako više nema kalkulacija, „orlovi“ moraju da pobede u Lisabonu kako bi direktno otišli u Katar.

Četiri remija i tri poraza u poslednjih 14 godina, posle osamostaljenja Srbije, ne idu „orlovima“ baš u prilog, ali treba da se setiti da su i Norvešku mnogi smatrali velikim favoritom, pa su je srpski igrači nadigrali.

Otežavajuća okolnost je sada što se Darko Lazović vratio u Italiju zbog povrede, pa je pozvan Aleksa Terzić, a na desnoj strani nećemo imati tako provereno i pouzdano rešenje.

Foto: EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Nemanja Radonjić je na toj strani pravio velike probleme Portugalcima na „Marakani“, možda i zato što je podsvesno hteo da se pokaže pred svojim idolom Kristijanom Ronaldom.

Na levoj strani je skoro malo muka sa povredom imao i Filip Kostić, što ne znači da neće biti spreman za nedelju. Filip Đurićić, još jedan od „motora“ u ofanzivi na više mečeva, takođe je povređen, pa onda ostaje pitanje kako nadomestiti izostanak dva vitalna igrača, kojima se pridružio i štoper Matija Nastasić.

Gledajte Srbiju uz SBB i EON pakete

Utakmice Srbije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. godine mogu da gledaju svi SBB korisnici, na EON, TotalTV i D3 platformama, a mogu da se prate i ako niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže. Dakle, preko bilo kog interneta (PROMO)

I da li to znači da se ipak više pažnje mora posvetiti čuvanju gola, ili će „orlovi“ ići u napad po svaku cenu. Odbrana Portugala nije tako kvalitetna kao napad, ali je i kod nas slična situacija. Uzalud je što je Bernardo Silva otpao sa spiska za Irsku, kad je selektor Fernando Santoš rekao da će verovatno biti spreman za Srbiju, ali neće igrati Pepe zbog žutih kartona.

FOTO: EPA-EFE/PAULO NOVAIS

„Došao je umoran i žalio se na povredu, jer je igrao mnogo utakmica, pa nije mogao da trenira, ali se nadamo da će moći da igra protiv Srbije“, rekao je Santoš pred Irsku (0:0) i dodao da mu je ta utakmica najvažnija, mada mnogi Srbi već mesec dana razmišljaju samo o Lisabonu.

S druge strane, naši bi kao uzor mogli da pogledaju svoje drugo poluvreme u Beogradu protiv Portugalaca, kao i meč koji su Irci odigrali protiv Santoševog tima na gostovanju.

Verovatno se u miksu ta dva krije tajna kojom i Srbija u nedelju može da ugrozi Portugal, u suprotnom, tim Dragana Stojkovića možda sačeka nastavak trnovitog puta kroz baraž koji niko ne priželjkuje, jer evo tek je godina prošla od Škotske i te rane nam još uvek nisu zarasle.

BONUS VIDEO: Poništen gol Iraca protiv Portugala

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar