Foto: Tanjug/ Martin Rickett/PA via AP)

Fudbaleri Mančester sitija savladali su Pari Sen Žermen (ukupan rezultat 4:1) i izborili prvo finale Lige šampiona u klupskoj istoriji. Veliki put prevalili su "građani" za samo 23 godine.

Kao odrednicu uzimamo period od 23 godine jer su tada ispali u treću ligu Engleske.

PROČITAJTE JOŠ

Tog 3. maja je Siti savladao Stouk sa 5:2, ali mu to nije pomoglo da ostane u Čempionšipu.

Mnogi su tada plakali zbog ispadanja, a 23 godina kasnije, 4. maja, navijači su slavili ulazak u finale Lige šampiona.

Preporod kluba počeo je avgusta 2008. godine kada ga je kupio šeik Mansur, a jedna od prvih odluka bila je dovođenje Roberta Manćinija koji će u epskoj završnici Premijer lige 2011. godine doneti Sitiju prvi trofej šampiona Engleske nakon 44 godine posta.

Uloženo je više od 170 miliona evra u kamp i omladinska škola je počela ubrzano da se razvija. Benefite toga videli su i klubovi u Srbiji, pa su čak četiri mlada igrača iz naše zemlje zadužila dres „građana“, a onda slati na pozajmice.

Od tog perioda je usledila prava renesansa kluba, a glavni pečat na to je stavio Pep Gvardiola, koji je u karijeri već sada osvojio 31 trofej!

Ove sezone su u Ligi šampiona slavili na 11 od 12 mečeva (remi sa Portom), a ovim trijumfima je izjednačen rekord takmičenja.

Ipak, nije sve bilo oduvek idilično, morao je bogati šeik da uloži milijardu funti da bi klub došao do ovog nivoa.

FK Mančester siti
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

U međuvremenu je Siti postao dominantna sila pod komandom Gvardiole, pa je tri puta bio šampion Engleske pod njegovim vođstvom. Jednom je osvojena dupla kruna, u sezoni 2017/2018, kada su osvojili Liga Kup i Premijer ligu, a samo godinu dana kasnije je upisana engleska tripleta, jer su „građani“ podigli pehare i FA kup, i Komjuniti šild koji je bio četvrti trofej sezone. Po prvi put u istoriji je Siti uspeo da odbrani neki trofej!

Zanimljivo je da su izabranici Pepa Gvardiole oborili rekord i postali tek treći tim koji je dao šest golova u finalu FA kupa nakon Blekburna (1890. godina) i Burija (1903.).

PROČITAJTE JOŠ

Postalo je jasno da je Siti spreman za iskorak i u nokaut fazi Lige šampiona. Gvardiola je doveden da u vitrine donese „ušati trofej“ koji je već ranije osvojio sa Barselonom.

A onda je četvrtfinale postalo noćna mora Sitija. U prvoj sezoni u Evropi, Monako je okončao snove Sitija već u osmini finala (5:3, 1:3). Godinu dana kasnije je Liverpul (1:2, 0:3) izbacio Siti, onda i Totenhem (4:3, 0:1) nakon toga, a prošle sezone je Lion uspeo da priredi senzaciju u četvrtfinalu koje se igralo na samo jedan dobijen meč (1:3).

Ipak, Gvardiola i ekipa su učili iz poraza i polako se podizali. Tokom godina je Serhio Aguero postao najbolji strelac u istoriji Sitija, a ne postoji bolji način da se oprosti od dresa u kome je postao planetarna zvezda od osvajanja Lige šampiona (u jednom intervjuu engleskim medijima je rekao da neće otići dok to ne uradi). Siti je plasmanom u finale uveo Mančester u izabrano društvo pet gradova (u kome je i Beograd), a 29. maja bi mogao u Istanbulu da osvoji prvu titulu. Istog datuma kada je istorijski podvig napravila i Crvena zvezda 30 godina ranije.

Kupovao je Siti na veliko i kupovao skupo sa namerom da stvori klub koji je dominantan. Današnji sastav vredi milijardu evra (klub peti najvredniji na svetu), „Forbs“ ga procenjuje na oko 2,3 milijarde evra, a najviše je koštao dolazak Kevina de Brujnea, koji predstavlja mozak tima i čovek od kog polazi svaka napadača akcija.

Za njegovu slobodu je Volfsburg dobio 76 miliona evra.

Pomalo je čudno da je drugi na listi jedan defanzivac (68 miliona evra), ali je Ruben Dijas protiv PSŽ potvrdio zbog čega je Gvardiola video njega kao čoveka koji može da mu donese trofeje. Mnoge je to podsetilo na priču koju su godinama ranije ispisali Jirgen Klop, Liverpul i Virdžil van Dajk.

Foto: EPA-EFE/Carl Recine / POOL

Rijad Marez, Žoao Kanselo, Emerik Laporte, Rahim Sterling i Rodri su igrači koji su plaćeni više od 60 miliona evra, a tako je počeo da se gradi šampionski tim. U jednom momentu je dovelo i do izbacivanja kluba iz svih evropskih takmičenja na dve godine zbog kršenja finanskijskog fer-pleja (nikada nisu dokazani ovi navodi). Ipak, UEFA je još jednom pokazala da nije toliko čvrstog karaktera kada su u pitanju najbogatiji, pa je suspenzija ukinuta, a finansijska kazna preinačena sa 30 na 10 miliona evra. Rečju – sitnica!

Ipak, karakter i ubilački instinkt nije mogao da bude stvoren preko noći. Uspeo je Siti da pronađe i to, ali mnogi navijači nikada neće oprostiti ogromna ulaganja ovom klubu koji je osnovan daleke 1880. godine kao Sent Marks (14 godina kasnije menja ime u Mančester siti), pa će ovaj klub često u razgovorima nazivati „plastičnim“, „veštački modifikovanim“ i mnogim drugim nazivima kojima ovde nije mesto.

Ipak, niko ne može da ospori da su se stvari dramatično promenile i da sada vidimo nekoliko detalja koji samo pokazuju da je sve konačno pospremljeno u klubu kako treba.

Fernandinjo je stigao 2013. godine iz Šahtjora, a onda sa 36 godina počeo da pokazuje ono što je Siti dugo tražio.

Kako je samo „prevaspitao“ na terenu Zinčenka koji je besneo nakon jednog faula i hteo da se pobije sa čitavom ekipom iz Pariza. Prišao je do njega i vikao mu „Stani, stani“ i tako primirio saigrača, a i ostali igrači su skočili da bi ispratili potez kapitena. To je trenutak u kome su kola mogla da krenu nizbrdo, kao što se to dešavalo toliko puta do sada Sitiju (već su se navijači sećali Liona).

Trinaest godina od dolaska u klub, kontroverzni šeik bi mogao da ostvari san i dođe do ultimativnog zadovoljenja apetita. Retko koji trofej je prestižniji od osvajanja Lige šampiona, a klub koji je pravio velike skokove, morao je da nauči da se protiv vremena nije moglo.

Ipak, kada su kockice konačno „upale“ na svoje mesto deluje da je Evropa dobila novu silu koja može da gospodari – za to je neophodan još jedan korak.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar